Pořadatelé z MX-Enduro park clubu v Jiníně se na závěrečný závod domácího šampionátu pečlivě chystají. „Připravujeme trať, na kterou jsme navezli velké množství kvalitního materiálu bez kamenů. Dráha je naoraná, aby se vytvářely koleje. Tak, jak to v moderním motokrosu má být,“ informuje šéf pořadatelského sboru Jaroslav Kalný.

V areálu už dolaďují poslední detaily. „Chceme, aby bylo všechno vysečeno, opravujeme oplocení. Rádi bychom uspořádali závod na co nejvyšší úrovni,“ slibuje.

Bývalý výborný rallyekrosař provozuje areál v Jiníně od června loňského roku. „Už jsme u nás měli juniorské mistrovství republiky a šampionát v sajdkárkrosu. Seniorské mistrovství je největší závod, jaký jsme zatím pořádali. Mělo by být dobré počasí a věřím, že přijdou i diváci,“ přeje si.

Skutečně mimořádné drama slibuje nejprestižnější kubatura MX1. Vedoucí jezdec průběžné klasifikace Maďar Bence Szvoboda má totiž pouze titěrný dvoubodový náskok náskok na druhého Filipa Neugebauera. Aby se o titulu rozhodovalo až v posledním závodě, to český šampionát už dlouho nezažil. Navíc alespoň teoretickou šanci na celkové prvenství má i třetí Jihočech Václav Kovář.

Rozhodnuto ještě není ani ve slabší třídě MX2, kde si to o titul rozdají v přímém souboji Martin Krč se Slovákem Šimonem Joštem.

Program nedělního závodu začíná v 7.45 volnými tréninky. V 9.30 jsou na pořadu kvalifikace všech čtyř vypsaných tříd a start první finálové jízdy žen je plánován na 11.45. Po slavnostním zahájení ve 12.40 odstartuje ve 13.00 první blok finálových jízd. Druhý blok bude zahájen v 15.50, konec závodu je plánován na 18. hodinu.