Tradiční jihočeská bašta sportu dříve s celuloidovým a nyní už pár let s plastovým míčkem. To je Kaplice. Výborná práce s mládeží, ale i úspěchy v dospělých kategoriích. Tím vším se může Spartak pyšnit.

Poblíž hranic s Rakouskem se hrála opakovaně druhá liga žen, což byla nejvyšší soutěž, do které se klub ve své historii dostal. Tato éra je spojena především se jmény Mirka Zedníková, sestry Radka a Kateřina Jiskrovy, Ilona Svitáková a sestry Lucie a Kristýna Růžičkovy. Všechny mladé dámy, které šířily slávu kaplického stolního tenisu, jsou uvedeny pod svými dívčími jmény za svobodna.

„Bylo to jedno z nejlepších období v historii našeho klubu. Považujeme si toho, že jsme mohli hrát republikovou soutěž,“ oceňuje dlouholetá duše kaplického stolního tenisu Ferdinand Jiskra.

V Kaplici se ale dlouhodobě daří i mužům. Právě Ferdinand Jiskra, Karel Mácha, Zdeněk Kmoch, Josef Sviták, Jaroslav Špilauer, Milan Růžička, Dalibor Zikeš, David Břicháček a řada dalších. To jsou jména, která měla v kraji zvuk a dělala čest tomuto sportu ve městě.

Jejich štafetu nyní převzali ti mladší jako Miroslav Janošťák nebo bratři Benešové. Novodobý vzestup mužského stolního tenisu v Kaplici začal v roce 2016, kdy první mužstvo postoupilo z krajské soutěže do krajského přeboru a o pouhé dva roky slavilo další postup z přeboru do jihočeské divize, kde rozhodně nehraje druhé housle a pohybuje se v popředí tabulky.

Ve stejném roce navíc klubové béčko vyhrálo krajskou soutěž a postoupilo do přeboru. Další tři celky velice úspěšně bojují v okresních soutěžích.

Ve Spartaku se však daří především práce s mládeží. Pod rukami zkušené trenérské dvojice Jiskra – Mácha vyrostla celá řada talentovaných hráčů a klub sbírá dlouhodobě úspěchy na mládežnickém poli. V kraji patří k nejlepším, ale vidět byl i na republikové úrovni.

Nejzářivějšího úspěchu dosáhl Petr Beneš, který vyhrál v kategorii nejmladších žáků celostátní bodovací turnaj v Neratovicích.

Právě talentovaní bratři Pavel a Petr Benešové patří v posledních letech k absolutní jihočeské špičce v žákovských i dorosteneckých kategoriích a sbírají jeden titul krajského přeborníka za druhým.