V soubojích s největšími konkurenty, jimiž byla družstva Tábora a Humpolce, pomohli týmu LTC České Budějovice Barbora Božková a její přítel Christopher Diaz Figueroa, který je guatemalskou tenisovou jedničkou. Klíčové zápasy zvládli českobudějovičtí tenisté i díky bodovému příspěvku zmíněné dvojice suverénně a zaslouženě soutěž vyhráli.

„Věřím, že bychom ty zápasy zvládli i bez nich, byly by ale určitě vyrovnanější. Báře a Chrisovi každopádně patří velký dík,“ říká Jiří Linha, který je hráčem a trenérem v jedné osobě.

Postup je však podle něho zásluhou celého kolektivu. Především pak těch hráčů, kteří k utkáním nastupovali po celou sezonu. Linha jmenuje Roberta Royta, Josefa Slavíka, Pavla Mojhu, Jana Kubáně a také ženy, které jsou nedílnou součástí týmu. „Všechny zápasy odehrála Žaneta Maťhová. Dále nastupovaly Zuzana Linhová s Bárou Božkovou a šanci dostávaly rovněž mladé hráčky,“ jmenuje Linha Elišku Hrádkovou a Natálii Rainkeovou a představuje tak kostru družstva, které vybojovalo druhou ligu.

„Po několika letech se nám podařilo dát dohromady dobrý tým, ve kterém vládla přátelská atmosféra,“ říká Jiří Linha, který předtím, podobně jako Žaneta Maťhová, působil v Táboře.

Kouč už přemýšlí o příští sezoně. Tuší, že družstvo LTC České Budějovice bude hrát ve skupině s pražskými týmy, která je ze všech nejsilnější. „Potřebujeme přivést do týmu ještě jednu kvalitní ženu a jednoho kvalitního muže, abychom měli šanci se ve druhé lize udržet,“ přemýšlí Linha.

Takovými hráči by mohli být právě Božková a Figueroa, otázkou ovšem je, do kolika utkání budou oba moci kvůli pracovnímu vytížení zasáhnout.
„Konkurence je ve druhé lize opravdu velká, protože ačkoliv je to až třetí nejvyšší soutěž, hrají v ní ti nejlepší čeští tenisté, kteří pravidelně objíždějí domácí turnaje,“ má soutěž zmapovanou Jiří Linha. V extralize nastupují největší české tenisové hvězdy, zatímco v první lize prý převažují hlavně cizinci.

Cílem českobudějovických tenistů bude druhou ligu udržet a přitáhnout k bílému sportu mladé hráče, kteří budou mít kvalitu na to, aby mohli ve třetí nejvyšší soutěži v budoucnu obstát.