Zbraně začaly dnes dvacetiletou slečnu zajímat už v dětství, kdy její strýc našel na půdě vzduchovku a malá dáma zkoušela střílet na plechovky. Rodiče jí proto přihlásili do sportovního střeleckého klubu v českobudějovické Stromovce a Nikola Foistová začala sbírat jeden úspěch za druhým.

Prosadila se až do juniorské reprezentace, a aby mohla její výkonnost dál růst, přesunula se do Plzně, kde mají sportovní střelci ty nejlepší podmínky.
V Plzni mladá Jihočeška kromě střílení studuje i Západočeskou univerzitu.

Od letoška závodí Nikola Foistová mezi ženami a koncem minulého týdne se dočkala velkého úspěchu. Na akademickém mistrovství světa v Kuala Lumpur získala Foistová celkem tři medaile. Jednu stříbrnou v individuálním závodě a další stříbrnou a bronzovou v závodě družstev.

Radostnou zprávu zavolala do redakce Českobudějovického deníku maminka Eva Polášková, která z dcerou telefonicky mluvila bezprostředně po skončení závodu.

„Největší radost měla pochopitelně ze stříbra z individuálního závodu na padesát metrů z malorážky,“ hlásila dojatá maminka.

Ve třípolohovém závodě střílela Nikola Foistová dvacet ran v leže, dvacet v kleče a dvacet ve stoje. Základní závod jí vyšel náramně a do finále, kam se dostalo osm nejlepších, postoupila Foistová z prvního místa.

Ve finále se před Jihočešku dostala další česká reprezentantka Gabriela Vognarová, na Nikolu Foistovou zbylo stříbro. Třetí skončila Íránka Najmeh Khedmatiová.

„Nikča mohla vyhrát i finálový závod, bohužel jí ale příliš nevyšla střelba ve stoje. V telefonu říkala, že to byla její chyba. Podepsala se na tom psychika a svoji roli sehrálo i velké horko. Prý tam bylo okolo čtyřiceti stupňů a k tomu hrozné vlhko,“ zprostředkovává pocity dcery Eva Polášková.

Nikola Foistová byla rovněž součástí úspěšného reprezentačního družstva, které vybojovalo stříbro v malorážce a bronz ve vzduchové pušce.

Akademické MS v Kuala Lumpuru: Malorážka 50 metrů (3 x 20 ran): 1. Vognarová (ČR) 453,5 b., 2. Foistová (ČR) 451,2 b., 3. Khedmatiová (Írán) 441,2 bodů. Družstva malorážka: 1. Polsko, 2. Česká republika (Foistová, Vognarová, Dudová), 3. Rusko. Družstva vzduchová puška: 1. Indie, 2. Rusko, 3. Česká republika (Brázdová, Foistová, Vognarová).