Oblastní přebor pod vysokými koši přichystal pro jediného okresního zástupce v soutěži dvojnásobnou výpravu do města husitů.

Basketbalisté kaplického Spartaku předvedli v soubojích s vozovou hradbou velkou odolnost, když nejprve otočili nepříznivě se vyvíjející duel s béčkem táborského BK a druhý den si pak došli pro přesvědčivou sedmnáctibodovou výhru na palubovce Viktorie Tábor. Kapličtí si tak doslova pochutnali na táborské baště a stále se vyhřívají na výsluní tabulky!

Těsně a jasně

BK Tábor B – Kaplice 56:57 (38:34)

K souboji o čelo tabulky neměl kaplický kouč Blažek k dispozici Novotného, naopak poprvé mohl využít služeb Filipa Hejného a Michala Mladého.

Úvodní čtvrtina přinesla dvě různé poloviny. V té první se dařilo Kaplickým a v 5. minutě ukazovala tabule stav 4:9. Domácí lavička brala time out a druhá část této periody byla naopak zcela v režii BK. Domácí skóre postupně otočili a po deseti minutách hry byli o čtyři body napřed – 20:16. Ve druhém dějství se hrálo podle podobného scénáře. Táborští odskočili do trháku, hosté však trpělivou hrou vždy snížili a drželi se na dostřel. V 17. minutě byl stav 32:21 (nejvyšší vedení jakéhokoli týmu v utkání) – a přišel oddechový čas Spartaku. Po návratu na hřiště hosté zvýšili důraz v obraně a do půle snížili manko na čtyři body – 38:34.

Třetí hrací období přineslo souboj obran a dohromady v něm bylo k vidění jen 19 bodů (10:9). Střelecké trápení protrhl až po třech minutách Adámek (38:36), jenže to bylo na dalších pět minut ze strany hostů vše, a tak reprezentanti z města husitů znovu odskočili do dvojciferného trháku (27. minuta – 46:36). Spartakovce do hry vrátili F. Hejný, Beň a Petr Dreiling. Po třiceti minutách hry ukazovala tabule stav 48:43.

Závěrečná část přinesla obrovské drama. Do její poloviny si hráči BK stále udržovali odstup (35. minuta – 56:51), poté však přišel nápor Spartaku, který rozhodl o vítězi. Minutu před koncem Adámek dvěma přesnými zásahy z čáry trestného hodu snížil na 56:55 – a šlo se do koncovky. V tu chvíli byly na palubovce doslova dvě nepropustné vozové hradby. Deset vteřin před klaksonem vzal na sebe zodpovědnost kapitán Lukáš Hejný a nekompromisně dostal míč do koše – 56:57. Domácí si vzali time out a připravili závěrečnou akci. Kapličtí však měli k dobru jeden faul a tato taktika jim pomohla k zastavení táborského nájezdu. Hráči BK již nedokázali ani vystřelit, a když pak dvě vteřiny před koncem třímal Lukáš Hejný míč ve své moci, vylétly všem spartakovcům ruce nad hlavu na znamení vítězství.

Fakta – základní pětka a body Kaplice: Adámek 16, L. Hejný 9, Čegan 7, Kratochvíl 4, Ševčík 4, střídali: F. Hejný 7, Beň 5, M. Mladý 3, Pe. Dreiling  2, Pa. Dreiling, trojky: 5 (Adámek 2, Čegan, Kratochvíl, Mladý po 1), trestné hody: 21/14 (66,7%), čtvrtiny: I. 20:16, II. 18:18, III. 10:9, IV. 8:14.

Viktoria Tábor – Kaplice 46:63 (21:34)

V tomto střetnutí se očekávalo, že Viktoriáni budou chtít Spartaku vrátit vyřazení z play off minulé sezony. Tomu odpovídalo i jejich nasazení v úvodních minutách duelu. Hosté se rozehrávali velmi pomalu, přesto to byli právě oni, kdo od začátku držel vedení. Táborští se v duelu ani jednou nedostali do role vedoucího celku a pouze dotahovali. V 7. minutě první čtvrtiny byl stav 13:13, jenže pak domácí v útoku již nic nevymysleli a spartakovci postupně odskočili do dvojciferného trháku – 13:23 po deseti minutách hry.

Ve druhé periodě se na hřišti odehrával velký souboj obran a ani jeden tým neměl příliš přesnou mušku. Přesto byli hosté o kousek lepší a v poločase je hřálo třináctibodové vedení – 21:34.

Po změně stran se Viktoriáni nadechli k velkému náporu a bod po bodu umazávali z nabytého manka. Sice se jim stále nedařilo příliš střelecky, ale pod košem Kaplice nevzdávali žádný souboj a téměř každou druhou nepřesnou střelu dokázali doskočit a vybojovat si tím další šanci na skórování. Po třiceti minutách hry ukazovala tabule stav 36:44 a zdálo se, že domácí ještě neřekli poslední slovo.

Do poslední části však hosté vlétli jak uragán a šňůrou třinácti bodů v řadě definitivně Táborské zlomili (34. minuta – 36:57). Zbylá část zápasu se již jen dohrávala a domácí kosmeticky upravili na přijatelnější bodový rozdíl, když náskok hostů stlačili pod hranici dvaceti bodů. Po závěrečném hvizdu svítilo na tabuli skóre 46:63 a trenér kaplických borců Václav Blažek mohl spokojeně prohlásit, že táborská bašta byla o víkendu obzvláště povedená!

Spartakovcům se v utkání vůbec nedařila střelba trestných hodů, když z rovných dvaceti pokusů v koši soupeře skončilo jen šest střel hostů (30% úspěšnost, z toho Lukáš Hejný 10/2)!

Fakta – základní pětka a body: Čegan 21, Adámek 14, L. Hejný 6, Ševčík 6, Kratochvíl 3, střídali:  Pe. Dreiling 6, M. Mladý 4, Beň 2, Šulek 1, Pa. Dreiling, trojky: 7 (Čegan 5, Adámek 2), trestné hody: 20/6 (30,0%), čtvrtiny: I. 13:23, II. 8:11, III. 15:10, IV. 10:19.

Okresní přebor

Ve Sdruženém okresním přeboru sehrál další utkání jeden z dvojice zástupců našeho regionu, Schwarzbach Větřní.

Lišov – Větřní 85:51 (46:26)

Hosté jeli k utkání pouze v sedmi hráčích. Ještě v polovině první čtvrtiny drželi těsné vedení (10:11), pak ovšem domácí vysunuli obranu a vývoj zápasu zcela otočili. Když se navíc Větřínským zranil Netušil, oslabila se jejich podkošová síla a Lišovští hladce dokráčeli k vítězství. Okresní zástupce podal sympatický bojovný výkon, proti kompletní domácí sestavě deseti hráčů však neměl šanci.

Fakta – sestava a body Větřní: Chaloupka 22, Rizák 13, Netušil 5, Vaněček 5, Dvořák 3, Sirový 3, trojky: 4 (Rizák 3, Vaněček), trestné hody: 19/7 (36,8%), čtvrtiny: I. 27:14, II. 19:12, III. 18:9, IV. 21:16.

Jan Beň