„Střelecký klub Eggenberg neusnul, jen trochu dřímal,“ jasně říká předseda Antonín Liška a jedním dechem dodává: „Pořád máme v názvu klubu Eggenberg, i když jsme vypustili Český Krumlov, protože členskou základnu nyní máme po celém kraji s malým přesahem i do dvou sousedních. Aktuálně máme jedenačtyřicet členů a stále se rozrůstáme,“ těší předsedu.

PREMIÉRA V OPAŘANECH

Klub praktické střelby Eggenberg zahájil novou sezonu velkým závodem na střelnici v Opařanech.

Závod ve sportovní dynamické střelbě, který je pokračováním dřívějšího seriálu Eggenberg Cupu, jenž se konal po několik let pravidelně na střelnici v Českém Krumlově – Domoradicích.

„Ekonomické důvody ukončily naše využívání domoradické policejní střelnice, a tak po několika marných pokusech najít jiné místo pro pravidelné pořádání čtyřkolového seriálu závodů, se nám otevřela možnost právě na střelnici v Opařanech,“ vysvětluje přesun Antonín Liška.

První závod tedy proběhl v Opařanech, jen s tím rozdílem, že místo dřívějších čtyř kol seriálu se budou konat zatím jen dvě, ale zato s dvojnásobným počtem střeleckých situací a také s dvojnásobkem střelců.

Krumlovský kanoista Antonín Haleš.
Vltaváci vylovili z peřejí Ilzu kolekci cenných kovů



Na devíti situacích se závodu zúčastnilo přesně 101 střelců. Řešení jednotlivých stanovišť vyžadovalo od 12 do 31 ran, s celkovým počtem minimálně 167 ran za celý závod. Závodníci byli zařazeni podle typu použité krátké zbraně do několika divizí, a to Classic (8 střelců), Open (5), Standard (58), Production (28) a Revolver (2).

Téměř ve všech divizích a kategoriích se na předních místech úspěšně umístili buď střelci z pořádajícího klubu Eggenberg nebo zástupci domácího střeleckého klubu Opařany.

Výsledky – Classic: 1. Ivo Wilk, 2. Jiří Janků (Eggenberg), 3. Pavel Kotrouš (Eggenberg), OPEN: 1. Lenka Hořejší (Opařany), 2. Miloš Šustr, 3. Katka Šustrová, PRODUCTION: 1. David Zvěřina (Opařany), 2. Richard Maška, 3. Zdeněk Kužel, STANDARD Regular: 1. Zdeněk Liehne, 2. Jan Liehne, 3. Michal Říha, STANDARD Lady: 1. Irena Liehne, 2. Michaela Hořejší (Opařeny), 3. Anna Žolnay, STANDARD Senior: 1. Josef Baier, 2. Zdeněk Švehla st., 3. Standa Beneš, STANDARD Supersenior: 1. Josef Rendl (Eggenberg), 2. Jaroslav Batěk, 3. František Zákostelecký.

K tomu je třeba dodat, že například v divizi Standard Regular se v první desítce umístili celkem čtyři členové klubu Eggenberg. Roste i počet žen vyznávajících tento náročný střelecký sport, když z celkového počtu jich v Opařanech bylo jedenáct.

Celý závod včetně přípravy provázelo krásné počasí. Bylo k dispozici i občerstvení a perfektní catering zajišťovali Michal Kodad a Petr Mrzena.

Nový ředitel ČKRF Petr Troják.
Otevřít firmu lidem, to je cíl nového šéfa Českokrumlovského rozvojového fondu



Druhé kolo závodu s celkovým vyhodnocením a udělením pohárů se uskuteční v říjnu.

Premiérový závod měl však ještě jednu zvláštnost, když byl pořádán zároveň jako Memoriál Jiřího Pávka, dlouholetého člena klubu Eggenberg, rozhodčího, organizátora, střelce a především skvělého kamaráda.

A jedna informace na závěr. Veřejnost byla zvyklá na termín praktická střelba, od loňského kongresu se však Asociace praktické střelby ČR změnila na Asociaci sportovní dynamické střelby ČR a pod zkratkou tohoto názvu (ASDS ČR) lze nalézt stránky, na kterých jsou bližší informace o tomto zajímavém střeleckém odvětví. Podrobnější dotazy k činnosti nebo členství v klubu Eggenberg je možno zasílat na mailovou adresu antoni.liska@seznam.cz.

Antonín Liška, Karel Vosika