Minulý týden se odehrál prestižní duel s podtitulem derby ve Sdruženém okresním přeboru pod bezednými koši, v němž rezerva kaplického Spartaku přivítala Schwarzbach Větřní.

Ve velmi dramatickém a bojovném utkání pomyslné žezlo vládce nad okresními koši pozvedli reprezentanti z města papíru, kteří po dlouhých třech letech pokořili své nejbližší rivaly v soutěži.

Spartak Kaplice B – BC Schwarzbach Větřní 52:54 (21:29)

Již před úvodním rozskokem bylo znát, že se jedná o derby se vším všudy. Oba tábory se hecovaly a byly připraveny se doslova poprat o body. Samotné utkání však moc basketbalové krásy nepobralo a spíše byl k vidění urputný boj o každý centimetr palubovky. Úvodní dějství bylo vyrovnané a žádný z týmů si v jeho průběhu nevypracoval výraznější vedení. Po deseti minutách hry ukazovala tabule stav 10:11.

Se stejným scénářem se hrálo i na začátku druhé čtvrtiny (ve 13. minutě byl stav 17:16). Poté se hostujícímu celku zranil Vaněček a na hřišti ho nahradil mladíček Krák, jenž svým pohybem dělal domácí obraně značné problémy. Větřínští během pěti minut uhráli sedmibodovou šňůru a rázem odskočili na 17:23 (18. minuta). Oddechový čas Spartaku sice hosty přibrzdil, přesto do poločasové pauzy narostlo manko domácích na osm bodů – 21:29.

Po změně stran se Kapličtí nadechli k náporu a snažili se změnit nepříznivý vývoj utkání. V polovině třetí části se přiblížili na tři body (31:34) – a hosté sáhli po time outu. Kotous s Rizákem jim poté vrátili klid – 31:39. Domácí sice dvěma trefami Pauknera znovu snížili (35:39), ale trojka z rukou hrajícího hostujícího kouče Rizáka těsně před klaksonem posunula Větřní do sedmibodového trháku – 35:42 po třech čtvrtinách.

V závěrečné periodě sílil tlak domácích hráčů, kterým se podařilo i vyrovnat, ale převážit pomyslný jazýček vah na svou stranu již nedokázali. V bitvě pod oběma koši v této fázi hry se střelci střídali v úspěšném zakončení, a tak skóre narůstalo rovnoměrně na obou stranách. Ve 35. minutě byl stav 46:46 a o tři minuty později 52:52. To však bylo ze strany kaplických hráčů pohříchu vše. Za hosty se v dramatické koncovce prosadil ještě Swaczyna a Rizák (oba proměnili jeden trestný hod) a stanovili tak konečný stav duelu na 52:54.

Větřínští po zranění Vaněčka dohrávali bez možnosti střídání, přesto dovedli zápas do vítězného konce a připsali si třetí výhru v řadě. Spartakovci na své premiérové body zatím čekají.

Fakta – hráli a bodovali: Paukner 14, Šulek 13, Vodňanský 11, Soukup 8, Simota 2, Holub 2, Al Ahmad 2, Kára, Homolka – Kotous 20, Swaczyna 15, Rizák 13, Vaněček 2, Krák 2, trojky: 3 (Vodňanský 2, Šulek) – 4 (Rizák 4), trestné hody: 11/7 (63,6%) – 26/16 (61,5%), čtvrtiny: I. 10:11, II. 11:18, III. 16:12, IV. 17:12.

Jan Beň