Tříčlenná skupina kanoistů hájila barvy českokrumlovského oddílu SK Vltava při závodech světového poháru ve sjezdu na divoké vodě, které se o minulém víkendu jely u našich jižních sousedů v rakouském letovisku Lofer na řece Sallach.

Na programu byly hned tři závody, a to dva v dlouhém sjezdu a jako druhý se jel závod ve sprintu. Do bojů zasáhli juniorka Anežka Paloudová a deblkanoisté David Jirka a Václav Švadlena – a rozhodně si nevedli špatně.

1. SP v dlouhém sjezdu: Juniorka Anežka Paloudová si v kategorii K1 žen odbyla premiéru na akci tohoto formátu a vybojovala mezi kajakářkami pěkné 13. místo.

„Tady šlo o zkušenosti a o poměření se s ostatními soupeřkami před vrcholem juniorské sezony, kterým bude mistrovství Evropy v polovině července v Banja Luce. Velkou soupeřku i kamarádku Terezu Brožovou z Opavy sice Anežka neporazila, ale to jí vůbec nerozhodilo," okomentoval vystoupení klubové naděje nejzkušenější závodník a trenér krumlovského oddílu SK Vltava Lukáš Novosad.

David Jirka a Václav Švadlena si v kategorii C2 rovněž odbyli velkou světovou premiéru a nově složená deblová posádka při prvním poháru skončila na nepopulárním čtvrtém místě.

„Jak sami kluci po závodě svůj výkon komentovali, šlo to i o trošku vylepšit, ale objevovaly se tam drobné chybičky během závodní taktiky, což na akci takového formátu nejde," ví Lukáš Novosad.

2. SP ve sprintu: Anežka Paloudová ve sprintovém závodě neprošla do finále, když jí postup do velké dvanáctky utekl o jedno místo. Skončila tedy celkově opět na 13. místě.

Jirka se Švadlenou vybojovali šesté místo, když předvedli nervozní jízdu, kterou opět poznamenaly drobné chybičky.

3. SP v dlouhém sjezdu: Při třetím vystoupení Paloudová obsadila 14. místo.

„Anežka musela jet na starší tréninkové lodi, která je pomalejší a v horším stavu. Rozhodli jsme se tak po kontrole řeky, kdy voda klesla a hrozilo zničení lodi, což by se před evropským šampionátem vůbec nehodilo. Podle mého však předvedla perfektní jízdu a chválím jí za koncentraci a přístup," uznává Novosad.

Jirka se Švadlenou připravili na závěr velké sportovní překvapení. S troškou štěstí a po fatální chybě soupeřů brali krumlovští deblkanoisté poprvé v kariéře velkou světovou medaili, a to za vynikající třetí místo v závodě C2.

„Čekalo se na dojezd favorizované rakouské posádky, která na mezičase vedla a několik metrů. Těsně před cílem se však v nejexponovanějším místě jejich deblkanoe zvrhla a Rakušané závod nedokončili. Jásot českých barev byl velký. „Houmli a Fofr", jak se našim klukům u vody přezdívá, se tak zapsali do světové kanoistiky bronzem ze světového poháru, a to se cení," uzavírá ohlédnutí za světovým pohárem spokojený matador krumlovského oddílu SK Vltava Lukáš Novosad.

Krumlovští vyznavači divoké vody si však dovolenou nevybírají. Už o tomto víkendu se jede další kolo světového poháru, a to opět v Rakousku, tentokrát v metropoli Vídni. Tam se vydá krumlovská juniorka Anežka Paloudová, aby znovu vypilovala formu před blížícím se ME juniorů.