Prázdniny už se dávno přehouply do své druhé poloviny a start atraktivního mezinárodního cyklistického závodu Okolo jižních Čech se blíží.

První etapa se rozjede 31.8. O atraktivní silničářské akci se mluvilo také 
v olympijském parku Rio – Lipno. Bývalý dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Buráň vybojoval pět medailí na mistrovstvích světa, devět přidal na evropských šampionátech a posbíral přes třicet domácích titulů.

Olympiáda v Barceloně 
v létě 1992 Buráňovi utekla kvůli zlomené noze, a když se o rok později poprvé oženil, vzdal se na čas slibně rozvíjející kariéry. Za tři roky byl zpátky a nominoval se na OH do Atlanty.

Z olympijské zkušenosti 
v USA si přivezl deváté místo ve sprintu. V Sydney vybojoval v keirinu sedmou pozici a znovu devátou příčku ze sprintu (a 11. z týmového závodu). „Závod okolo jižních Čech, kteří tady pořadatelé připravují, je úžasnou propagací cyklistiky. Ta potřebuje co nejvíc takovýchto závodů," vyprávěl v parku Rio – Lipno.

Bavil se náramně. Rozdával rozhovory, prohlížel si sportoviště, ze všeho nejvíc ho pochopitelně zajímala stanoviště zaměřená na jízdu po dvou kolech.
Pavel Buráň si dokonce střihl exhibiční časovku.

Na simulátoru, který vás vtáhne do děje a zajedete si na něm olympijskou časovku v Riu, s přehledem porazil sympatického vodního slalomáře Víta Přindiše.

„Možná se tomu budete divit, ale jsem tady úplně poprvé. Cyklistický život mě nikdy na Šumavu nezavál. 
U Lipna jsem nikdy nebyl, ale terény jsou tady pro cyklistiku hodně zajímavé. Pořadatelé závodu Okolo jižních Čech měli při sestavování tratí z čeho vybírat."

Podle Pavla Buráně je olympijský park Rio – Lipno skvělou propagací sportu. „Mám tu dvě děti, zkouším všechny disciplíny," vyprávěl a pokračoval:
„Pro cyklistiku je moc dobře, že se tady prezentuje. Lidi přijdou, vyzkouší si jízdu na kole, vtáhne je to do toho, přitom sem jezdí lidé z celé republiky," zhodnotil český sprinter a vzkázal pořadatelům závodu Okolo jižních Čech: „Čím víc závodů, tím lépe, fanoušci si závod určitě užijí."