Badmintonové naděje měly v kalendáři dvě velké akce. Do Pardubic se sjel na Mistrovství České republiky jednotlivců kategorie staršího žactva do 15 let výkvět této kategorie, aby bojoval o tituly a další medaile. Na krumlovských kurtech se hrálo druhé kolo seriálu nejmenších vyznavačů opeřeného míčku z kategorie přípravek.

MČR patnáctek

Na tomto turnaji nemohli chybět ani hráči okresu Český Krumlov, a to jmenovitě Zuzana Matoušková ze Sokola Křemže a hráči krumlovského SKB Linda Šmikmátorová, Tomáš Švejda a Jan Oros s trenérem Radkem Votavou.

Nejvíce nadějí na medaile se dávalo Tomáši Švejdovi, který ač ještě třináctiletý, tak se již zařadil v této sezoně mezi lepší hráče i zde a favorité s ním už musí počítat jako se zdatným soupeřem. Také patnáctiletá Zuzana Matoušková z Křemže nebyla bez ambicí na dobré umístění. A prognózy se potvrdily, když Švejda si přivezl z mistrovství dvě bronzové medaile a Matoušková brala pěkné umístění na páté příčce ze čtyřhry dívek.

Jak je zvykem, tak turnaj byl zahájen smíšenou čtyřhrou. První do bojů zasáhl pár Oros / Šmikmátorová a po snaživém výkonu zůstal na raketách soupeře (11:21, 11:21). Také Matoušková s rychnovským Hynkem nepřešli první kolo a prohráli s párem Šilhan a Vatashchuk (14:21, 11:21). Třetí náš pár tvořil Švejda s domácí Krpatovou. Ti se s velkou snahou probojovali až do semifinále přes Šilhana a Vatashchuk (Nejdek / K. Vary) 21:8, 22:20 a Podivína s Vláškovou (Prosek Praha) 21:16, 26:24. V boji o postup do finále již podlehli nasazené dvojici Vajsetl a Vacková (Vesec / Meteor Praha) ve dvou sadách 12:21 a 13:21.

Ve dvouhře se Tomáši Švejdovi také dařilo, když se probojoval až do osmičky, kde prohrál s pozdějším vítězem Cristianem Savinem z Benátek (10:21, 14:21). Po třísetové výhře (21:15, 18:21, 21:13) nad Škarkovou z Kopřivnice v prvním kole Zuzana Matoušková postoupila do kola druhého, kde prohrála s Vackovou (15:21, 16:21).

Oba mladí krumlovští hráči Jan Oros i Linda Šmikmátorová svá první kola prohráli, a to Oros s Abrahamem z Mostu (13:21, 8:21) a Šmikmátorová s Čihákovou z Hořovic (12:21, 13:21).

Další medaile pro Tomáše Švejdu přišla ze čtyřhry chlapců, kde má stabilního partnera Jana Janoštíka ze Sokola Č. Budějovice. Na bronz dosáhli po vítězstvích nad pardubickou dvojicí Ehm a Vykydal 21:16, 21:8, pak se Slivou a Twardzikem (Kopřivnice / Orlová) 21:10, 21:17. V semifinále ale prohráli s párem číslo jedna Král a Vajsetl (Most / Vesec) ve dvou setech (11:21, 11:21).
Dvojice Oros / Brázda (SKB ČK / Ivančice) prohrála s mosteckým párem Abraham / Cach (19:21, 13:21). Podobně se nedařilo Šmikmátorové s benáteckou Kusou, které prohrály s Matouškovou a Vatashchuk (Křemže / K. Vary), rovněž ve dvou sadách (8:21, 8:21).

Konečné pořadí našich hráčů na MČR U15 – dvouhra chlapci: 5. Švejda (SKB ČK), 17. Oros (SKB ČK), dvouhra dívky: 9. Matoušková (Křemže), 17. Šmikmátorová (SKB ČK), čtyřhra chlapci: 3. Janoštík / Švejda, 9. Oros / Brázda (Ivančice), čtyřhra dívky: 5. Matoušková / Vatashchuk (K. Vary), 9. Šmikmátorová / Kusá (Benátky), smíšená čtyřhra: 3. Švejda / Krpatová (Pardubice), 17. Oros / Šmikmátorová, Hynek / Matoušková (Rychnov / Křemže).

Naděje pod zámkem

V Českém Krumlově se hrálo druhé kolo 15. ročníku Seriálu přípravek. Opět se hrálo tzv. „Švýcarským systémem", který dává možnost sehrát dostatečný počet zápasů a kde rozhoduje každý míč.

Na druhé kolo se sjelo 67 mladých hráčů ve věku do 11 let, včetně početné domácí ekipy, která měla ve svých řadách také vítěze z minulého kola a pak další mladé adepty badmintonu, jak z SKB Český Krumlov, tak i ze Sokola Křemže.

V nejsilnější kategorii – chlapci ročník 2004 – patřili mezi favority i Robin Tancer (roč. 2005) a Jaroslav Jelínek (oba z SKB Český Krumlov). I když se Tancerovi podařilo opět zvítězit, tak mu tentokrát vyrostl soupeř Hrubec z Kladna, se kterým sehrál vyrovnanou partii. Nakonec Krumlovák zvítězil o jeden bod. Pro Jelínka to byla příležitost si zabojovat a okusit po delší době kvalitnější soutěž, což se mu podařilo, když skončil na 4. místě.

Ve stejné kategorii se dařilo Viktorii Hulcové, která poskočila o dvě místa a obsadila třetí příčku. Ještě jedno vítězství vybojoval také Patrik Fuciman, který své umístění obhajoval již z minulého kola. Zahrál velmi dobře, hodně útočně, a to na mladé soupeře platilo.

I ostatní mladí hráči z našeho regionu se ve většině případů hodně zlepšili, zejména Denis Pražák, jenž poskočil ze sedmého na čtvrté místo.

Pořadí prvních tří a pak dalších českokrumlovských hráčů po kategoriích:

Ročník 2006 a mladší – dívky: 1. Dušátková (Sokol ČB), 2. Vondrová (Badminton ČB), 3. Zavadilová (Sokol ČB), … 6. J. Hulcová, 7. Mikešová, 10. Půlpánová, 11. Kozáková, 12. Hadravová (všechny SKB ČK), chlapci: 1. Fuciman (SKB ČK), 2. Podolka (Sokol ČB), 3. Bouberle (Vodňany), 4. Pražák, Šmikmátor, 11. Jurný, 12. Dolanský, 13. Marťán (všichni SKB ČK).

Ročník 2005 – dívky: 1. Soukupová (Dobruška), 2. Benediktová (Plzeň), 3. Kortusová (Badminton ČB), chlapci: 1. Daniel Dvořák (Sokol ČB), 2. David Dvořák (Vodňany), 3. Kryeziu (Sokol ČB), Šober (SKB ČK), 14. Španinger (Křemže), 15. Ševčík, 16. Kuzdas (oba SKB ČK).

Ročník 2004 – dívky: 1. Babková (Štěpánovice), 2. Neubauerová (Sokol ČB), 3. V. Hulcová (SKB ČK), chlapci: 1. R. Tancer (SKB ČK), 2. Hrubec (Kladno), 3. Maňásek (Rychnov), 4. Jelínek, 6. Mojcher (oba SKB ČK), 7. Čížek (Křemže).

Jiří Frendl