Pořadatelé z MX-Enduro parku v Jiníně už za sebou mají výborně zvládnutý domácí šampionát v sajdkárkrosu za účasti posádek z absolutní světové špičky. Nyní přicházejí na řadu mladí piloti a dámy na motokrosových speciálech.

Úvodní závod juniorského šampionátu se jel v Horažďovicích a měl vysokou sportovní úroveň. „Po dlouhé přestávce byl po závodech hlad a prvního podniku se zúčastnili jezdci ze sedmi zemí. Stejně vysokou sportovní úroveň a bohatou mezinárodní účast budeme moci sledovat i v sobotu v Jiníně,“ má jasno ředitel sobotního závodu Evžen Zadražil.

Největší pozornost poutá start rakouského pilota v barvách Motosportu Chýnov Michaela Sandnera v hlavní třídě MX2 Junior. Stálý účastník mistrovství světa MX2 už před rokem doslova válcoval český seniorský šampionát v této třídě. O titul ho připravila právě jen smlouva ve světovém šampionátu, protože ten dostal pochopitelně přednost a nás seriál tak nemohl dokončit. „Michi je hotový a skvělý závodník, jenž se u nás představí pouze právě na juniorech v Jiníně. Určitě stojí za to přijet se na něj podívat,“ zve fanoušky Zadražil, jenž je manažerem chýnovského klubu.

Josef Peták se svým závodním strojem.
Nestárnoucí Josef Peták i po životní šedesátce stíhá tři motoristické disciplíny

Zpestřením letošního juniorského mistrovství republiky je třída žen, kde startují i závodnice ze seriálu mistrovství světa, kterými jsou momentálně nejlepší Češka Kristýna Vítková z Q-Racing Teamu a Rakušanka Elena Kapsamer z jihočeského Motosportu Chýnov. „Tyto dvě závodnice dle očekávání jasně ovládly i úvodní závod na západě Čech. Na stupních vítězů je doplnila rutinérka českého ženského motokrosu Lucie Simonová reprezentující SMS Jižní Čechy,“ informuje Zadražil.

Závodit se v Jiníně bude ve třídách 50 ccm, 65 ccm, 85 ccm, 125 ccm, MX2 Junior a ženy (WMX). Tréninky začínají v 7.40, kvalifikace pak v 9.45, start závodu je naplánován na 12.20.