Na 13. Mistrovství světa v zimním plavání pořádané ve dnech 23. - 29.1. IWSA (International Winter Swimming Assocation) ve Slovinsku, nechyběli Jihočeši. Jaromír Berounský, člen Vodní záchranné služby Český Krumlov, který se zimnímu dálkovému plavání věnuje několik let a po dvouletém působení v Českém poháru se prvně vydal na mezinárodní závody, z mistrovství světa přivezl hned čtyři medaile. Tu nejcennější zlatou ze závodu 200 m prsa.

Jaromír Berounský se věnuje dálkovému plavání společně s manželkou Alicí a dcerou Natálií. Všichni jsou členové Brněnského klubu dálkového zimního plavání FIDES. Jaromír Berounský se v rámci Mistrovství světa účastnil hned několika závodů.

První den 24.1. si s časem 15:38:55 doplaval v závodě na 1000 m pro bronzovou medaili ve své kategorii. „Ve středu 25.1. se plaval 25 m motýlek, 100 m prsa a 200 m volný způsob," popsal Jaromír Berounský, jak získal stříbrnou medaili. "Plaval jsem 200 m volný způsob v jedné z nejsilněji obsazených kategorií. V rozplavbě jsem plaval proti času, protože moji hlavní soupeři byli v jiné rozplavbě. Zlato mi uteklo o jednu vteřinu. Porazil mě Francouz Alexandre Bermond, vítěz úterního kilometru."

Třetí den – třetí medaile pro Jaromíra Berounského, tentokrát ze závodu 450 m volný způsob a zisk stříbrné medaile. V pátek se Jaromír Berounský účastnil závodu 200 m prsa. „Druhého, Švéda Karl-Henrik Engardta, jsem porazil asi o čtyři vteřiny. Zlato je doma!“ komentoval radost z výhry Jaromír Berounský. "Na jezeře Bled v lednovém termínu pořadatelé mistrovství světa připravili nadstandardní zázemí závodu – vyhřívané šatny, celodenně vytopené mobilní sauny, podmínky se s drsným Českým pohárem nedají porovnávat“. Voda v jezeře Bled byla letos hodně přívětivá a jak říkají zimní plavci, hladila. Teplota 5,6°C je v lednu opravdu výjimečná.

„Jsem na Jaromíra velmi pyšný, je to náš dlouholetý člen a kamarád a jsem rád, že proměnil tréninkové úsilí ve výrazný úspěch. Je kladnou motivací pro nás všechny a hlavně členy našeho oddílu mládeže, kteří se prozatím věnují soutěžím v záchranářském sportu,“ dodal Milan Bukáček, náčelník Vodní záchranné služby v Českém Krumlově.