Kromě českých borců se zúčastnili veslaři ze sedmnácti evropských zemí.

Senioři všech věkových kategorií se utkali na kilometrové trati v nejrůznějších disciplínách a závod střídal závod. Během soboty a neděle byla k vidění řada zajímavých a hodnotných výkonů, mnohé z nich měly podle ředitele mistrovství Luboše Baierlinga z Jiskry Třeboň světové parametry. „Palec nahoru patří zejména těm závodníkům, kteří během jednoho dne absolvovali třeba šest závodů. Najezdit šest kilometrů za jediný den, to není nic jednoduchého,“ říká Baierling.

Upozorňuje zejména na výkony Petra Mitáše z Uherského Hradiště nebo Vojtěcha Černáka z Ostravy. „Navíc jejich časy atakují ty nejlepší na světových šampionátech,“ dodává uznale šéf domácího mistrovství.

A přidává ještě jednu perličku. „Závodil zde i pán, který má devadesát jedna roků. To je opravdu unikát,“ ukazuje Luboš Baierling ve výsledkové listině na jméno Jindřich Janus. Ten byl členem čtyřčlenné posádky z Ústí nad Labem. Jejich loď urazila kilometrovou vzdálenost v čase 6:07,39.

Zazávodil si i samotný ředitel šampionátu Luboš Baierling. Celkem vybojoval dvě třetí místa a jedno druhé. Stříbro získal spolu se svým třeboňským kolegou Janem Boudou v závodě dvoučlenných posádek.

Jeho parťák Jan Bouda je mezi veslaři benjamínkem. S veslováním začal teprve před pěti lety. „Nikdy předtím jsem na lodi nejezdil a hrozně mě to baví. Teď jsem vyhrál první zlatou medaili ve skifu,“ pochlubil se domácí závodník.