Hradecký lev

Při celostátním turnaji Grand Prix B poprvé hájil krumlovské barvy v české premiéře Slovák Tomáš Soták, který pochází z Košic.

„V našem klubu našel Tomáš od září přechodný tréninkový i životní domov. K tomu, aby si mohl vyzkoušet trénování v našem klubu, přestoupil na krumlovské gymnázium do třetího ročníku," vysvětlil předseda SKB Radek Votava.

Soták nastoupil ve dvouhře a ve čtyřhře společně s Vítem Peterkem z Orlové. Ve dvouhře mu byl soupeřem Jiří Vajsejtl z Vesce.

„Tomáš odehrál dva dobré sety, ve kterých se dokázal prosazovat zejména ze zadní části kurtu. Horší to ale bylo se hrou na síti. Pokud ovšem bude pracovat a využívat čas v našem klubu maximálně, může očekávat postupné další zlepšování. Proto do Krumlova i přišel," dodává Votava po prohře s Vajsejtlem 16:21 a 14:21.

Ve čtyřhře nestačili Soták s Peterkem na přemožitele ze dvouhry, který hraje stabilně s Jiřím Králem z Mostu. Nesehranost, ale dobrá zkušenost, i když po dvou hladkých setech (9:21, 6:21) to byl poslední zápas.

Samotný Tomáš Soták ke svému vystoupení na hradeckém turnaji, potažmo ke krumlovské stáži, řekl:

„Při prvním turnaji v České republice se mi bohužel nehrálo ideálně, protože jsem byl nachlazený. Turnaj mě však naučil jednu zásadní věc, a to že proces je důležitější než výsledek. Je to pro mě povzbuzení k větší pokoře, odhodlanosti, sebedůvěře a vytrvalosti v trénovaní. Věřím, že i zkušenost v Českém Krumlově mi pomůže stát se lepším hráčem. Uvědomuji si, jakým velkým darem je to, že každý den mohu vstát z postele a jít za svými cíli. Chtěl bych proto poděkovat trenérovi Radku Votavovi, hráčům SKB Český Krumlov a samozřejmě rodině Sedláčkových, která se o mě perfektně postarala."

Umístění na GP B Hradecký lev – dvouhra: 33. Soták (ČK), čtyřhra: 17. Soták / Peterek (ČK / Orlová).

MM Polska

Trojice krumlovských hráčů Jaromír Janáček, Petr Beran a Ondřej Král (hostuje v SKB z Baníku Most) se vydala na Mezinárodní mistrovství Polska dospělých.

Všichni tři nastoupili do kvalifikace dvouher a Král společně s Matějem Hubáčkem ještě do kvalifikace čtyřhry. Jako první se představil Beran, který šel proti Polákovi Treckimu. Zápas zvládl hladce za 18 minut (21:9, 21:8). Janáček porazil dalšího Poláka Nowaka za půl hodiny (21:18, 21:19). Král se utkal se Švédem Tsaiem, se kterým i přes mírné nachlazení dokázal sehrát vyrovnaný zápas. Nakonec ale po 29 minutách a dvou setech (17:21, 19:21) odcházel z kurtu poražený.

Ve druhém kole kvalifikace měl Beran opět za soupeře domácího hráče. S Biernackim však za 40 minut padl (25:27, 14:21). Ani Janáček nedokázal soupeře, kterým byl Maďar Pytel, porazit. Byl pomalejší a z toho pramenilo velké množství chyb, hlavně ve třetí sadě (21:19, 16:21, 11:21).

Král s Hubáčkem v prvním kole kvalifikace čtyřhry s přehledem přehráli polskou dvojici Cimosz a Gajda za 22 minut (21:12, 21:15). Ve finále kvalifikace však už nestačili na český debl Hubáček a Louda (17:21, 5:21).

Druhý den se rozehrála hlavní soutěž všech disciplín. Jako první přišli na řadu ve čtyřhře Beran s Janáčkem, kteří se utkali s polskou dvojicí Bochat a Cwalina. První set hráli proti zkušeným soupeřům hodně opatrně, ale postupně se dostávali do hry. Ve druhém setu krumlovská dvojice vedla v koncovce už 20:17, ale nevyužila tři setboly a padla (13:21, 20:22).

Janáček s Tomalovou jako nasazený pár první kolo smíšené čtyřhry nehráli. Ve druhém je čekal ukrajinský mix Shmundyak a Ilyinskaya. Zápas nezačali dobře a i když Ukrajinci nehráli nijak rychle, tak nekompromisně trestali chyby v rozehrávce. První set tak naši prohráli 15:21. Ve druhém od začátku vedli, lépe zvládali vracet rozehrávku soupeřů a vytvářet si pozice pro útok. Nicméně koncovka byla stejná, přestože vedli 20:17, nedokázali set urvat pro sebe a prohráli 22:24.

Umístění našich hráčů – dvouhra muži: 2. kolo kvalifikace Jaromír Janáček, Petr Beran, 1. kolo kvalifikace Ondřej Král, čtyřhra muži: 17. Janáček / Beran, finále kvalifikace Král / Hubáček (Meteor Praha), smíšená čtyřhra: 9. Janáček / Tomalová (Klimkovice).

Radek Votava, Karel Vosika