Největší motoristická akce letošního roku na jihu Čech je třetím dílem TrueCam mistrovství republiky a je také součástí FIA European Rally Trophy. Startovní listina čítá celkem 79 vozů a nechybí mezi nimi ani obhájci loňského prvenství Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem. Posádka továrního týmu Škoda Motorsport vyhrála rovněž úvodní dva závody letošního domácího šampionátu a usadila se na čele průběžné klasifikace.

„K titulu je ale stále ještě hodně daleko," dobře si Jan Kopecký uvědomuje. „Důležité je nedělat chyby, protože soupeři se stále zlepšují. Vašek Pech s Fordem a Jan Černý s privátní Fabií jedou velice dobře," s respektem tovární jezdec hovoří o svých největších soupeřích.

Celkem 35 posádek figuruje na seznamu přihlášených do mistrovství republiky v rallye historických automobilů. Pět jezdců bude usilovat o Pohár pořadatele. Ani letos nechybí Rallye Legendy Show – největším tahákem je účast Itala Alessandra Pasqualeho s nádherným vozem Lancia 037 Rally.

Jan Jinderle se svou Hondou Civic Vti
Na startu 45. ročníku Rallye Český Krumlov bude dvacet jihočeských posádek


Mezi přihlášenými figuruje také dvacet posádek z jihu Čech, což je velice slušný počet. Diváci se mohou těšit na bratry Kramlovy, Václava Stejskala, motokrosaře Davida Soldáta, Josefa Koupala, Miloše Diviče, Patrika Janečka, Vlastimila Daňhela, Jana Jinderleho a další piloty.

Pořadatelé nachystali pro letošní ročník pro jezdce i diváky některé téměř revoluční změny. Dvě tradiční rychlostní zkoušky se totiž pojedou v opačném směru. Oblíbený Svatý Ján nad Malší tak dozná změny po dlouhých devatenácti letech. Soutěžní vozy budou startovat přímo na návsi, odkud zamíří do zemědělského jádra. Poprvé v historii soutěže se pojede v protisměru i rychlostní zkouška na Lipně.

Součástí soutěže bude také šestý ročník New Energies Rallye Český Krumlov, který zahájí dnešní hvězdicová jízda. Podnik určený pro vozidla s alternativním pohonem, do kterého se v letošním roce přihlásilo 34 soutěžních dvojic, je podruhé zařazen do šampionátu mistrovství světa FIA Electric and New Energy Championship.

Dnešní hvězdicová jízda končí v Českém Krumlově před pivovarem Eggenberg, jelo se z rakouského Rainbachu im Mühlkreis a Tábora. Odpoledne čekaly na posádky administrativní a technické přejímky.

Pavel Kejmar
První muž českého supermota Pavel Kejmar dorazil na Hradiště jen o berlích


V pátek a v sobotu je na programu dvanáct testů, které vedou po současných nebo bývalých zkouškách českokrumlovské rallye. Posádka, která dojede tyto testy s co nejmenší odchylkou od stanoveného rychlostního průměru, se stane vítězem. Toho budeme znát v sobotu kolem šestnácté hodiny.