Na badmintonové Mistrovství České republiky jednotlivců kategorie mladších juniorů do 17 let do Hradce Králové se kvalifikovali také dva hráči oddílu z našeho regionu – Petr Beran a Zuzana Matoušková ze Sokola Křemže.

Zejména Petru Beranovi se na tomto šampionátu hodně dařilo, když vybojoval dva tituly mistra republiky, přidal jednu stříbrnou medaili a stal se tak vůbec nejúspěšnějším hráčem mistrovství.

Už smíšená čtyřhra naznačila, že Beran přijel do Hradce v dobré formě a že přípravě věnoval ve spolupráci s regionálním badmintonovým centrem v Českém Krumlově hodně času a píle. S partnerkou Monikou Světničkovou z Jehnic byli nasazeni jako čtvrtý pár. V prvním zápase hladce porazili dvojici Střeleček a Krpatová (Hr. Králové / Pardubice) ve dvou sadách (21:6, 21:15) a pak i nadále pokračovali v soustředěném výkonu. Až do finále prošli přes páry Vašátko / Zelinková (Klimkovice / Benátky) 21:15, 21:16 a Hubáček / Fuchsová (Meteor Praha / Pardubice) 21:7, 21:16. V boji o zlato se očekával vyrovnaný zápas, ale nic takového se nekonalo. Beran se Světničkovou opět zvítězili přesvědčivě ve dvou setech 21:10 a 21:19.

Dvouhry však již přinesly zápasy vyrovnané a hodně bojovné. Petr Beran nastupoval do singlů vždy soustředěný a s velkou chutí vítězit. Opět byl nasazená čtyřka, a tak zasáhl do bojů až ve druhém kole, kde ihned na úvod deklasoval jehnického Paseku (21:7, 21:3). Podobně se křemežskému mladíčkovi dařilo i v dalším kole proti Hubáčkovi, kterého Beran vyprovodil z kurtu 21:10 a 21:14. Do tuhého začalo jít až v semifinále, kdy se křemežský hráč postavil turnajové jedničce – Janu Loudovi z USK Plzeň. První set vyzněl téměř hladce pro soupeře 11:21. Pak ale Beran sebral síly a hlavně soustředění a zvítězil v obou zbývajících setech 21:16 a 21:18. Ve finále na něj čekal další adept na titul – Ondřej Král z Mostu. V prvních dvou setech se oba finalisté vystřídali ve výhrách. Nejprve první sadu ovládl Beran 21:14, druhý set získal soupeř v poměru 21:13 – a vše musel rozhodnout set třetí. Zde se kupodivu již žádné vyrovnané výměny nekonaly – a Petr Beran si z Hradce Králové odváží další titul mistra republiky po výhře 21:9.

Ještě jedna medaile pak byla v sázce, a to ve čtyřhře. Do deblu nastoupil Petr Beran se svým stálým partnerem Vojtěchem Lapáčkem ze Sokola České Budějovice – a Jihočeši patřili mezi turnajovou špičku. To potvrdili, když pavoukem prošli bez zaváhání až do finále proti dvojici Somerlík a Louda (Klimkovice / Plzeň). V bitvě o Beranův zlatý hattrick však již nedokázali Jihočeši vyvinout na soupeře takový tlak, aby obstáli a padli ve dvou sadách (18:21, 14:21). Tato prohra ovšem tolik nemrzí, neboť přišla ve vyrovnaném boji a i stříbrná republiková medaile je odměnou.

Druhý zástupce našeho okresu, věkem ještě čtrnáctiletá žačka Zuzana Matoušková, nedosáhla sice úrovně svého oddílového chlapeckého protějšku, ale jistě si přiváží řadu zkušeností z vrcholné domácí akce. Ve dvouhře podlehla hned v prvním kole Slatinské z Vesce (13:21, 19:21). Ve čtyřhře hrála ve dvojici s Přikrylovou z Podolí a také podlehly hned v prvním kole mosteckému páru Dobiášová a Paurová (11:21, 7:21).

Umístění Jihočechů na letošním MČR jednotlivců kategorie U17:

Dvouhra – chlapci: 1. Petr Beran (Křemže), dívky: 17. Zuzana Matoušková (Křemže).

Čtyřhra – chlapci: 2. Beran / Lapáček (Křemže / Sokol ČB), dívky: 9. Matoušková / Přikrylová (Křemže / Podolí).

Smíšená čtyřhra: 1. Beran / Světničková (Křemže / Jehnice).

Jiří Frendl