Posledním vrcholným turnajem badmintonistů v sezoně 2011/2012 bylo Mistrovství České republiky kategorie veteránů hrané na kurtech liberecké Slávie.

Veteránské turnaje se pořádají během sezony na několika místech a v průběhu minulých let bylo uspořádáno několik neoficiálních mistrovství republiky. Až v této sezoně se však podařilo pořadatelům z Liberce dodat tomuto turnaji punc oficiálního šampionátu.

Veteránské turnaje ovšem mají v celé Evropě letitou tradici. Startující jsou vždy rozděleni do kategorií podle ročníků narození, a to s odstupy po pěti letech. Nejmladší veteráni jsou počítáni po dovršení pětatřiceti let a nejstarší kategorií byli letos hráči starší pětašedesáti let. Badminton je totiž skutečně sportem všech věkových kategorií a veteránské turnaje dávají všem možnost porovnat výkonnost přibližně stejně starých hráčů.

Ačkoliv je v republice velké množství hráčů různých věkových kategorii, kteří se zúčastňují veteránských turnajů, tak na první oficiální Mistrovství České republiky si troufli jen někteří. Většinou to byli ti, kteří badminton nejen umí, ale zároveň věří, že se při měření sil probojují na přední místa. Proto měl liberecký turnaj velmi kvalitní – i když méně početné – startovní pole. Mezi téměř sedmdesáti startujícími se pak neztratili ani zástupci našeho českokrumlovského regionu.

Třikrát třetí

Vybojovat mistrovský titul se Jihočechům tentokrát nepodařilo, ale bez medailí se domů nevraceli. Nejlépe se dařilo Michalu Koudelkovi ze Sokola Křemže. Ve smíšené čtyřhře, kterou hrál s Cittovou ze Spojů Praha, mu cenný kov ještě těsně unikl, ale lépe už dopadly následující dvě disciplíny – dvouhra a čtyřhra. V singlu i v deblu hraném s kladenským Jiráskem vybojoval jedenačtyřicetiletý křemežský hráč shodně bronzové medaile, když mu v obou případech nepřálo štěstí v semifinálových bojích.

Bronzovou medaili za dvouhru v kategorii nejstarších veteránů nad 65 let přivezl do Křemže i Václav Koudelka. K tomu přidal ještě čtvrté místo ve čtyřhře, které získal s oddílovým spoluhráčem Janem Bednářem. Posledně jmenovaný Jan Bednář pak přidal do sbírky ještě šesté místo ve dvouhře.

Turnaje se zúčastnili i ostřílení hráči českokrumlovského oddílu SK Badminton a také si nevedli špatně, i když na medaile tentokrát nedosáhli. Společně v mužské čtyřhře vybojovali šesté místo. Šestý pak skončil Karel Kotyza i ve dvouhře, v níž byl David Parkos sedmý.

Celkově tedy můžeme říci, že Jihočeši na prvním oficiálním Mistrovství České republiky veteránů ostudu rozhodně neudělali.

Václav Koudelka, Karel Vosika