Při slavnostní setkání sportovního výkvětu českokrumlovského regionu, které spolupořádají Okresní sdružení České unie sportu, obecně prospěšná společnost Pro-Sport ČK a Českokrumlovský deník, byly vedle desítky výsledkově nejúspěšnějších sportovců za kalendářní rok 2015 a nejúspěšnějšího kolektivu okresu dále vyhlášeny další tradiční a zavedené kategorie a letos se dostalo i na jednu úplnou novinku.
Mezi tradiční kategorie ovšem patří ocenění nadějí okresního sportu v kategorii talent Českokrumlovska. Návrhů se v tomto roce sešlo veliké množství, a tak hodnotící komise tentokrát vybrala hned pětici nadějí. Pochopitelně i letos došlo k pasování nového sportovního rytíře Českokrumlovska, který svým příkladem a dlouholetou prací je vzorem pro mladé sportovce.

Tradiční je i oceňování v pozitivním slova smyslu duší okresního sportu, a to v kategoriích trenér a sportovní organizátor či zasloužilý tělovýchovný pracovník.

Znovu byla při slavnostním galavečeru vyhlášena i zvláštní kategorie, která však měla v tomto roce dvě položky. První již zavedenou byla cena pro obec nebo město v našem regionu, které se výrazně podílejí na podpoře a rozvoji sportovní činnosti a vyžití svých občanů v daném místě. Úplnou novinkou se stalo vyhlášení mimořádného sportovního počinu právě končícího roku.

Sportovní talenty

Matěj FALTUS. Ročník narození 2005, fotbal, atletika a florbal – TJ Hraničář Malonty.

V letošním roce se kvalifikoval na republikové finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů (OVOV) a na pražské Julisce vybojoval celkové 4. místo. Ve školním roce 2014/15 byl vyhlášen nejlepším sportovcem ZŠ Malonty. Ve fotbalu je členem okresního výběru U11 a hostuje v Dynamu Č. Budějovice. Ve florbalu je oporou družstva ZŠ Malonty, které postoupilo do krajského kola Think Blue Cupu.

Pavel KLEIN. Ročník 2001, kanoistika – SK Vltava Č. Krumlov.

Člen tréninkové skupiny Lukáše Novosada, kde se trochu vymyká méně obvyklou preferencí na kajak. V posledním svém žákovském roce ovládl závody Českého poháru ve sjezdu takovým způsobem, který nečekal snad ani on sám ani jeho trenér. Ze sedmi pohárových závodů ve své kategorii šestkrát zvítězil a jednou skončil druhý. V celkovém hodnocení ČP obsadil 1. místo. Při vrcholu na MČR vyhrál kategorii K1 žáků v klasickém sjezdu i sprintu.

Matěj KORYTAR. Ročník 2007, karate – Karate Panthers Č. Krumlov.

Další člen z krumlovské líhně karatistických talentů, které pod taktovkou trenéra Marka Hullmana sbírají úspěchy na domácí i zahraniční scéně. V letošním roce si přivezl z MČR jednu zlatou medaili. Na mistrovství světa v gruzínském Tbilisi bral hned trojlístek cenných kovů, a to stříbro v kata (sestava) a bronzy v kumite (sportovní boj) ipon shobu a wkf.

Tomáš KRATOCHVÍL. Ročník 2002, atletika – ZŠ Školní Kaplice.

Kaplický atletický talent, který letos vyhrál republikové finále OVOV v Praze na Julisce. Na Letní olympiádě mládeže v Plzni získal další dvě zlaté medaile (60 m překážek a dálka). V průběhu letošního roku vybojoval ve své kategorii na různých závodech celkem dvaadvacetkrát 1. místo a vytvořil čtyři nové krajské rekordy v kategorii mladších žáků (dálka – 611 cm, výška – 176 cm, 60 m překážek – 9,26, pětiboj – 2609 bodů).

Tomáš ŠVEJDA. Ročník 2002, badminton – SKB Č. Krumlov.

Člen širšího reprezentačního výběru ČR mladších juniorů, člen TCM Jižní Čechy, opora žákovského družstva SKB. K jeho letošním největším úspěchům patří 3. místo ve čtyřhře na Letní olympiádě mládeže, 2. místo ve dvouhře, 1. místo ve čtyřhře a 1. místo ve smíšené čtyřhře na MČR U13, 2x 3. místo (debl a mix) na MČR U15. Na mezinárodní scéně pomohl reprezentaci U13 ke zlatu na turnaji Nations To Nations v Maďarsku, kde vyhrál všech 12 zápasů.

Sportovní rytíř

Lukáš NOVOSAD. Ročník 1976, kanoistika – SK Vltava Č. Krumlov.

Nejúspěšnější závodní období prožil v první dekádě tohoto století, kdy byl tahounem reprezentace ČR ve sjezdu na divoké vodě. Jeho současnou prioritou už je trénování v klubu, kde jako hlavní metodu používá pro své svěřence vlastní příklad. S nezatíženou psychikou, kdy úspěch v závodě není hlavní metou, dosahuje stále skvělých výsledků. Například na MS ve sprintu ve Vídni jako nejlepší z českých singlkanoistů získal krásné 5. místo.

Pořadatelé setkání sportovního výkvětu okresu, jak již bylo výše řečeno, letos ocenili i další tradiční dílčí kategorie. Ocenění se tak dostalo i pro v pozitivním slova smyslu dobré duše okresního sportu.

„Jsou to ti, kterých si nejvíce vážíme. Ti, kteří takzvaně táhnou jednotlivé sporty a sportovní dění v našem regionu obecně po dlouhá léta a bez jejichž práce by se tělovýchovné hnutí neobešlo," připomněl při slavnostním aktu předseda OS ČUS Jan Vobr.

Trenéři a organizátoři

V této tradičně vyhlašované skupině hodnotící komise letos vybrala sedmičku činovníků, jejichž výčet přinášíme v abecedním pořadí.

Marek Hullman (40 let, karate – Karate Panthers Č. Krumlov).

Zdeněk Kmoch (55 let, stolní tenis – TJ Zubčice).

Miroslav Krahulec (55 let, kanoistika – Sportklub Vyšší Brod).

Radim Novotný (47 let, volejbal – VSK Č. Krumlov).

Tomáš Palouda (46 let, kanoistika – SK Vltava Č. Krumlov).

Jiří Svoboda (55 let, fotbal – FK Slavoj Č. Krumlov).

Radek Votava (44 let, badminton – SKB Č. Krumlov).

Zasloužilí tělovýchovní pracovníci

V této kategorii rovněž došla ocenění sedmička sportovních činovníků, a to bez výjimky letošních jubilantů.

Jiří Holeček (60 let, badminton – Sokol Křemže).

Jan Kára (60 let, basketbal – Spartak Kaplice).

Josef Klíma (60 let, tenis – LTC Velešín).

František Lippl (60 let, fotbal – FK Slavoj Č. Krumlov).

Miroslav Mráz (70 let, lední hokej – HC Slavoj Č. Krumlov).

Jiří Shrbený (65 let, fotbal – FK Slavoj Č. Krumlov).

Josef Sviták (60 let, stolní tenis, AŠSK – Sokol Benešov nad Černou).

Zvláštní kategorie

Novinkou letošního vyhlašování byla zvláštní kategorie, v níž byl oceněn mimořádný sportovní počin roku 2015.

Zvláštní cenu si za mimořádné výsledky odnesli kanoisté junioři oddílu SK Vltava Český Krumlov, kteří v tomto roce na jednotlivých mistrovstvích ČR celkem posbírali neuvěřitelných čtyřiadvacet zlatých medailí, z toho 17 individuálních a 7 v soutěžích družstev. Třešničkou na dortu pak byl zápis z MS ve sjezdu kategorie juniorů do 23 let v USA, kde v jedenadvacetičlenné české reprezentaci bylo plných šest(!) zástupců krumlovského oddílu (pozn. – ostatní české kluby měly maximálně po dvou členech).

Složení oceněného kolektivu juniorů SK Vltava: Anežka a Karolína Paloudovy, Marie Mašínová, Alexandra Plachtová, Štěpánka Manová, Antonie Staňková, Markéta Bauerová, Jan a Vojtěch Klímovi, Vojtěch Skořepa, Pavel Klein, Patrik Študlar, Tomáš Klampfl. Trenéři: Lukáš Novosad, Ondřej Vejvoda, Tomáš Palouda, Radek Šťovíček a Adam Fikejs.

Také letos byly oceněny vybrané lokality z regionu, kde se sportu obecně daří. Plaketu si tentokrát odnesli Benešovští a Velešínští.