V obou duelech slavili výhru domácí. Spartakovci se nyní potýkají s problémy se sestavou, když nastupující hráči nejsou zcela zdravotně v pořádku, což se projevuje na menší rotaci a zároveň suplování především na pozici rozehrávače.

BK Lions J. Hradec B – Spartak Kaplice 80:48 (28:27)

U Vajgaru se Kaplickým příliš nedaří a i tentokrát se čekalo, zda domácí Lvi potvrdí roli favorita. Od úvodních minut však hosté domácí zaskočili skvělou obranou, což jim postupně přineslo šestibodové vedení po první čtvrtině – 7:13.

Na začátku druhého dějství Jindřichohradečtí snížili na 12:13, jenomže desetibodová šňůra Spartaku přinesla dvojciferný náskok hostů (15. minuta – 12:23). Domácí probudil až kapitán Houška, k němuž se přidali i ostatní a o tři minuty později už ukazoval tabule stav 23:25. Do poločasové pauzy se Lvům podařilo najít recept na obranu Spartaku a zároveň překlopit vedení na svou stranu – 28:27.

Po obrátce se hrálo dvě minuty vyrovnaně (32:31), poté však domácí sedmi body odskočili na 39:31. Čegan dvěma trefami z perimetru držel hosty na dostřel a po sérii košů na obou stranách svítilo na tabuli skóre 45:41 (27. minuta). Domácím se podařilo do konce třetí periody navýšit vedení na plusových sedm bodů – 50:43.

Závěrečná desetiminutovka přinesla doslova zmar kaplických barev, když tuto část hry hosté ztratili drtivým poměrem 5:30! Na koš Spartaku se valil jeden útok za druhým. Domácí střelnici narušili jen Čegan (60:46 – 34. minuta) a Mladý (77:48 – 39. minuta), jinak se nikdo ze svěřenců trenéra Blažka bodově prosadit nedokázal. Třicet minut se hrálo vyrovnané utkání, které se v poslední čtvrtině změnilo v jindřichohradeckou střeleckou exhibici.

Fakta – základní pětka a body Kaplice: Čegan 25, Novotný 8, L. Hejný 4, Kratochvíl 3, Ševčík 3, střídali: M. Mladý 5, J. Hejný, Milsimer, Šulek, trojky: 6 (Čegan 4, Kratochvíl a Ševčík po 1), trestné hody: 12/8 (66,7%), čtvrtiny: I. 7:13, II. 21:14, III. 22:16, IV. 30:5 (!)

BK Pelhřimov – Spartak Kaplice 70:51 (43:24)

Nedělní duel nezačal pro spartakovce příliš šťastně. Původní čas úvodního rozskoku byl s předstihem o šedesát minut posunut (z 11 na 10 hodin), ale chyba v komunikaci znamenala pozdní příjezd Kaplických. Ti prakticky rovnou ze šatny bez rozcvičení nastoupili ke hře, a to mělo vliv na celý zápas. Domácí se pustili do hostů s nasazením, čímž chtěli odčinit prozatímní dva nezdary s Kaplicí v letošní sezoně. Ve 4. minutě ukazovala tabule stav 7:4. Poté se však projevila větší rozehranost pelhřimovských borců, kteří sérií rychlých protiútoků a přesných tref odskočili v 6. minutě na 17:4. Trenér Blažek sice bral time out, ale ani ten domácí mašinu nepřibrzdil, a tak po deseti minutách hry byl stav 28:11!

Ve druhém dějství bylo na hostující straně znát zlepšení, a to především v obraně. Na útočné polovině se však spartakovci stále trápili především při střelbě ze střední a dlouhé vzdálenosti (v zápase dali dohromady pouze dvě trojky). Za stavu 41:16 došlo v 16. minutě na další oddechový čas Spartaku a po návratu na hřiště i zlepšení ve hře okresních reprezentantů. Výsledkem bylo snížení na poločasových 43:24.

Ve třetí periodě však přišel další tříminutový výpadek hostujících hráčů, který domácí celek potrestal devíti body (24. minuta – 52:25). Na hřiště přišel matador Jiří Hejný a alespoň částečně potěšil kaplické příznivce svou individuální akcí, kdy obral na půlící čáře o míč Rizáka a nájezd do koše zakončil vstřelenou trojkou (52:28). Po třech desetiminutovkách však byl stav 60:36 – a o vítězi nebylo pochyb.

V závěrečné čtvrtině si spartakovci připsali dílčí úspěch v podobě výhry 15:10, čímž korigovali skóre na konečných 70:51. Kaplickým se nedařilo ani při střelbě trestných hodů, když jich z devětadvaceti plných šestnáct nenašlo svůj cíl (44,8%).

Fakta – základní pětka a body Kaplice: Novotný 14, L. Hejný 10, Čegan 8, Ševčík 2, Kratochvíl, střídali: M. Mladý 12, J. Hejný 3, Šulek 2, Beň, Milsimer, trojky: 2 (Čegan a J. Hejný), trestné hody: 29/13 (44,8%), čtvrtiny: I. 28:11 (!), II. 15:13, III. 17:12, IV. 10:15.

Kaplický trenér Václav Blažek hodnotí nevydařený venkovní dvojzápas takto:

„V Hradci jsme tři čtvrtiny hráli vyrovnaný zápas. Závěr se nám nepovedl a výsledek neodpovídá předvedené hře. V Pelhřimově jsme bohužel doplatili na vlastní nepozornost a přicestovali k utkání se zpožděním, což nás stálo rozcvičení. Než jsme se pak zahřáli na provozní teplotu, tak už soupeř jasně vedl. Trápí nás i zranění. Jen chvíli pobyli na palubovce Kratochvíl s naraženými žebry a Milsimer s pochroumaným palcem na ruce. Adámek má ruku v sádře, Vaniš, Míšek, Vladimír Mladý a Filip Hejný vůbec nejeli, a tak na nedělní duel přicestoval alespoň Beň, aby vypomohl, byť má v této sezoně herní pauzu z rodinných důvodů."

Další utkání sehrají Kapličtí v neděli 15. února, kdy přivítají lídra – BK Tábor.

Jan Beň