První prosincovou sobotu si dali v Kaplici dostaveníčko fotbalisté sálovkáři, kteří již dosáhli zralého věku.
V hale ZŠ Školní se totiž konal již sedmý ročník halového turnaje v sálové kopané hráčů nad 35 let, tentokráte jako Staropramen Old Boys Cup.

Sedmý ročník měl devět účastníků. Přes veškerou snahu se pořadatelům nepodařilo zajistit desátý tým, který by nahradil tradičního účastníka z Malont, jenž se letos nepřihlásil. Dvě základní skupiny byly proto poněkud nesourodé. V áčku byly jen čtyři týmy, které měly jistotu postupu do čtvrtfinále, a tak se hrálo prakticky jen o lepší nasazení do vyřazovacího pavouka, i když i to je dost zásadní. Béčko bylo pětičlenné a pro jeden tým tedy musel skončit turnaj po základní části. Všechny zápasy se hrály na 1x 15 minut.

Základní skupiny

Skupina A: Favoritem áčkové skupiny byl historicky nejúspěšnější tým turnaje – krumlovský Slavoj. Poprvé se v jeho dresu v této věkové kategorii mohl objevit i střelec Jan Peťule a jeho přítomnost byla určitě znát. Slavoj prošel skupinou bez zaváhání, potvrdil roli favorita a do čtvrtfinále postoupil z prvního místa. Z druhého šlo Dolní Dvořiště, a to díky výhře v posledním utkání s Trhovými Sviny. Z třetí příčky postupovaly Trhové Sviny a se ziskem jednoho bodu šlo do čtvrtfinále čtvrté kaplické Rambo.

Výsledky sk. A: Č. Krumlov – Tr. Sviny 2:0, D. Dvořiště – Rambo 1:1, D. Dvořiště – Č. Krumlov 1:5, Tr. Sviny – Rambo 5:1, Č. Krumlov – Rambo 4:2, Tr. Sviny – D. Dvořiště 1:3.

Skupina B: V béčku byla silná trojka týmů, které neměl postup do čtvrtfinále minout, což se také ukázalo. Bez ztráty bodu prošel skupinou pořádající Paroh team, který střelecky táhlo duo Petr Janura a Tomáš Vávra. Na druhém místě skončili hosté z Vysočiny. Rebelové z Okříšek, ač v trochu pozměněné sestavě, kvalitu prokazovali v každém utkání. Silný celek poskládala i kaplická Rafanda, která si dokázala poradit s papírově slabšími soupeři, ale na Paroh a Okříšky nestačila – a postupovala z třetího místa. O čtvrtém čtvrtfinalistovi se rozhodovalo mezi Vyšším Brodem a kaplickými Titány. Gól z poslední minuty Josefa Frýda znamenající výhru Titánů 2:1 a premiérový postup mezi osmičku lze označit tedy za zlatý.

Výsledky sk. B: Paroh – Rafanda 2:0, V. Brod – Titáni 1:2, Okříšky – Paroh 1:2, Rafanda – V. Brod 4:1, Titáni – Rafanda 1:3, V. Brod – Okříšky 1:3, Paroh – V. Brod 5:1, Okříšky – Titáni 3:2, Rafanda – Okříšky 0:3, Titáni – Paroh 1:2.

Vyřazovací boje

Č. Krumlov – Titáni 3:2. První čtvrtfinále mělo být jednoznačnou záležitostí Slavoje, zvlášť když brzy poslal favorita do vedení Štrob. Titáni však potvrzovali, že letos mají formu a Slavoj trápili. Krumlovští zahazovali velké šance – a přišel trest, když vyrovnal Moravec. Jenomže v té samé minutě Peťule vrátil Slavoji vedení a minutu před koncem Haláček přidal třetí gól. Srdnatě bojující Titáni ještě zásluhou Vančaty opět korigovali, ale na víc už jim nezbyl čas. Slavoj tak proklouzl do semifinále, i když i sami hráči si jistě mysleli, že to bude podstatně snazší.

Okříšky – Tr. Sviny 7:1. Druhý boj o postup mezi nejlepší čtyři týmy turnaje byl ze všech zápasů výsledkově nejjednoznačnější, což očekával jen málokdo. Na úvodní gól se sice čekalo až do 5. minuty, během které však Rebelové udeřili hned dvakrát. Nedlouho poté sice Jan Gažák snížil na 2:1, ale kapitán Večeřa z trestňáku vrátil týmu z Vysočiny dvougólový náskok. Šance pro soupeře přišla čtyři a půl minuty před koncem při vyloučení Kotrby, ale během přesilovky Sviny dvakrát inkasovaly! Závěr se pak odehrál zcela v režii Rebelů, kteří dalšími dvěma trefami vytáhli stav až na 7:1.

Paroh – Rambo 3:0. Třetí duel čtvrtfinále měl jednoznačného favorita. Od hráčů pořadatele se nečekalo nic jiného než postup. Stav 0:0 opět vydržel jen do 5. minuty, kdy pas Janury usměrnil do branky Jan Říha. Když hned v následující minutě pohlednou kombinaci zakončil po Janurově přesné přihrávce Vávra, bylo prakticky rozhodnuto. Definitivní podobu výsledku pak dali Parožáci tři minuty před koncem, kdy postup zpečetil Milan Sedlák.

Rafanda – D. Dvořiště 1:0 po penaltách. Posledního semifinalistu musel určit až rozstřel. Ve vyrovnané bitvě měl o něco více práce brankář Dvořiště František Henžl, ale uhájil nulu stejně jako jeho protějšek Václav Kuchař. V penaltové loterii pak byl po třech základních sériích stav 3:3. I ve čtvrté rundě kralovali střelci, ale v páté se již rozhodlo. Střelu Václava Lattnera stačil Kuchař vykopnout, zatímco Zbyněk Ginzel nezaváhal – a Rafanda se mohla radovat.

Mezi nejlepší čtyřku prošly týmy, které v průběhu turnaje ukazovaly nejvyšší výkonnost, a tak nebylo překvapením, že právě tyto celky byly v semifinále.

1. semifinále: Č. Krumlov – Okříšky 1:4. První souboj o postup do finále přinesl klíčové momenty hned v úvodu. Slavojáci nevyužili přesilovku při vyloučení Večeři – a přišel trest, když vzápětí otevřel skóre Ošmera. Krumlovští se snažili o vyrovnání, jenomže v brance Rebelů kraloval gólman Vejmelka. Navíc v 11. minutě navýšil vedení hostů z Vysočiny střelec Kylíšek. Stejný hráč pak za necelé dvě minuty přidal další gól, aby následně zkompletoval i čistý hattrick. Gól Haláčka v poslední minutě byl již jen kosmetickou úpravou výsledného skóre.

2. semifinále: Paroh – Rafanda 2:2, na penalty 3:1. Na gól v druhém semifinále se čekalo až do poloviny zápasu, kdy mírně favorizovaný Paroh poslal do vedení Vávra. Poté předvedl několik doslova úžasných zákroků gólman František Říha, ale ve 13. minutě inkasoval po střele Koršaly – 1:1. Stejný hráč ještě v téže minutě dokonal obrat. Parožáci sáhli ke hře bez brankáře, Rafanda mohla postup ztvrdit střelou do prázdné, ale míč branku minul. Zbývalo sedm vteřin do konce a hráči Parohu rozehrávali od vlastní svatyně a když zbývalo 0,7 zastavila se časomíra po vyrovnávací střele Jaroslava Kučery. Parádní rána do horního růžku byla nechytatelná – a na řadu znovu přišel penaltový rozstřel. V něm Rafanda tentokrát neuspěla. Ve druhé sérii na trefu Kučery neodpověděl Ginzel, když orazítkoval pouze tyč a následně ztvrdil postup pořádajícího týmu Vávra.

Duely o medaile

O 3. místo: Č. Krumlov – Rafanda 8:7 na penalty. O bronzu se rozhodovalo tradičně v penaltovém rozstřelu, kde na aktéry čekalo pět sérií. Všech deset střelců bylo postupně úspěšných, takže na řadu přišel K.O. systém. V něm se Koršala i Šváb trefili. Pak v krumlovské brance Vincíka nahradil Peťule a Motzovi penaltu zlikvidoval. Jenomže následně Kuchař vychytal Čábelu, a tak se stále pokračovalo. Sukdolák i Haláček mířili přesně. V deváté sérii netrefil branku Koršala. K penaltě se pak postavil Jan Peťule a zajistil trojnásobnému vítězi turnaje poprvé bronzovou medaili.

Do finále prošly týmy, které se v minulém ročníku Old Boys Cupu utkaly v semifinále a poté až na vrchol dokráčel Paroh. Letos se navíc jednalo o reprízu souboje ze skupiny, v kterém vyhráli rovněž hráči Parohu.

Finále: Paroh – Okříšky 1:2. Boj o zlato byl dlouhé minuty bezbrankový, hrálo se takticky a nikdo nechtěl udělat chybu. Skóre se změnilo až v 9. minutě, kdy hostující kapitán Ivoš Večeřa našel recept na gólmana Říhu – a bylo to 0:1. Domácí mohli několikrát vyrovnat, ale výborně chytající Vejmelka byl proti. S blížícím se koncem museli hráči Parohu opět sáhnout ke hře bez brankáře, udělali však chybu, Kubalák fauloval a Okříšky měly přesilovku. Paroh přesto sáhl k power play, ale Ivoš Večeřa druhým gólem nasměroval Rebely k premiérovému triumfu. Pár vteřin před koncem sice ještě odčaroval Vejmelkovo kouzlo Tomáš Vávra, ale na vyrovnání už Parohu nezbyl čas. Rebelové tak svému hostiteli oplatili prohru ze skupiny i semifinálovou prohru z loňska a poprvé se v Kaplici radovali z celkového prvenství.

Pořadatelé na závěr samozřejmě nezapomněli ocenit ani individuální výkony. Koruna nejlepšího střelce turnaje připadla Petru Kylíškovi, který soupeřům nasázel 7 branek, stejně jako Petr Janura. Nejlepším gólmanem organizátoři zvolili brankáře vítězného týmu Davida Vejmelku, který po celý turnaj chytal opravdu výborně. Nejlepším hráčem klání byl pořadateli vyhlášen zcela po zásluze Petr Janura, který po celý turnaj táhl Paroh k příčkám nejvyšším a navíc také stejně jako kanonýr Kylíšek vstřelil sedm branek.

V pořadí již sedmý ročník halového turnaje hráčů nad 35 let se vyvedl na výbornou. Nutno také zmínit, že turnaje se zúčastnila řada hráčů narozených dříve než před 35 lety. Jen pro orientaci uvádíme trio nejstarších hráčů turnaje. Tím nejzkušenějším byl gólman Pavel Lenk (ročník 1954), v závěsu za ním je o měsíc mladší Josef Kovačík z Vyššího Brodu a toto duo doplnil obránce vítězného Parohu Bohuslav Svoboda (1958).

Celý turnaj odřídila dvojice arbitrů ve složení Martin Kučera a Ladislav Kuzma. I jim patří poděkování pořadatelů, kteří též děkují všem sponzorům.

Libor Granec