Mezinárodního badmintonového mistrovství Rakouska dospělých se minulý týden zúčastnila nadějná českokrumlovská badmintonistka Lucie Černá.

Společně se svým trenérem Radkem Votavou odcestovala nejlepší česká juniorka do Vídně, kde se pokusila kvalifikovat do hlavní soutěže. A povedlo se!

V kvalifikaci nejprve Černá porazila Němku Julii Bantinovou (21:6,  21:12) a poté si ve dvou sadách poradila i s belgickou badmintonistkou Jelske Snoeckovou (21:16, 21:15), čímž si zajistila účast mezi elitou turnaje. Trochu jí pomohl i fakt, že v její kvalifikační skupině původně druhá nasazená Norka Sara Kvernová postoupila díky odhláškám přímo do hlavní soutěže.

Soupeřkou Lucie Černé v prvním kole kvalitně obsazené hlavní soutěže potom byla nejúspěšnější Polka a dvaaosmdesátá hráčka světového žebříčku Kamila Augustynová. Krumlovská hráčka dokázala zápas dostat do třech setů, bohužel své rivalce po sedmatřiceti minutách nakonec podlehla 12:21, 22:20 a 16:21.

Z Rakouska si mladá badmintonistka reprezentující klub SKB Český Krumlov, která se jako jediná Češka dokázala probojovat z kvalifikace, odváží cenných 920 bodů.

Očima trenéra

„Černé se turnaj velice vydařil. Hrála zodpovědně a dokázala dokonale využít přihraného štěstí ve své kvalifikační skupině. První zápas je vždy malinko loterií, zda bude rozjezd do turnaje dobrý či ne. Lucka to však zvládla velice zkušeně a nedala mladé a pro nás neznámé soupeřce žádnou šanci. Na finále kvalifikace jsme se už dobře připravili a v očekávaném vyrovnaném zápase se Lucka cítila daleko lépe. Základem byla hra bez chyb a daleko více vyhraných míčů vlastní aktivitou. Lucka zvládla zápas se soupeřkou z Belgie na jedničku a mohla se tak těšit na zápas prvního kola hlavní soutěže,“ uvedl kouč Lucie Černé Radek Votava.

S hodnocením turnaje zkušený kormidelník vzápětí pokračoval: „Proti Polce neměla Lucka co ztratit. Zápas rozehrála poměrně rozpačitě a hned v úvodu prohrávala 0:7. Ve druhé polovině setu se hra vyrovnala, Lucka se začala v jednotlivých výměnách více prosazovat a soupeřka musela začít hrát víc a víc. Ve druhém setu začala lépe naše hráčka a začala si více věřit. Hrála uvolněně, bojovala ze všech sil a měla i setbol za stavu 20:19. Ten soupeřka ještě odvrátila, druhý už si ale Lucka sebrat nenechala a po povzbudivém gestu dostala zápas do rozhodujícího třetího setu,“ zmínil kouč Votava.

„V první polovině závěrečné sady nezačala Černá vůbec dobře a prohrávala 0:6 a posléze 4:10. Šňůrou šesti výměn stav sice potom srovnala, ale závěrečnou část zvládla o něco lépe daleko zkušenější Augustynová, která je hráčkou první světové stovky. Výkon Lucky byl ale velice dobrý a zaslouží si maximální pochvalu. Před turnajem dostala nějakou alergii, a tak nebyla na žádném tréninku. Spolu jsme si řekli, že turnaj vyzkoušíme bez tréninku a uvidíme, jak to půjde. A vše dopadlo nad očekávání. Oba jsme se z Vídně vrátili s velice dobrým pocitem. První kolo je také dobré na zisk dalších důležitých bodů do světového žebříčku ve dvouhře žen,“ uzavřel Radek Votava, trenér a předseda SKB Český Krumlov v jedné osobě.