Tradiční turnaj měl letos oslavit šestnácté narozeniny, ale poprvé v historii zůstane v jeho kronice prázdná kolonka. Pod zrušení letošních bojů, o kterém pořadatelé ze Sokola Tábor definitivně rozhodli zhruba před třemi týdny, se podepsaly dva úzce spjaté faktory: složitá situace v boji s koronavirovou pandemií a s ním spojené nejisté ekonomické podmínky. „Zrušit letošní turnaj bylo jediné rozumné řešení,“ přiznává jeden z hlavních členů organizačního týmu šachové Velké ceny Tábora Zdeněk Havlůj. „nepodařilo se nám ho dostatečně ekonomicky zajistit. Kraj svůj dotační titul na akce s mezinárodní účastí úplně zrušil a město Tábor nám přislíbilo deset tisíc korun jen za předpokladu, že bude zajištěna zahraniční účast. To jsme samozřejmě při současné složité situaci nemohli zaručit,“ vysvětluje.

Ačkoliv turnaj nadále nese ve svém názvu město Tábor, měl se letos už podruhé uskutečnit za jeho hranicemi, přesněji v plánském Hotelu Lužnice. „V Plané nad Lužnicí jsme našli opravdu výborné podmínky a všem se zázemí turnaje líbilo. Snad jen rušnější noční život některým účastníkům chyběl,“ poznamenal s úsměvem Zdeněk Havlůj.

Ještě před pár lety se turnaj chlubil účastí řady špičkových zahraničních hráčů v čele s několika velmistry, táborští organizátoři ale záhy šlápli na brzdu a ekonomicky náročné akci vtiskli mírně střídmější ráz. I tak si ovšem zachovala jak mezinárodní účast, tak i velmi solidní kvalitu. Jeho zatím poslední ročník na ní nikterak neslevil, a to i přesto, že se tentokrát účast jen těsně přehoupla přes sedmdesát hráčů (71). „Přisuzujeme to i tomu, že termín loňského turnaje kolidoval s mistrovstvím Evropy mládeže v Bratislavě. Na náš turnaj se vždy sjíždělo hodně mladých hráčů a řada z nich pochopitelně dala přednost Bratislavě,“ domnívá se Zdeněk Havlůj.

Elitní jihočeský svátek královské hry nesl každoročně i punc klání o krajské přeborové tituly. Při zrušení letošního ročníku od něj tuto štafetu převezme Open v Nových Hradech, který se hraje od 17. do 23. srpna.

Táborský pořadatelský tým si letos od organizace Velké ceny Tábora odpočine. V jeho plánu ovšem pochopitelně zůstává jiný šachový unikát, jeden z nejstarších tuzemských turnajů Táborská věž. Uskuteční se v obvyklém povánočním termínu 27. prosince a oslaví úctyhodné třiašedesáté narozeniny.