Na šampionát odcestovala šestičlenná výprava hráčů a hráček SKB Český Krumlov ve složení Hana Milisová, Štěpánka Vazačová, Lucie Černá, Pavel Florián, Václav Domin a Jaromír Janáček – a Českokrumlovští odehráli domácí vrcholnou akci na jedničku. Zápasy hrané ve skvělém nasazení přinesly hráčům oddílu z našeho regionu mnoho radosti, spokojenosti a v konečném účtování pak i výborné vysvědčení, když Českokrumlovští vybojovali medaili v každé disciplíně!

Pět cenných kovů

Ve čtyřhře žen vybojoval českokrumlovský debl Hana Milisová a Lucie Černá titul mistryň České republiky a po výborných výkonech proměnily svůj první společný turnajový start ve skvělý výsledek. Ve finálovém zápase Milisová s Černou porazily dvojici Monika Erbenová a Martina Vacková (BaC Kladno / Králův Dvůr) ve dvou setech  21:12 a  23:21.

Lucie Černá, nejlepší česká juniorka, která s přehledem zvítězila i v anketě Badmintonista roku 2012 v kategorii Juniorka roku (viz. níže), podala na šampionátu opravdu výborný výkon. Skvělé vystoupení potvrdila v prestižním singlu finálovým soubojem proti Kristině Gavnholtové, které podlehla až po téměř čtyřiceti  minutách ve dvou  dramatických a vyrovnaných setech 19:21 a 18:21. Zde je třeba připomenout, že česká olympionička Gavnholtová patří k nejlepším hráčkám Evropy a na světovém žebříčku se pohybuje v blízkosti 40. místa ve dvouhře, zatímco Černé patří pořadí až okolo 120. místa.

Skvělé republikové stříbro  vybojovala na šampionátu i Hana Milisová, a to  společně s Jiřím Provazníkem ve smíšené čtyřhře. Pár s krumlovskou hráčkou až ve finále nestačil na českou nejvýše  postavenou dvojici ze světového žebříku, a to mix Alžběta Bášová a Jakub Bitman, kterému podlehli po velké třísetové bitvě 17:21, 21:16, 15:21.

Dva bronzy si na letošním mistrovství ČR vybojoval Pavel Florián. První kov této hodnoty získal krumlovský hráč ve čtyřhře hrané s Ondřejem Kopřivou z Dobrušky. Po necelých čtyřech měsících společné přípravy odehráli velice dobré zápasy a dál než do semifinále je nepustil sehranější soupeř a také fakt, že spolu sehráli před tímto deblem zápas ve dvouhře o medaili. Nebyla to tedy lehká situace a oba to poznamenalo v boji o zlato. V semifinále prohráli Florián s Kopřivou s dvojicí pražského Radotína Marek Teller a Petr Hošek ve třech sadách 13:21, 21:19 a 17:21.

Druhou bronzovou medaili přidal Florián ve dvouhře a po po roční pauze (v roce 2012 kvůli zranění nestartoval) na MČR opět potvrdil své žebříčkové postavení. V zápase o finále Florián nestačil na českou jedničku Petra Koukala (Brno Jehnice), kterému podlehl po velice sympatickém výkonu ve dvou vyrovnaných setech 17:21 a 17:21.

Českokrumlovský mladíček a junior Jaromír Janáček  na medaile sice nedosáhl, ale s Lucií Černou postoupili až do čtvrtfinále smíšené čtyřhry, kde nestačili na nejlepší český pár Bitman a Bášová z Jehnic. Ve dvouhře Janáček bojoval v prvním kole s brněnským Mendrekem, prohrál sice ve třech setech, ale rozhodně opět ukázal, že se už i mezi dospělými prosazuje a stále posouvá výš a výš.

Chvála od kormidla

Českokrumlovský trenér Radek Votava hodnotí vystoupení svých svěřenců na letošním šampionátu takto:

„Jsem moc rád, že máme mistrovství republiky za sebou a že se našim hráčům tak moc povedlo. Vazačová na medaili nedosáhla, ale její dvouhra s plzeňskou Ublovou byla na hranici toho, co je v současné době Štěpánka schopná zahrát. Hrála po nemoci a nechala na kurtu všechno. To samé u ní platí  pro mix s Dominem. Vašek pak prošel dokonce prvním kolem ve dvouhře, což je velice příjemné. Janáček se v prvním kole dvouhry utkal s Mendrekem a v juniorském souboji jedničky s dvojkou prohrál ve třech setech. Byl pak moc smutný, protože opět poznal, že na Adama má a že se ho nemusí bát. Mirek ovšem  dozrává jako člověk a postupně je stále lepší a lepší. Jeho čas ještě přijde.

Medailové ambice Floriána, Milisové a Černé byly hodně velké a o to větší mám radost z toho, že se jim je povedlo naplnit. Pavel se na domácí šampionát vrátil po roční pauze a potvrdil své postavení. Třetí místo ve dvouhře je moc dobré a jeho zápas s Koukalem nebyl vůbec marný. Pavel ale měl v nohách o dvě hodiny hraní na kurtu více a k tomu se přidalo velké zklamání z prohry v semifinále čtyřhry. V deblu společně s Kopřivou přijeli bojovat o titul, vzájemná dvouhra před semifinále čtyřhry jim ale hodně podtrhla nohy a bylo to na kurtu moc znát. Já ale věřím, že příští rok to oba už dotáhnou do vítězného konce. Hrají spolu čtyři měsíce, a to je stále znát na sehranosti.

Hanka Milisová zvládla celou sezonu na jedničku a vrchol na šampionátu pak na jedničku podtrženou. V mixu to bylo hodně dobré a ve čtyřhře pak přímo skvělé. Titul si s Luckou Černou vybojovaly opravdu jednoznačně a jedinou nepříjemnou situaci zvládly ve finále ve druhém setu bravurně. Lucka je navíc stále ještě juniorka a na mistrovství jela s tím, že chce hrát finále dvouhry proti Kristině a porazit ji. Myslím si, že to, co předvedla, jednoznačně potvrzuje její slova a předsevzetí. Hrála moc dobře a na celém turnaji ukázala, že je dobrá i ve smíšené čtyřhře a skvělá ve čtyřhře. Spojení s Hankou bylo určitě přínosné pro obě naše ženy. Moc všem gratuluji!

Jako odměnu bereme i slova z tribun, odkud zněla pochvala našim hráčů a velké uznání. Slova, že se Krumlováci perou o každý míč a že nejdou do zápasů v poraženeckém rozpoložení, ba naopak, že jdou vyhrát, to je dobrá vizitka jejich práce a nasazení a také práce klubové. A závěrem bych  za naše hráče rád poděkoval všem našim fanouškům. Bylo moc důležité se v rozhodujících momentech opírat o velké povzbuzování přímo v hale. Je to obrovská energie, která nám moc pomohla. Poděkování patří i pořadatelům za velmi pěkné a kvalitní mistrovství."

Badmintonista roku

V rámci vrcholného domácího podniku, Mistrovství ČR dospělých, se každoročně vyhlašují výsledky ankety Badmintonista roku – a nejinak tomu bylo i letos.

Anketní žebříček za kalendářní rok 2012 v kategorii Juniorka roku ovládla zcela jednoznačně krumlovská naděje Lucie Černá. V kategorii Trenér roku byl vyhodnocený jako první kouč   Radek Votava. Na druhých místech pak skončili Jaromír Janáček (Junior roku) a Hana Milisová (Badmintonistka roku).

Slavnostní večer měl ale vrchol v samotném závěru udílení cen.

„Do Síně slávy Českého badmintonové svazu byl uveden pan Jiří Frendl, zakladatel našeho klubu, více než třicet let jeho předseda a pracovník na všech postech, které vás napadnou. Mnoho let se podílel na činnosti Jihočeského badmintonového svazu, kterému předsedal, a Českého badmintonového svazu, kde předsedal trenérsko-metodické komisi a byl reprezentačním trenérem České republiky. Ovšem to nejdůležitější musím zmínit nakonec. Pan Jiří Frendl se loni po krátké odmlce naplno vrátil k trénování mládeže. Opět začíná od kořenů a pilně trénuje především nejmladší kategorie našeho klubu. Svým nasazením a trpělivostí je příkladem pro své kolegy trenéry, kteří jsou o generaci či dvě mladší. Jiří Frendl příští měsíc oslaví sedmdesáté narozeniny a prožije je mezi těmi, kterým zasvětil celý svůj život, a to uprostřed badmintonových nadějí, které možná posunou náš krásný sport zase o kus kupředu. Blahopřejeme!" uzavírá Radek Votava.

Zrcadlo výsledků

Umístění hráčů a hráček SKB Český Krumlov na Mistrovství České republiky dospělých 2013:

Dvouhra mužů: 3. Pavel Florián, 9. Václav Domin, 17. Jaromír Janáček.

Dvouhra žen: 2. Lucie Černá, 5. Hana Milisová, 17. Štěpánka Vazačová.

Čtyřhra mužů: 3. Pavel Florián / Ondřej Kopřiva (SKB ČK / Sokol Dobruška), 17. Jaromír Janáček / Matěj Šváb (SKB ČK / Sokol Dobruška).

Čtyřhra žen: 1. Hana Milisová / Lucie Černá, 9. Štěpánka Vazačová / Hana Kollarová (SKB ČK /  Dobrá Voda u ČB).

Smíšená čtyřhra: 2. Hana Milisová / Jiří Provazník (SKB ČK / Deltacar Benátky nad Jizerou), 5. Lucie Černá / Jaromír Janáček, 17. Štěpánka Vazačová / Václav Domin.

Radek Votava, Karel Vosika