Ti se v baráži o účast v Kooperativa NBL v pražské hale ve Stodůlkách nejprve v pátek večer střetnou s domácím týmem Get Better Academy Europe, který Jihočechům vyfoukl prvoligový titul, a poté v sobotu vyzvou nejhorší tým z elitní soutěže – Královské sokoly z Hradce Králové. Tříčlennou prolínací soutěž zakončí v neděli oba jejich soupeři vzájemným duelem. Postupuje jen vítěz.

Trenér jindřichohradecké Basket Fio banky Karel Forejt před klíčovými boji kvitoval především skutečnost, že má pohromadě kompletní kádr.

„Doléčili jsme nemoci i drobné šrámy a absolvovali šest tréninkových jednotek prakticky se všemi hráči. Jediný otazník visí nad startem Martina Bašty, věřím však, že i on nastoupí. Tým se nachází v dobré pohodě a plný odhodlání splnit předsezonní cíl, tedy vrátit se po roce do nejvyšší soutěže,“ podotkl kouč.

Jeho svěřence čekají dva různé styly, na které se musí připravit. Mladíci z pražské akademie těží ze své souhry a hrají rychlý, agresivní a fyzicky náročný basket.

„Už jsme s nimi absolvovali čtyři utkání, takže víme, co nás čeká. Ve finále nám to nevyšlo podle představ, protože jsme doplatili na špatnou úspěšnost střelby. Doufám, že jsme se z toho poučili,“ připomíná fakt, že ve finále I. ligy Hradec podlehl GBA ve dvou duelech celkovým rozdílem tří bodů (159:162) a přišel tak o možnost barážový turnaj uspořádat ve své hale.

To Hradec Králové bude zcela jiný protivník a jak Karel Forejt podotýká, jeho styl by měl Fio Basketu přece jen více vyhovovat.

„Stejně jako my mají mix starších, velmi zkušených borců a šikovných mladíků. V baráži jsme se potkali už dvakrát, navíc jsme Hradec Králové v průběhu roku samozřejmě sledovali. A přestože před touto sezonou prošel řadou změn v kádru, trenérské vedení zůstává stejně a jeho rukopis se příliš nemění,“ poznamenal trenér Basket Fio banky.

Jeho tým se bude muset vypořádat rovněž s faktem, že hraje utkání ve dvou dnech po sobě, což bude fyzicky nesmírně náročné.

„Jde o poslední dva duely v sezoně a hráči se musí vydat ze všech sil. Nejlepším lékem bude vítězství nad GBA, to se pak únava před sobotním druhým zápasem proti odpočatému soupeři mnohem rychleji vstřebá. Pevně věřím, že baráž zvládneme a postoupíme,“ tvrdí odhodlaně.

Jihočeši pro své fanoušky na obě utkání vypravují autobus. Víc informací ohledně rezervace míst a času odjezdu naleznete na webových stránkách klubu bkjh.cz.

Program baráže

pátek 10. května – 20.00

GBA Praha – J. Hradec

sobota 11. května – 19.00

J. Hradec – Hradec Králové

neděle 12. května – 17.00

Hradec Králové – GBA Praha