Deník každý pátek, až do startu závodu, přináší konkrétní informace o závodě, rozhovory s osobnostmi a také soutěž o dresy.

Na naše dotazy odpovídal také Pavel Hložek (na snímku) ze sdružení Jihočeská Silva Nortica.

Okolo jižních Čech - seriál Deníku, 3. díl Pavel HložekZdroj: Deník / Kamil JášaZávod se jmenuje Okolo jižních Čech, je tento kraj cyklistice zaslíbený? Má i amatérům co nabídnout?
Jižní Čechy jsou počtem kilometrů cyklotras a cyklostezek pro cyklistiku přímo předurčené. Jedná se především o turistickou cyklistiku, o výlety na kolech, návštěvy turistických cílů, památek. V této oblasti jsme první v celé republice. A to je, myslím, výborný předpoklad, na který může navazovat právě i sportovní cyklistika, ať už se jedná o závody na silnici, v terénu nebo jinde.

Jak jste na tom vy sám s najetými kilometry v sezoně?
Jsem spíše teoretický cyklista, v sezoně najezdím maximálně desítky kilometrů. Na kolo se dostanu nejčastěji na konci prázdnin, kdy s kamarády a jejich dětmi jezdíme kolem Lipna, což se mi zdá ideální kraj pro odpočinkovou cyklistiku. Podobné je to i na Třeboňsku, ale vlastně všude v našem jedinečném kraji.

Jak hodnotíte kvalitu závodu?
Závod Okolo jižních Čech je dle mého názoru velmi významný a oceňuji nadšení organizátorů, se kterým se každoročně pouští do jeho pořádání. Letos bude poprvé start jedné etapy v Rakousku, což má na svědomí naše organizace – sdružení Jihočeská Silva Nortica. Máme k dispozici fond na spolupráci s rakouskými partnery, s jehož podporou bude letošní ročník závodu uspořádán. Jedná se o Fond malých projektů v rámci programu INTERREG V A Rakousko - Česká republika, a pořadatel závodu získal finanční příspěvek na uspořádání této přeshraniční etapy.

A kvalita závodu?
Domnívám se, že je v rámci České republiky na vysoké úrovni. Určitě se u nás nenajde moc dalších závodů, na které přijíždějí závodníci z kvalitních zahraničních týmů, možná i reprezentanti svých zemí.

Okolo jižních Čech.Zdroj: archiv pořadateleSledujete třeba Tour de France? Co jí říkáte?
Tour de France je pro mě velký sportovní zážitek, jsem velmi rád, že Česká televize vysílá přímé přenosy jednotlivých etap. Výborné jsou především horské etapy, neboť si dovedu představit, jaká musí cyklisté podstoupit muka, aby dojeli do cíle. Až se mi někdy zdá, že není možné, aby v takovém tempu tyto etapy vůbec absolvovali.

Fandíte českým barvám na jednotlivých závodech?
Držím našim cyklistickým závodníkům palce a přeju jim, aby vždy dojeli do cíle na co nejlepším místě. Ať už závodí za svůj tým nebo za českou reprezentaci, kde bychom to v poslední době určitě hodně potřebovali.

Mezi Jihočechy vzrostl zájem o elektrokola. Co jim říkáte?
Elektrokolo by pro mě bylo ideální záležitost. Přece jen už věkem a tempem nestačím mladým závodníkům, kteří mi zejména v kopcích ujedou, kdy si vzpomenou. Takže s elektrokolem bych si to s nimi milerád rozdal. Ještě jsem na něm neseděl, ale plánuji to v nejbližší době. Nejdřív si ho půjčím, vyzkouším, a pak budu určitě uvažovat o jeho koupi. Nejen pro mě, ale i pro manželku.

Okolo jižních Čech - etapy závodu  5.9. J. Hradec časovka týmů – městský okruh 2.4 km
6.9. Litschau / Nová Bystřice⋌ 58 km
7.9. Český Krumlov / Kleť časovka jednotlivců 12,4 km
8.9. Třeboň / Protivín 176 km
9.9. České Velenice / J. Hradec 150 km