Jako praví zlatokopové se na písecké palubovce představili hráči domácího déčka, kteří otočili duel a v závěru utkání již zcela dominovali.

V souboji o čelo tabulky chtěli svěřenci hostujícího trenéra Blažka vedoucí celek soutěže potrápit minimálně stejně, jako v Kaplici (výhra Písku 103:96 až po prodloužení). Polovinu zápasu se spartakovcům dařilo držet vyrovnanou partii, poté se však sršni nadechli k náporu a zlomili zápas ve svůj prospěch.

Sokol Sršni Písek D – Spartak Kaplice 94:70 (42:42)

Utkání se tradičně hrálo ve vysokém tempu, a to od prvních minut. Na úvodní dva koše domácích odpověděli hosté třemi trefami (4. minuta – 4:8). V první a druhé čtvrtině se Kapličtí mohli opřít o přesnou střelbu ze všech pozic a postupně si vybudovali mírný náskok – 16:20 po deseti minutách hry.

Ve druhém dějství nejprve dominovali hosté (22:32), Písečtí však přidali na důrazu a duel do poločasové přestávky vyrovnali. Ve 12. minutě ukazovala tabule stav 22:23, ale pak skvělou prací v obraně a přesnými zásahy do černého uhráli svěřenci trenéra Blažka devítibodovou šňůru a rázem odskočili do dvojciferného trháku (15. minuta – 22:32). Domácí lavička brala time out. Spartakovci sáhli ke změně obrany z osobní na zónovou, se kterou si však sršni velmi rychle poradili a během dvou minut skóre duelu otočili ve svůj prospěch na 38:37. Hosté se vrátili k osobní obraně a v polovině duelu drželi vyrovnaný stav 42:42.

Po změně stran se hráči od Otavy pokusili o rychlý start, avšak okresní zástupci se stále drželi. V polovině třetí čtvrtiny ukazovala tabule po koši Čegana stav 52:51. Na zbytek utkání však hostům zvlhl střelecký prach. Přestalo se jim dařit v kombinaci na útočné polovině a zároveň neměli přesnou mušku (zbytek utkání vyhráli domácí dílčím skóre 42:19). Devítibodovou šňůrou odskočili sršni do dvojciferného trháku (26. minuta – 61:51) a trenér Blažek bral time out. Ten sice písecké ofenzivní manévry přibrzdil, přesto rozdíl deseti bodů byl i po třiceti minutách hry – 66:56.

V závěrečné části už jasně dominovali domácí hráči (28:14). Každou chybu spartakovců trestali Písečtí rychlým protiútokem a nepříjemnou těsnou obranou nedovolovali hostům jednoduše skórovat. Hned v úvodu této periody uhráli domácí další desetibodovou šňůru (33. minuta – 76:56) a o vítězi bylo rozhodnuto. Písečtí kontrolovali hru a neustále si drželi dostatečný odstup. Konečnou podobu výsledku pak dal hostující Vaniš, jenž upravil na 94:70 těsně před klaksonem.

Tentokrát Kaplickým chyběl bodový příspěvek hráčů z lavičky, kteří dohromady zaznamenali pouze čtyři body.

Fakta – základní pětka a body Kaplice: Míšek 18, Čegan 17, Novotný 12, Adámek 11, L. Hejný 9, střídali: Kratochvíl 2, Vaniš 2, Šulek, Ševčík, trojky: 11 (Míšek 4, Adámek 3, Čegan a Novotný po 2), trestné hody: 13/6 (46,2%), čtvrtiny: I. 16:20, II. 26:22, III. 24:14, IV. 28:14.

Spartakovci z Kaplice drží v poločase oblastního přeboru průběžnou stříbrnou příčku. Další duel mají na programu až 7. ledna, kdy do Kaplice zavítá BK Tábor.

Jan Beň