Pohled na vystoupení badmintonistů z českokrumlovského regionu na vrcholné zahraniční i domácí scéně.

Ve městě Medvode se hrálo Mezinárodní mistrovství Slovinska dospělých. Český Těšín hostil Mistrovství České republiky jednotlivců kategorie mladších juniorů do sedmnácti let.

MM Slovinska

Ve startovní listině Mezinárodního mistrovství Slovinska byli i dva hráči českokrumlovského oddílu SKB, a to jmenovitě Pavel Florián a Lucie Černá, kteří na jihu vybojovali pěkná mezinárodní umístění.

Turnaj se povedl zejména Lucii Černé, která v závěru závodní sezony dosáhla na slušně obsazeném měření sil na své nejlepší umístění, když vybojovala bronzovou medaili ve dvouhře žen. Postup do poslední čtyřky ale neměla vůbec lehký. V prvním kole na ni čekala Ukrajinka Samarchantsová, kterou Černá vyprovodila z kurtu po soustředěné útočné hře ve dvou sadách (21:18, 21:16). Pak se krumlovské hráčce postavila do cesty Moranová z Walesu, kterou naše hráčka zdolala rovněž ve dvou setech (21:17, 21:15). V dalším kole poté přesvědčivě přehrála i Rusku Dergunovovou (21:11, 21:19) – a najednou tu byla možnost probojovat se do historického finále. V cestě ovšem stála velmi zkušená turnajová dvojka Eijbergenová z Nizozemí, která však již byla nad síly naší hráčky. Výsledná hladká porážka (8:21, 7:21) ovšem nemrzí, protože znamenala krásné třetí místo.

Lucie Černá poté ještě nastoupila s Kateřinou Tomalovou z Klimkovic do čtyřhry žen, ale proti kombinovanému páru seveřanek Helgadottirové se Sorensenovou (Island / Dánsko) se již neprosadily a po prvním poměrně hladce prohraném setu (12:21) a neúspěšném boji ve druhém těsném setu (20:22) do druhého kola deblu nepostoupily.

I Pavlu Floriánovi se ve Slovinsku poměrně dařilo, když v prvním kole dvouhry porazil nejlepšího Rakušana a nasazenou turnajovou sedmičku Wrabera ve dvou sadách (21:15, 21:13). Pak se ale musel krumlovský hráč postavit Francouzi Caljouwovi, s nímž po bojovném úvodním setu (19:21) následně prohrál hladce ve druhém (11:21) a nepostoupil do dalších bojů. Ovšem každé vítězství v hlavní soutěži a body za výsledné deváté místo jsou vždy cenné.

Tentokrát přinesla Floriánovi větší úspěch čtyřhra mužů, kterou hraje se stálým partnerem Ondřejem Kopřivou ze Sokola Dobruška. Sehrané dvojici se podařil pěkný vstup do turnaje, když se v prvním kole vypořádali s dánským párem Ludvigsen a Pawlowski ve dvou vyrovnaných setech (21:17, 21:17). Ve druhém kole si bez ztráty kytičky poradili i s domácím deblem Pavlovič a Rujevič (21:15, 21:14). V boji o postup do semifinále je ovšem čekal velmi silný soupeř, a to debl složený ze známého rakouského hráče Kocha a Dána Lind Thomsena. Favoritům vzdorovali vždy do poloviny setu, ale pak již to byla jasná záležitost (10:21, 11:21) – přesto krásné páté místo.

Umístění krumlovských hráčů na MM Slovinska dospělých 2014:

Dvouhra – muži: 9. místo Pavel Florián, ženy: 3. místo Lucie Černá.

Čtyřhra – muži: 5. místo Pavel Florián / Ondřej Kopřiva (SKB ČK / Sokol Dobruška), ženy: 17. místo Lucie Černá / Kateřina Tomalová (SKB ČK / Sokol Klimkovice).

MČR juniorů U17

Na Mistrovství České republiky jednotlivců do 17 let v Českém Těšíně hájili barvy okresního badmintonu jeden hráč a tři hráčky SKB Český Krumlov a dva mladíci Sokola Křemže – a byli hodně vidět.

Výprava z našeho okresu patřila na turnaji mezi nejúspěšnější a pět medailí je toho jasným důkazem. Velmi dobře se předvedli hlavně krumlovská Sabina Milová a křemežský Petr Beran, když oba vybojovali po jedné stříbrné a jedné bronzové medaili. Další bronz do okresní sbírky ještě přidal Jindřich Kukač z Křemže.

Mistrovství bylo zahájeno soutěží ve smíšené čtyřhře, kde se dařilo zejména Kukačovi s budějovickou Bočkovou. Jihočeši postupně vyřadili páry Král / Dobiášová z Mostu 21:16, 21:19, Bureš / Milová (Brno Jehnice / SKB ČK) 21:16, 21:18, Pistulka / Legátová (Plzeň / Doubravka) 21:10, 22:20 – a mohli pomýšlet na zlato. V semifinále však podlehli dvojici Hubáček / Světničková (Meteor Praha / Brno Jehnice) ve dvou setech (13:21, 15:21) a museli se spokojit s bronzem. V mixu ještě dobře zahrála mladá dvojice krumlovských sourozenců Jakešových, která se probojovala až na 5. místo.

Ve dvouhře chlapců se očekával nástup mladého Petra Berana, věkem ještě žáka. I když křemežský mladík nedotáhl své snažení až do zlatého konce, tak stříbrná medaile mu jistě sluší. Cestu do finále si klestil vcelku s přehledem a soupeři jako Král z Mostu (21:12, 21:8), Klubal z Meteoru Praha (21:18, 21:11) nebo Savin z Benátek (21:13, 21:11) mu vždy vzdorovali pouze jeden set. V semifinále čekala na Berana nasazená jednička – Louda z Plzně. I tento zápas křemežský žák zvládl (21:12, 21:19) a postoupil do finále. Tam fyzicky i herně dobře disponovaný Hubáček z pražského Meteoru vyhrál těsně první set (21:19), ale ve druhém již Beran kondičně nestačil, a tak se z titulu po výhře 21:13 radoval Hubáček. I stříbrná medaile ovšem je pro mladého Petra Berana skvělým úspěchem.

Ve dvouhře dívek měla okresní výprava největší želízko v Sabině Milové, jež během sezony podávala dobré výkony, které odpovídaly jejímu nasazení do osmičky. Zodpovědným a bojovným přístupem se krumlovské naději podařilo probojovat až do semifinále přes Přikrylovou z Podolí (21:14, 21:12), Slatinskou z Vesce (21:19, 21:18) a Zelinkovou z Proseka Praha (21:14, 21:12). V bitvě o postup do finále ji čekala Lajdová z pražské Astry. Zápas to byl pohledný, ale pro Milovou ve výsledku trochu nešťastný, když prohrála v koncovce rozhodujícího třetího setu 18:21. Ale bronzová medaile byla hodně pěkná náplast!

Další medaile ještě přišly v párových disciplinách. Ve čtyřhře chlapců vybojoval Beran s budějovickým Vojtěchem Lapáčkem bronz, když v semifinále podlehli dvojici Hubáček a Somerlík ve dvou sadách (10:21, 17:21).

Ve čtyřhře dívek to byla opět Sabina Milová, která se s mosteckou Janou Panochovou probojovala až do finále. Již v semifinále sehrály pěkné vyrovnané utkání s favoritkami Ausbergerovou a Srncovou (Prosek Praha / Židlochovice) 21:18, 18:21, 21:11. Ve finále však nestačily na dvojici Šikalová a Lajdová (Benátky / Astra Praha) 16:21, 12:21. Stříbro ale těší!

Umístění hráčů a hráček SKB Český Krumlov a Sokola Křemže na MČR kategorie U17:

Dvouhra – junioři: 2. Beran, 5. Kukač (oba Křemže), 17. Jakeš (ČK), juniorky: 3. Milová, 17. Markovcová, Jakešová (vše ČK).

Čtyřhra – junioři: 3. Beran / Lapáček (Křemže / ČB), 9. Jakeš / Kukač (ČK / Křemže), juniorky: 2. Milová / Panochová (ČK / Most), 9. Jakešová / Markovcová (ČK).

Smíšená čtyřhra: 3. Kukač / Bočková (Křemže / ČB), 5. Jakeš / Jakešová (ČK), 9. Bureš / Milová (Brno / ČK), Beran / Skrčená (Křemže / Kladno).

Jiří Frendl