Klub z Branišovské ulice se nesoustřeďuje jen na výkonnostní sport, ve kterém přitom sbírá zajímavé úspěchy. Stolní tenisté bojují o špičku druhé ligy, třetí nejvyšší soutěž úspěšně hrají také hokejbalisté a výborné výsledky má i oddíl taekwon-da.

V Pedagogu ale především pracují s mládeží. „Máme dvanáct sportovních oddílů, které se zaměřují převážně na rozvoj mládeže. A to již od tří let věku dítěte formou rozvíjení motoriky a koordinace pohybu,“ informuje předseda klubu Přemysl Horák.

V nejbližších plánech dynamicky se rozvíjející sportovní organizace figuruje výstavba nového multifunkčního hřiště přímo v areálu na Branišovské ulici. „Je to další krok k tomu, abychom mohli nabídnout nejen našim členům, ale i široké veřejnosti, workoutové hřiště, které bude uspokojovat všechny věkové kategorie. Dále je součástí projektu multifunkční sportovní hřiště splňující parametry pro volejbal, tenis, malý fotbal, basketbal a další sporty,“ hrdě Horák hlásí.

Obě hřiště budou sloužit nejen členům klubu, ale skutečně všem zájemcům o aktivní sport. „Náš areál už teď využívají školy, školky i speciální školy a domovy pro jejich školní, ale i mimoškolní aktivity. Nyní budeme nabízet těmto subjektům další sportoviště v lokalitě, kde něco podobného chybělo. Náš sportovní klub se nachází v blízkosti velkého sídliště, Jihočeské univerzity a Základní školy Emy Destinnové. Potenciálních zájemců o sport je tak hned v okolí spousta. Pedagog se otevírá veřejnosti,“ láká předseda.

Nová hřiště nahradí antukové tenisové kurty, které nebyla až tolik využívány. „V případě větru byl problém s prašností, čímž trpěly fasády okolních domů i auta parkující v okolí. S údržbou kurtů už byl problém. Proto jsme se rozhodli, že bude opravdu lepší modernizovat současnou plochu na hřiště bezúdržbová a multifunkční, jež bude splňovat požadavky pro mládež, která v okolí vyrůstá,“ vysvětluje hlavní důvody, proč se klub do budování nového sportoviště pustil.

Podobné hřiště ještě v Českých Budějovicích není. „Nechceme žádné klasické dětské hřiště, ale sportoviště, kde se bude moci cvičit s vlastním tělem a bude vhodné pro všechny věkové kategorie. Pro děti bude připravena běžecká dráha, prostor pro rozvíjení motoriky a koordinace pohybu. Druhá polovina hřiště bude určena pro starší sportovce,“ informuje.

Celkové náklady na realizaci projektu vyjdou na více než sedm milionů korun. Pět milionů chce klub získat z dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Jsem přesvědčený, že by to mělo vyjít. Splňujeme všechny podmínky,“ věří Horák.

Částkou přesahující dva miliony přispělo město České Budějovice. „Z mého pohledu se jedná o velmi dobře připravený projekt,“ ocenil náměstek primátora Viktor Vojtko. „Je to velmi zajímavé sportoviště, které si podporu města zaslouží. Především kvůli tomu, že bude přístupné veřejnosti. V této lokalitě město žádné hřiště nemá. Je to výhodné pro všechny strany. Pro obyvatele i pro klub. Proto jsme se rozhodli projekt podpořit,“ vysvětlil zástupce českobudějovické radnice.

Pedagog si významné podpory ze strany města váží a děkuje za ní. „Věřím, že budeme dobrým příkladem pro ostatní sportovní kluby, aby se nebály realizovat své představy. Radní a zastupitelé města České Budějovice tento postup podporují, což bylo nejlépe vidět při hlasování na zastupitelstvu,“ ocenil Horák. „Teď už nám zbývá jediné, aby nám byla schválena dotace na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Věřím, že se to podaří, protože splňujeme všechny podmínky. Však je to projekt, který má smysl a příběh. Jeho využívání bude pro obyvatele Českých Budějovic zajímavé a uspokojivé. O tom jsem přesvědčen,“ uzavírá Přemysl Horák.

Slavnostní otevření zbrusu nového sportoviště je naplánováno na 1. července příštího roku.