Počet účastníků se organizátoři vždy dozvědí až před samotným začátkem klání. Rekordní účast byla prozatím zaznamenána v letech 2010, 2013 a 2014, kdy to se tohoto zápolení zúčastnilo 32 hráčů. V tomto ročníku se přihlásilo 28 stolních tenistů, když chyběla tradičně početná enkláva z Větřní. Na druhou stranu do Rožmitálu přijelo s nejvyššími ambicemi trio hráčů až z Horní Plané. Hráči byli rozlosováni do čtyř základních skupin po sedmi, kde se hrálo každý s každým na dva vítězné sety. Z každé skupiny pak postoupili nejlepší čtyři do osmifinále. Turnaj je pořádán pro všechny amatéry bez ohledu na věk či pohlaví, a tak se zúčastnilo i několik školáků a dvě ženy. Chyběl obhájce prvenství Patrik Micák, a tak byla cesta na trůn volná.

Skupina A: Už samotný los naznačil, že áčková „rožmitálská" skupina bude velmi silná, a to se potvrdilo. Předpoklady favorita naplnil Lašák, jenž ztratil v šesti zápasech jediný set a mezi šestnáctku nejlepších postoupil z prvního místa. K němu, Lattnerovi a Janurovi se pak přidala i duše rožmitálských sportovních akcí Bohuslav Svoboda. Pořadí: 1. F. Lašák 6/0, 2. P. Lattner 5/1, 3. P. Janura 4/2, 4. B. Svoboda 3/3, 5. L. Granec 2/4, 6. R. Svoboda 1/5, 7. D. Čížek 0/6.

Skupina B: Béčko nemělo před startem jednoznačného favorita. Hned první zápasy však napověděly, že by postup neměl uniknout trojici Tůma, Vrchota a Kudera mladší. Vyrovnaná bilance pak stačila k postupu ze čtvrtého místa Martinu Pulcovi. Pořadí: 1. F. Tůma 5/1, 2. J. Vrchota 5/1, 3. P. Kudera ml. 5/1, 4. M. Pulec 3/3, 5. M. Novotný 2/4, 6. Mat. Tříska 1/5, 7. J. Maršálek 0/6.

Skupina C: V céčkové skupině bylo „vlčáků" na postup více. Do role favorita se záhy pasoval hornoplánský Milan Bartko. I přes dvě porážky skončil druhý Miroslav Tříska. Výhra ve vzájemném duelu zajistila třetí místo Haně Šmalinské a postup neunikl ani rožmitálskému Josefu Gondekovi. Pořadí: 1. M. Bartko 6/0, 2. Mir. Tříska 4/2, 3. H. Šmalinská 3/3, 4. J. Gondek 3/3, 5. F. Říha 2/4, 6. T. Tříska 2/4, 7. O. Harms 1/5.

Skupina D: I v déčku mělo ambice více hráčů. Z prvního místa nakonec postoupil hornoplánský Luboš Fessl, a to díky lepšímu vzájemnému zápasu s Marií Kukolíkovou. Až s třetí postupovou příčkou se musel spokojit další tradiční účastník, zkušený kaplický František Zlatinský. Shodnou bilanci měl i Miroslav Beluský, další tradiční tvář turnaje, jenž musel o postup zabojovat v posledním zápase proti Pavlu Pulcovi. Pořadí: 1. L. Fessl 5/1, 2. M. Kukolíková 5/1, 3. F. Zlatinský 4/2, 4. M. Beluský 4/2, 5. P. Pulec 2/4, 6. M. Kučera 1/5, 7. P. Kudera st. 0/6.

Od osmifinále se hrálo již na tři vítězné sety a k vidění byly velice dramatické a napínavé duely.

Lašák – Gondek 3:1. V duelu vítěze áčka se čtvrtým z céčka favorizovaný Lašák sice ztratil první set, ale v dalším průběhu vyrovnané bitvy lépe zvládl koncovky a mohl se radovat z postupu mezi osm nejlepších.

Zlatinský – Vrchota 3:0. V souboji zkušených byly dvě sady více než vyrovnané a jejich výsledek otevřený až do samotného konce. Pevnější nervy měl v koncovkách kaplický Zlatinský, jenž pak v třetí sadě povolil soupeři jen tři míče a prošel do čtvrtfinále.

Kukolíková – Kudera ml. 2:3. Nervy drásající duel, v němž se soupeři vystřídali ve vedení, aby rozhodovala až pátá sada. Úspěch však nakonec slavilo dravé mladí.

B. Svoboda – Bartko 0:3. Toto osmifinále mělo podstatně jednoznačnější průběh a vítěz céčka potvrdil roli jasného favorita.

Fessl – M. Pulec 3:0. Co do počtu uhraných míčů bylo nejjednoznačnější toto osmifinále, v němž hornoplánský hráč povolil soupeři v každém setu jen čtyři body.

Janura – Mir. Tříska 3:1. V zajímavém duelu proklouzl mezi osmičku nejlepších kaplický mírný favorit.

Lattner – Šmalinská 3:1. V souboji tradičních účastníků turnaje získala první set jedna ze dvou osmifinalistek, ale v dalších sadách již měl pevnější nervy obhájce bronzu.

Beluský – Tůma 3:2. Poslední osmifinále přineslo bitvu, jak se patří. Favoritem byl vítěz béčka Tůma, jenomže Beluský se ukázal být statným protivníkem. První dvě sady získal ve svůj prospěch a byl blízko postupu. Tůma zvedl hlavu a srovnal na 2:2. V rozhodujícím setu vedl Tůma již 4:0 a 8:6, ale Beluský šňůrou pěti míčků v řadě získal čtvrtfinále pro sebe.

Čtvrtfinálové boje, to už byly vskutku vyrovnané a napínavé duely se vším všudy.

Lašák – Zlatinský 3:1 (9, 6, -6, 8). Po dvou setech byl ve vedení Lašák, ale bitva nebyla u konce. Zlatinskému se podařilo snížit, ale nakonec měl pevnější nervy a o něco přesnější ruku mladší z dvojice. Z první účasti v semifinále se tedy radoval František Lašák.

Kudera ml. – Bartko 1:0 (7, skreč). Další z místních mladíků měřil síly s dalším ze zkušených a první sadu získal pro sebe. Bohužel, v druhém setu diváci shlédli jen pár míčků, když Milana Bartka postihlo svalové zranění, a i když se ještě pokusil pokračovat, tak poté musel zápas chtě nechtě skrečovat – a postup spadl do klína mladému Kuderovi.

Fessl – Janura 3:1 (8, -9, 5, 3). Třetí čtvrtfinálový souboj měl mírného favorita v hornoplánském hráči, jenž pro sebe získal první sadu. Druhou nejtěsnějším poměrem vyhrál Janura, ale v dalším průběhu už ve výměnách hrál prim útočný styl Luboše Fessla, jenž si vystřílel postup do bojů o medaile.

Lattner – Beluský 3:1 (-7, 5, 6, 6). V souboji dvou domácích borců Beluský oproti minulým ročníkům potvrdil nezpochybnitelný progres a vyhrál i úvodní sadu. Pak už přece jenom slavily úspěch větší zkušenosti tradičního medailisty turnaje Pavla Lattnera, který v dalších setech hru opanoval a znovu se dostal mezi nejlepší čtyřku.

Semifinálové souboje přinesly doslova zlatý hřeb celého turnaje.

Lašák – Kudera ml. 3:2 (-10, -11, 7, 3, 5). Zde na sebe narazili dva útočně ladění hráči, a to patnáctiletý Lašák a šestnáctiletý Kudera. Favoritem byl prvně jmenovaný, ale Kudera se ujal vedení, které umocnil i druhou získanou sadou – a byl krůček od finále. Jenomže Lašák nehodil pálku do žita, další dva sety ovládl, vyrovnal – a na řadu přišel pátý rozhodující set. V něm už diktoval tempo hry František Lašák, jenž dotáhl obrat až do samotného konce a mohl se radovat ze své premiérové finálové účasti.

Fessl – Lattner 3:1 (5, 9, -11, 8). Zde získal hladce úvodní sadu Fessl, byl na koni a dokázal vedení navýšit. Jenomže ani tady nebylo ještě nic předem rozhodnuté. V třetím setu ovládl dramatickou koncovku Lattner a snížil. Favorizovaný hráč z Horní Plané se však poté zklidnil, zpřesnil údery, a to mu zajistilo postup do finále.

Kudera ml. – Lattner 0:3 (-5, -4, -4). V duelu zklamaných se hrálo o konečné třetí místo. To chtěl obhájit Lattner a nutno říci, že mladý Kudera mu to výrazně usnadnil. Od úvodních výměn působil doslova odevzdaným dojmem, kazil i jednoduché míčky, čehož dokázal zkušený Pavel Lattner beze zbytku využít – a podařilo se mu obhájit bronz.

Lašák – Fessl 3:1 (-6, 9, 5, 8). Ve finále se střetli hráči vyznávající útočné pojetí a pro oba se jednalo o premiérovou účast v boji o zlato. V první sadě hrála prim zkušenost Fessla, pak ale jakoby z mladého Lašáka spadla nervozita, byl rázem přesnější – a podařilo se mu nejtěsnějším poměrem získat druhou sadu. Poté mladík poměrně jednoznačně ovládl i třetí sadu a ujal se vedení. Na vítězné vlně pak doplul až k finálové tečce a mohl se radovat z cenného triumfu.

Po letech získal zase příčku nejvyšší na svátečním turnaji v Rožmitálu domácí hráč.

Libor Granec