Nadějný pilot nenechal na jihu Čech nic náhodě. Vyhrál kvalifikaci i obě finálové jízdy. Na druhého Erika Provazníka má před posledním závodem ve vysokém Mýtě pohodový náskok dvaceti bodů.

V první jízdě ho v Písku chvilku zlobil Maďar Benjamin Önodi, který odstartoval nejlépe a dvě kola se držel na vedoucí pozici. Ve třetím však přišel Sitnianského bleskový útok, na který maďarský závodník nedokázal zareagovat. „Maďar měl o kousek lepší startovací reakci a v první zatáčce jsme tam byli dost natěsno. Dvě kola jsem jezdil za ním. Ve třetím jsem tam uviděl mezírku, tak jsem to zkusil a vyšlo to. Ale připravený manévr to nebyl,“ usměje se. „Věděl jsem, že jsem rychlejší. Tak jsem to nechtěl moc odkládat a snažil jsem se jít dopředu,“ naznačuje svou strategii.

Maďarský soupeř se udržel v závěsu jen krátce. Poté už si jel lídr průběžné klasifikace šampionátu jasně pro vítězství. „Držel se opravdu jen chviličku. Pak jsem si udělal náskok, který už jsem si jen udržoval. V klidu jsem si to dokroužil. Možná to nebyl pro diváky až tak zajímavý závod, ale pro mě hodně cenné body do šampionátu,“ zdůrazní.

Prvenství si zopakoval i v jízdě druhé, což mu pochopitelně vyneslo také celkové prvenství v píseckém klání. Z dosavadních osmi odjetých rozjížděk sedm vyhrál a pouze jednou se musel sklonit před Erikem Provazníkem. „Titul je opravdu docela blízko. Ve Vysokém Mýtě už by mi mohla stačit nějaká čtvrtá místa, abych si v klidu dojel pro titul,“ věří v premiérový domácí primát v nejprestižnější kubatuře.

Ve třídě S1 nastoupilo v Písku jen osm pilotů. Kromě šesti domácích také Maďar Önodi a Rakušan Stehrer, kteří patřili ke špičce závodu. „Určitě je dobře, že tady byli. Bez nich bychom jeli v šesti. Takhle alespoň bylo s kým závodit,“ vítá přítomnost kvalitních zahraničních soupeřů. „Je sice hezké všem ujet a jezdit sám. Ale ten přínos pro výkonnostní růst není takový,“ uvědomuje si.

Kromě domácího mistrovství startuje Sitnianský také v mistrovství Evropy. A v silné konkurenci si vede velice dobře. Před posledním závodem v rakouském Melku mu patří lichotivá čtvrtá příčka. „Ztráta na třetí místo je docela velká, ale teoretická naděje tam pořád je,“ nevzdává naději na boj o medaili.

Prioritou pro závěr sezony je však zisk domácího titulu. „Je to tak. Ale pokud by došlo k termínové kolizi obou seriálů, na kterou to jeden čas vypadalo, tak bych jel asi spíš na mistrovství Evropy. Přece jen je to kvalitnější závod,“ vysvětlí.
Spolu s uzdraveným špičkovým pilotem Pavlem Kejmarem a jezdící legendou českého supermota Petrem Vorlíčkem se Sitnianský chystá také na prestižní Supermoto národů do Francie, které vždy bývá vrcholem sezony. Naše reprezentace bude obhajovat loňské stříbro. „Chtěli bychom toto umístění zopakovat. Na domácí Francouze asi nebude. Ti jsou bohužel suverénní. Šance na druhé místo, které by nebylo vůbec špatné, ale určitě je,“ věří.

Výsledky

S1 – I. jízda: 1. Sitnianský, 2. Önodi (Maď.), 3. Stehrer (Rak.), II. jízda: 1. Sitnianský, 2. Önodi, 3. Provazník, celkově: 1. Sitnianský 50, 2. Önodi 44, 3. Provazník 36.
S2: 1. Adlhartová (Rak.) 50, 2. Bartoš 40, 3. Kárný 38. S3 MX Cup: 1. P. Kajgr 50, 2. L. Machát 44, 3. Vlček 40. S3 Veterán Cup 35: 1. Pešek 45, 2. L. Machát 45, 3. Smilek 40. S3 Veterán Cup 40: 1. Starý 50, 2. Cikánek 44, 3. Kuchař 40. S5 Junior: 1. Zíka 47, 2. Ulman 47, 3. Mich. Vlasák 38. S6 Elév: 1. Kokeš 50, 2. A. Kajgr 44, 3. J. Machát 40. S7 Aku: 1. Maštalíř 50, 2. Mat. Vlasák 44, 3. Valoušková 40.