Poslední týdny kalendářního roku nejsou pro členy kanoistického oddílu českokrumlovského SK Vltava rozhodně obdobím odpočinku po dlouhé sezoně, ba právě naopak.

Početná skupina Vltaváků se v minulých dnech představila při jedenatřicátém ročníku mezinárodního vodáckého maratonu ve Francii, který pořadatelé nazvali Maraton international de l'Ardeche.

Prestižní maratonské zlato

Tento závod je zhruba stejně dlouhý jako Krumlovský vodácký maraton, tedy kolem 35 kilometrů, ale jede se podstatně rychleji, protože francouzská řeka je v místě celkem svižná a často v ní teče mnohem víc vody (letos cca 170 m3/s). Od pátého kilometru se pak řeka zařízne do vysokého nepřístupného kaňonu a celý maraton se jede v opravdu nádherném prostředí.

A že tato scenérie Krumlovákům svědčila, to potvrzuje vynikající celkový triumf Antonína Haleše v kategorii C1.

„Podařilo se mi hodně dobře odstartovat, což je u maratonů zásadní věc. Jakmile se totiž při hromadném startu někde zaseknete a musíte pak všechny dohánět a předjíždět, tak to samozřejmě bere spoustu sil. Mě se ale start povedl parádně, v první půlce závodu jsem si vytvořil náskok a v druhé už ho jen kontroloval. Do cíle jsem dorazil jako první singlíř v čase 1:50:05 hodiny s minutovým náskokem na největšího soupeře, Francouze Louise Lapointa," přiblížil nám cestu za dalším skvělým úspěchem Antonín Haleš a ještě dodal: „Co se singlkanoe týká, tak vyhrát maraton v Ardeche, to bylo vždycky prestižní záležitostí. Jsem opravdu velmi rád, že se mi to tady povedlo."

Také ostatní krumlovští závodníci zajeli v Ardeche parádní výsledky. Anežka Paloudová byla mezi seniorskými závodnicemi na kajaku čtvrtá, Marie Mašínová vybojovala osmou příčku, Karolína Paloudová skončila desátá a Alexandra Plachtová dojela na dvaadvacátém místě.

V kategorii C1 vedle vítězného Haleše startoval ještě junior Vojtěch Skořepa, který vybojoval sedmnácté místo. Na zkušenou do Francie vyrazil i Pavel Klein (letos ještě závodník kategorie žáků), pro kterého to byl vůbec první maraton v kariéře, s nímž se popral parádně a dojel na 76. místě v kategorii K1 muži.

Maraton v Ardeche a celý následující týden po něm na místě využila už tradičně česká sjezdová reprezentace, a to jak seniorská tak i juniorská, k intenzivnímu podzimnímu soustředění. Přeci jen v listopadu už bývá často v České republice zima a podzim je již takovým závodně trochu hluchým obdobím – a tréninkový proces je třeba oživit.

Každý den nejlepší čeští sjezdaři ve Francii napádlovali znovu oněch pětatřicet kilometrů na trati maratonu a k tomu se navíc soustředili na všeobecnou přípravu jako je cyklistika, běh nebo posilování. Tyto tréninkové dávky jistě přijdou vhod i Antonínu Halešovi, kterého v následujících dnech čeká ještě jeden vrchol letošní sezony.

Světový šampionát raftařů

Krumlovský borec v roli kapitána povede českou posádku na vbrzku startujícím MS šestkových raftů, které se koná až v daleké Indonésii.

Mistrovství světa v raftingu se bude letos odehrávat na indonéském ostrově Jáva u města Sukabumi, a to ve dnech od 30. listopadu do 8. prosince.

„První závod nás čeká ve středu druhého prosince, kdy je na programu sprint. Závod „head to head" bude následovat o dva dny později, slalom se pojede pátého prosince a závěrečný závod ve sjezdu pak sedmého prosince. Celé mistrovství světa vyvrcholí slavnostním ceremoniálem v úterý osmého prosince," přiblížil nám průběh šampionátu Antonín Haleš, jenž s reprezentačními kolegy vyráží na druhou stranu zeměkoule již zítra.

Tým Hanace rafters z Českých Budějovic, který vyhrál českou nominaci na toto mistrovství světa, jede na Jávu ve složení: kapitán Antonín Haleš, Libor Peška, Martin Novák, Michal Cuc, Jiří Irain, Jan Zdráhal a náhradník Pavel Foukal.

„V nejobsazenější mužské kategorii budeme závodit proti týmům z jedenadvaceti států. Konkurence na světovém šampionátu je tedy opravdu velká. Budou zde profesionální týmy, které se raftingem živí a netrénují na nic jiného. To u nás v republice bohužel nejde, ale rozhodně neodjíždíme na toto mistrovství světa bez ambic, spíše naopak. Jakožto úřadující mistři Evropy si chceme odvézt z Indonésie minimálně nějakou medaili, nejraději v celkovém hodnocení, no a úplně nejlépe samozřejmě tu zlatou," přeje si Antonín Haleš a na rozloučenou před odletem ještě vzkazuje: „Tréninku na šampionát jsme letos věnovali opravdu maximum. Doufám, že to teď zúročíme a všem ukážeme, že ten nejlepší rafting se dělá právě u nás v Čechách!"