Během dvoudenního programu se na tatami představilo 423 závodníků a závodnic z 21 zemí.

Své síly s mezinárodní konkurencí změřila i kaplická judistka Renata Zachová, pro kterou to byl první reprezentační start v letošní sezoně. Hned v úvodu je třeba podotknout, že tento start byl pro kaplické želízko velmi vydařený.

Renata Zachová startovala v hmotnostní kategorii do 57 kg (oproti loňsku tedy již v kategorii vyšší), kde se prezentovalo 32 závodnic. V prvním kole přešla přes domácí Pique Salvatovou. I ve druhém kole zabodovala, když před časovým limitem porazila Polku Kropskou.

ČTĚTE TAKÉ: Badmintonista Ondřej Král je dvojnásobným mistrem Maďarska

První a zároveň jediná chyba v turnaji přišla v souboji o turnajové semifinále s Hooiovou z Nizozemí, což naši závodnici stálo vítězství a lepší konečné umístění.

V opravných bojích pak ale postupně porazila Marchisiovou z Itálie a Španělku Ferraovou, čímž si zajistila účast v souboji o bronz.


Strakoničtí judisté startovali na Čokoládovém turnaji v Kaplici. V kategorii mláďat vybojovali stříbrnou medaili Jana Pešková (váha do 28 kg) a bronzovou Ondřej Míčka (do 28 kg). Čtvrtá místa obsadili Oliver Braťka (+50 kg) a mladší žákyně Marie Komrsková (do 55 kg).

Zachová se pak ve finálovém bloku o cenný kov poprala s další italskou závodnicí, kterou byla Pedrottiová. Utkání v základním čase skončilo nerozhodně – a muselo se pokračovat v Golden Score, kdy hned v úvodu česká závodnice zápas rozhodla ve svůj prospěch, když po jedné z akcí získala hodnocení wazzari.

S celkovou zápasovou bilancí pěti výher a jedné prohry Renata Zachová vystoupala na bronzový stupínek a mohla se tak radovat z první letošní medaile na evropské tour.

Do světového žebříčku si připsala prvních 40 bodů. Nyní šestnáctiletá Zachová absolvuje tréninkový kemp ve španělské Andalusii.