Další historický milník klubu z Podkletí se do kronik psal první prosincovou neděli, kdy Křemežští pořádali na kurtech budějovické sokolovny turnaj 2. kola 1. ligy družstev (skupina západ) ligové soutěže a přivítali dva pražské soupeře – áčko TJ Astra ZM Praha a Prosek Praha.

„Naše domácí tělocvična v Křemži nevyhovuje podmínkám řádného turnaje, s jeho organizací nám tedy pomohli přátelé z budějovického Sokola, v čele s panem Romanem Vokounem,“ vysvětlil přesun domácího prostředí do krajské metropole křemežský kapitán Petr Pirtyák a dodal: „Jako nováček se v lize stále ještě rozkoukáváme, takže proti všem klubům působíme jako papírový outsider. Tato role nám ale vůbec nevadí, spíše naopak, protože můžeme jen překvapit.“

ZASE TY KONCOVKY…

V prvním zápase programu Křemežští narazili na áčko pražské Astry, které ještě v minulé sezoně hrálo v nejvyšší soutěži.

Pražané pomýšlejí na návrat do extraligy, což bylo jasné hned od začátku. Křemežští ovšem přivítali pro toto kolo mezi sebou velkou posilu, když z Dánska dorazila odchovankyně a mnohonásobná mistryně republiky Markéta Mouritsen (rozená Koudelková). Do sestavy se navíc vrátil uzdravený Albert Hadáček, který je v Křemži na hostování z Českých Budějovic.

Křemže – Astra Praha 3:5. Utkání začalo tradičně smíšenou čtyřhrou, kde nastoupil sourozenecký mix Michal Koudelka a Markéta Mouritsen, kteří hráli proti dvojici Brothánek / Kurzová. Markéta předváděla velký přehled ve hře, Michal zdatně sekundoval, ale proti sehranému pražskému mixu přece jen kousek chyběl (16:21, 21:23).

Na vedlejším kurtu hrála Zuzana Matoušková proti Klusoňové. Pomalejší start křemežské juniorky zapříčinil ztrátu prvního setu, ale ve druhém to bylo o poznání lepší (21:16). Ve rozhodující třetím setu se bohužel opakoval scénář ze setu prvního (16:21).

Poté nastoupil první křemežský mužský debl Jindřich Kukač a Petr Beran. Ten předvedl báječný badminton a slavil výhru dvakrát 21:15.

Do ženského deblu šly Markéta Mouritsen s Evou Sklářovou, kterým bezvadně vyšel první set (21:17), ale v dalších dvou chybělo opět trochu štěstí. Další těsná prohra (18:21) ve třetím setu byla na světě, a to už byl pro Křemži stav nepříjemný 1:3 na zápasy.

Pak přišly na řadu singly mužů. Beran přehrál s velkou rezervou Fialu a Kukač s klidem sobě vlastním zdolal Hobzika – a bylo to před posledními dvěma duely 3:3.

Do svého vůbec prvního ligového zápasu pak nastoupil Albert Hadáček, který bohužel na zkušenějšího Vitveru nestačil.

Všechno mohli ještě zkorigovat Michal Koudelka s Petrem Pirtyákem v druhém deblu. Křemežským vyšel začátek, když soupeře zaskočili rychlým a přesným badmintonem a urvali pro sebe první set. Co ale mělo pokračovat, to se pohříchu nedělo. Jihočeši z nepochopitelných důvodů přistoupili na styl soupeřů a jejich pojetí hry jim absolutně nevyhovovalo. Druhý i třetí set prohráli – a konečné skóre 3:5 pro Pražany. Velká škoda koncovek a třetích setů!


VYHRÁVAT UMÍ!

Dalším pražským klubem, který stál Křemži v cestě, byl Prosek. Tým zvučných jmen, zkušených i mladých tváří.

Křemežští trochu zamíchali se sestavou, když frustrovaného Pirtyáka nahradil v deblu Bednář mladší a Matoušková vystřídala Sklářovou v deblu.

Křemže – Prosek 5:3. Smíšená čtyřhra v podání Koudelky a Markéty bohužel přinesla opět prohru tím nejtitěrnějším rozdílem 27: 29 a 19:21!

Pak ovšem zaúřadovala Matoušková v singlu a ve dvou setech přehrála Vláškovou.

V druhém deblu mužů Křemežští znovu těsně prohráli první set 19:21 a v druhém padli hladce 13:21. A když Hadáček prohrál ve třetím setu (20:22) svého singlu, tak to vypadalo, že si hráči z Podkletí budou muset nechat zavolat psychologa, aby rozebrali důvody prohraných koncovek…

Naštěstí má křemežský tým ve svých řadách „mladé pušky“ Matouškovou, Berana a Kukače. V dámském deblu nedaly Matoušková s Mouritsen soupeřkám šanci – a skóre se začalo otáčet.

Beran s Kukačem pak ve třech setech přehráli prosecký pár Klačanský / Stádník – a bylo srovnáno 3:3!

Kukač následně v maratonském zápase a s bolavým tříslem uběhal Stádníka. První set opět velmi těsná prohra 20:22, druhý pak 21:17 a ve třetím setu konečně výhra o dvě třídy 21:8 – a stav 4:3 před posledním zápasem.

V něm Beran hrál proti Klačanskému. Křemežský mladík celý zápas opanoval a s přehledem ve dvou setech zvítězil. Konečné skóre tedy znělo 5:3 a oddíl z Podkletí mohl slavit historicky první ligové vítězství!

Z tohoto turnaje si tedy Křemže odnesla 4 body do tabulky pravdy a polepšila si ze šestého na páté místo, právě před pražský Prosek a liberecký Vesec.

„Druhé kolo nakonec hodnotíme jako úspěšné, ale víme, na čem musíme zapracovat. Neúspěšné koncovky setů nás stály několik bodů, které nás mrzí. Další ligové kolo budeme hrát až koncem ledna, takže času na fyzickou i mentální přípravu máme dost,“ ví Petr Pirtyák a ještě dodává: „Chceme velmi poděkovat za spolupráci ostatním členům klubu při organizaci turnaje, zvláště pak celému našemu béčku a Alici Hálové, kteří na sebe vzali zodpovědnost při rozhodování zápasů a vytvořili nám skvělé podmínky pro samotnou hru. Zvláštní díky patří panu Vokounovi a Honzovi Bednářovi staršímu, kteří perfektně celý turnaj odřídili. A zmínit musíme i početnou skupinu našich fanoušků, kteří nás v Budějovicích hnali svými hlasivkami dopředu!“