Není divu. Mercury maraton se běhá v uzavřených prostorách, avšak velká většina milovníků běhání vyráží za svým oblíbeným druhem pohybu do přírody.

 A počasí jim v těchto dnech skutečně přeje. „Máme stránky na Facebooku, kde lidé najdou informace ohledně závodu v Bujanově, a když se tak probírám komentáři lidí, cítím z nich, jak moc se na první závod pod širým nebem těší,“ říká hlavní organizátor Jihočeského běžeckého poháru Martin Gazda, jenž je zároveň pořadatelem Bujanovských koláčových běhů.

Gazda doufá, že letos bude počasí k účastníkům závodu přívětivější než minulý rok. Loňský ročník Bujanovských běhů totiž propršel. I tak ale přijelo do Bujanova na 200 nadšenců a letos bych jich mělo být dle pořadatele ještě víc. „Přes internet máme přihlášeno zatím asi sto běžců, ale jsem přesvědčen, že přímo na místě se jich přihlásí ještě víc,“ předpokládá Gazda.

Podle něho patří Bujanovské koláčové běhy mezi vůbec nejoblíbenější závody celého seriálu. „Žije tím celá vesnice. I lidé na zahrádkách na chvíli přeruší svou práci a fandí závodníkům. Pro všechny je to srdeční záležitost,“ popisuje Martin Gazda atmosféru, která tradiční závod obvykle provází.

Výsledky hlavního závodu na patnáct kilometrů, který startuje v 11 hodin, budou započítávány do průběžného pořadí seriálu.

Kratší závod na pět kilometrů začíná v 10.15 a hýbat se budou v Bujanově také děti. Jejich závod je na programu v 9.30.

Organizátoři se snaží udělat běžecký pohár atraktivním pro běžce všech věkových kategorií. „Máme osm závodů dlouhých nad deset kilometrů a osm krátkých pod deset. Běžci poznají během roku celý kraj, protože pohár zavítá minimálně jednou do každého okresu,“ láká běžecké nadšence Martin Gazda.