Výprava českokrumlovského badmintonového oddílu SKB ve složení Lucie Černá, Pavel Florián, Jaromír Janáček pod taktovkou trenéra Radka Votavy cestovala na další akci mezinárodních mistrovství dospělých v rychle startující nové sezoně, tentokrát do země našich východních sousedů.

Ve východoslovenském  Prešově se hrál mezinárodní turnaj Victor Slovak Open 2012. Na předchozím polském šampionátu se krumlovským  protagonistům dařilo, a to zejména juniorům, když Černá obsadila dvakrát páté místo a Janáček dosáhl na stejné pořadí. Očekávalo se, jak si  Jihočeši povedou na Slovensku.

Medaile v párech

Turnaj byl zahájen smíšenou čtyřhrou, v níž čeští juniorští reprezentanti Janáček s Černou na úvod porazili domácí mix Žďárský a Bálintová hladce ve dvou setech (21:12, 21:17). V osmifinále pak krumlovští mladíci podobně přesvědčivě přehráli další slovenský pár Blatucha a Repiská (21:17, 21:2). Naše juniory následně v semifinále čekal velmi dobrý ukrajinský pár  Konov a Zharková. Naši zvládli koncovku prvního setu, ale druhý a třetí set však již byly v režii ukrajinského páru. Černé s Janáčkem je přesto třeba k zisku bronzu pogratulovat.

České semifinále mixu lépe zvládla zkušenější dvojice Bitman a Bášová, která pak v nedělní třísetové bitvě přehrála i Ukrajince a slavila zaslouženou zlatou medaili ve smíšené čtyřhře.

Velmi sledovaná disciplina – dvouhra mužů – v prvním kole naše borce nepřekvapila a oba zástupci zvítězili. Florián si  poradil s Kanaďanem Korenym (21:15, 21:15) a Janáček podobným způsobem přešel přes Jihoafričana Rujeviče (21:13, 21:15). Los ve druhém kole opět, stejně jako na polském šampionátu, svedl proti sobě oba českokrumlovské hráče Floriána s Janáčkem. A opět to byl mladý Janáček, který zkušenějšího klubového kolegu porazil, tentokrát ve dvou setech (21:7 a 21:15). Následně v boji o semifinále již však Janáček s Almerem z Rakouska prohrál (12:21 a 13:21) – a připsal si na konto přesto velice pěkné páté  místo.

Ve dvouhře se celkem dařilo i Lucii Černé, která ve druhém kole porazila Slovinku Stankievičovou (21:16, 21:16). Poté však v boji o postup do semifinále podlehla Ukrajince Samarchantsové ve vyčerpávajícím třísetovém zápase (21:16, 17:21 a 24:22). Také pro Černou to znamenalo v prestižním singlu umístění na pěkném pátém místě.

Medailovou se pro krumlovské barvy ukázala ještě čtyřhra. Debl Florián a Janáček porazil ve druhém kole ukrajinskou dvojici Zinukhov a Lachkov (19:21, 21:16, 22:20) a poté v zápase o postup mezi poslední čtyři naši hladce zdolali slovenský pár Matějka a Žďárský (21:9, 21:15). Do semifinálového zápasu také  vstoupili velmi dobře, po vyhraném prvním setu však v dalších dvou již dvojici Morgan a Strange z Walesu nestačili a prohráli. Zápas byl vyrovnaný a  konečný výsledek  (21:14, 15:21,  16:21) i odehraný čas (47 minut) ukazují, že naděje na první finálovou účast českokrumlovské dvojice nebyla až tak nereálná.

Očima kouče

Krumlovský trenér Radek Votava hodnotil vystoupení svých svěřenců na slovenském šampionátu takto:

„Souhrnný výsledek našich hráčů je hodně dobrý, o čemž svědčí bronzové medaile v párových disciplínách. Junioři Černá a Janáček  navíc přidali ještě velmi cenná pátá místa ve svých dvouhrách, a to na dospělém mistrovství! V konkurenci více než  devadesáti hráčů a hráček ze sedmnácti zemí je to určitě příjemné zakončení prvního turnajového bloku nové sezony. Nyní nás čeká šestnáct dní přípravy a poté pojedeme na další mezinárodní turnaj."

Jiří Frendl