Na republikové měření sil se kvalifikovali z našeho okresu pouze hráči SKB Český Krumlov, a to jmenovitě Michaela Štronerová, Linda Šmikmátorová,Tomáš Švejda, Jan Oros, Adam Tancer a Adam Marťán.

Krumlovští v součtu vybojovali dvě první a jedno druhé místo, o což se ovšem postaral výhradně Tomáš Švejda. Ten aktuálně nemá v párových disciplínách se svými spoluhráči Kateřinou Zuzákovou (Benátky) a Janem Janoštíkem (Sokol ČB) rovnocenného soupeře.

Ve dvouhře jsou to pak oba jmenovaní Jihočeši, kteří o první místo bojují vždy jen mezi sebou. Tentokrát se zadařilo Janoštíkovi, který Švejdu ve finále singlu porazil.

Turnaj byl však zahájen smíšenou čtyřhrou, ve které měli Krumlováci tři páry. Jak bylo již zmíněno, tak první nasazený mix Švejda se Zuzákovou prošel hladce až do finále, a když se v předchozích kolech nedařilo páru Janoštík / van Coppenolle, tak je v boji o zlato čekali Wanke se Studenou. Ani ti však v hladkých setech (21:5, 21:5) nedokázali vzdorovat.

Adam Tancer s Lindou Šmikmátorovou udolali v prvním kole Reichmana s Kohoutovou (19:21, 21:16, 21:19), ale pak podlehli páru Franek a Krpatová (11:21, 13:21). Další mix Adam Marťán a Michaela Štronerová, byť sehrál třísetový vyrovnaný zápas, tak do dalších kol nepostoupil, když podlehl Blažkovi s Krupičkovou (22:20, 19:21, 18:21).

Ve dvouhře dívek obě krumlovské protagonistky nevybojovaly ani jednu výhru a v prvních kolech zůstaly na raketách soupeřek. Podobně se jim pak „dařilo" i v zápasech o umístění. Prohrávaly sice těsně nebo na tři sety, ovšem vždy v koncovce jim základní vítězné údery chyběly.

Dvouhra chlapců byla úspěšnější a pomineme-li hladký postup Švejdy po soustředěném výkonu proti Ehmovi (21:14, 21:15) do finále, přešli přes první kolo Adam Marťán i Jan Oros. Marťán se vypořádal s domácím Flachsem (21:14, 24:22) a Oros s kladenským Janošovem (21:17, 21:16). V dalších střetnutích již ale oba prohráli a dál nepostoupili. První kolo bylo konečnou pro Adama Tancera po prohře s nasazeným Hykyšem ve třech setech (19:21, 21:18, 10:21). V zápase o konečné umístění porazil Janošova 21:10 a 21:9.

Tomáš Švejda se probojoval vesměs hladce do finále, kde na něj čekal neméně zdatný Jan Janoštík, stálý spoluhráč i soupeř. Navrch měl tentokrát budějovický Janoštík a zaslouženě vyhrál, i když ve třech setech (21:10, 19:21, 21:12).

Ve čtyřhře chlapců tato soutěž po celou sezonu má jen jednoho favorita, a to dvojici Tomáš Švejda a Jan Janoštík. Jak se předpokládalo, tak to také dopadlo! Úplně samozřejmě zvítězili a nejvíce bodů, které na ně soupeři v jednom setu uhráli, bylo dvanáct. I ve finále Jihočeši deklasovali pár Ehm a Hora ve dvou hladkých sadách (21:10, 21:10)!

Dvojice Oros a Obhlídal (Prosek Praha) postoupila bez boje do druhého kola a tam podlehla lehce (8:21, 7:21) Švejdovi s Janoštíkem. Druhá naše dvojice Marťán a Tancer se snažila v prvním kole uspět proti klimkovickému deblu Kozelský a Slíva, ale ve vyrovnaném zápase prohráli v koncovce třetího setu 21:23.
Čtyřhra dívek Štronerová a Šmikmátorová sice vzdorovala páru Pazderková a Veselá z Lanškrouna, ale prohrála dvakrát 16:21.

Slova od kormidla

Trenér a předseda SKB Radek Votava k vystoupení krumlovských žáků na ašském turnaji:

„Švejda odehrál výborný turnaj. V párových disciplínách si připsal jednoznačná vítězství a ve finále dvouhry sehrál s Janoštíkem krásný zápas, který byl jednoznačně nejkvalitnějším badmintonem na tomto celostátním turnaji. Tomáš je na celostátním žebříčku ve všech disciplínách na prvním místě. Špatně se nevedlo ani dalším hráčům klubu. Jejich výkony jsou zase o kus lepší, a to je rozhodně příslibem do další části sezony, která bude pro kategorii žáků pokračovat od září do prosince a vyvrcholí mistrovstvím republiky. To je spousta času na další zlepšení. Důležité jsou i chuť a motivace. Jsem rád, že většinu naší mládeže badminton a sport obecně baví a že dokáží na sobě pracovat!"

Grand Prix pod lupou

Konečné umístění hráčů krumlovského SKB:

Dvouhra – chlapci: 2. Tomáš Švejda, 9. Adam Marťán, Jan Oros, 17. Adam Tancer (vše SKB ČK), dívky: 17. Michaela Štronerová, Linda Šmikmátorová (obě ČK).

Čtyřhra – chlapci: 1. Švejda / Janoštík (ČK / ČB), 5. Oros / Obhlídal (SKB ČK / Prosek Praha), 9. Marťán / Tancer, dívky: 9. Šmikmátorová / Štronerová.

Smíšená čtyřhra: 1. Švejda / Zuzáková (ČK / Benátky), 9. Tancer / Šmikmátorová, 17. Marťán / Štronerová.

Jiří Frendl