Na závodnice čekaly dva dvousetmetrové plavecké okruhy v Křišťanovickém rybníce, čtyři technické a fyzicky náročné okruhy o délce 1,9 km na horském kole a na závěr dva běžecké okruhy, každý o délce 1,2 kilometru.

Za bouřlivé divácké podpory byli všichni zvědavi, zda si double z Prachatic odveze Švýcarka Loanne Duvoisinová, zda do pořadí na čele zasáhne zkušená česká závodnice Helena Karásková Erbenová, či zda zapomene na sobotní nezdar loni třetí v tomto sprintu Marta Mendittová. Domácí fanoušci pak drželi palce Anetě Grabmüllerové.

Mužský Short track přinesl skvělý závod s řadou dramatických soubojů na trati.
Short track ovládl Francouz Arthur Forissier

A stejně jako v sobotu bylo plavání velkým soubojem dvojice Grabmüllerová – Duvoisinová. První na cyklistickou trať vyrážela závodnice z Prachatic. Za touto dvojicí se vytvořila silná čtyřka v čele ze soboty třetí Italkou Mairhoferovou. V této čtveřici výborně pracovala již zmiňovaná Marta Mendittová a Solenne Billouinová. Tyto závodnice následně stíhaly Helena Karásková Erbenová a Jindřiška Zemanová.

Švýcarku však v sekci cross country postihl pád. Vyrazila k ní sanitka, naštěstí však závodnice po ošetření odešla z inkriminovaného místa po svých. Závod však pro ni skončil.

Elitní ženy připravily divákům na trati pořádné drama v boji o pořadí.
Švýcarka Duvoisinová kralovala závodu XTERRA CZECH 2021 v Prachaticích

Ve třetím okruhu se vytvořila na čele silná trojice Billouinová – Mairhoferová – Mendittová, za kterou kroužily tři české závodnice a Italka Peronciniová. V závěrečném okruhu se utrhly Mendittová s Mairhoferovou a vypadalo to, že si to rozdají o prvenství.

Marta Mendittová v běžecké části ukázala, proč patří do světové extratřídy a doběhla si s náskokem pro první místo i ve velkém vedru a dusnu. Své soupeřky doslova uvařila. Mairhoferová druhé místo neudržela a v běžecké části ji předstihla Billouinová. Hned za medailovými příčkami doběhla Helena Karásková Erbenová.

Prachatičtí fandili dalšímu skvělému závodu XTERRA CZECH..
Vítězem XTERRA CZECH je potřetí v řadě Francouz Arthur Serrieres

Všechny závodnice předvedly ve sprinterském závodě skvělé výkony a potvrdily, že Short track má velkou budoucnost.