První prosincovou sobotu se v Kaplici konal premiérový ročník halového fotbalového turnaje pro hráče ročníku 1997 a mladší – Paroh Junior Cup.

Do tohoto klání se přihlásilo šest celků. Z jihočeské metropole zavítaly do Kaplice týmy Čtyřech Dvorů, Lokomotivy a Dynamo vyslalo celek starších žáků. Z našeho okresu se zúčastnil krumlovský Slavoj, Větřní a pořádající Paroh team Junior složený z hráčů kaplického Spartaku.

Každý s každým

I přes sněhovou nadílku dorazily do haly všechny týmy. Ty se utkaly systémem každý s každým v zápasech na 1x 15 minut. Po základní části pak následovaly dle pořadí boje o celkové umístění. Tyto zápasy se pak hrály na 2x 10 minut.

Již první kolo leccos napovědělo. Turnaj zahájil souboj Parohu s Větřním. Vstup se lépe vydařil mladým „Parožákům", kteří si po výhře 2:0 připsali první tři body. Poté krumlovský Slavoj zdolal 3:1 budějovické Dynamo. Čtyři Dvory díky hattricku Vejvara sestřelily 4:0 Lokomotivu.

Duel týmů, které na úvod zvítězily, byl k vidění na startu kola druhého. V zápase mezi Parohem a Slavojem se zrodila jediná bezbranková remíza turnaje. Větřní poté zaskočilo Lokomotivu a díky gólu Ginzela zvítězilo 1:0. V zápase Dynama se Čtyřmi Dvory favorizovaly výsledky prvního kola „Čtyrák", opak však byl pravdou. Žáci Dynama začali hrát jednodušeji především dopředu a slavili úspěch. Zrodila se výhra 3:1.

Ve třetí rundě si Slavoj poradil v derby s Větřním taktéž 3:1. Dynamo poté poměřilo síly s Lokomotivou. Hráči Lokotky se dočkali prvního gólu na turnaji, když v poslední minutě zařídil remízu Jelínek. Body se dělily i v dalším zápase, ve kterém se 1:1 rozešly Čtyři Dvory s Parohem. V zápase Větřní s Dynamem byl favorit jasný. Budějovičtí také již v 6. minutě vedli o dvě branky, jenomže v poslední pětiminutovce o náskok přišli. I další zápas tedy skončil nerozhodně, tentokrát 2:2.

Z výsledků bylo jasně patrné, že turnaj je hodně vyrovnaný a každý může porazit každého. Slavoj poté v důležitém zápase o postup do finále prohrával od 3. minuty se Čtyřmi Dvory. Čtyři minuty před koncem slavojáci vyrovnali, v závěru přečkali oslabení při vyloučení Hoška, a tak čtvrtý zápas v řadě skončil plichtou. Paroh si poté proti Lokomotivě vypracoval dvoubrankový náskok. Soupeř se však nevzdával, snížil a do závěrečného klaksonu bojoval o remízu. Důležité tři body však získali domácí.

Závěrečné kolo základní části zahajovaly Čtyři Dvory, které si s Větřním poradily přesvědčivě 4:0, čímž si zajistily minimálně boj o bronz. O hodně šlo i v zápase Dynama s Parohem. Kapličtí soupeře zaskočili a již v 1. minutě se ujali vedení gólem Hoška. Vyrovnání se zrodilo pět minut před koncem, kdy po faulu Malického proměnil penaltu Jáša. Nerozhodný výsledek zajistil finále mladíkům z Parohu, Dynamo se naopak muselo spokojit se zápasem o třetí místo. Základní část uzavřel duel Lokomotivy se Slavojem. Krumlovákům stačila remíza k postupu do finále, od začátku tedy nikam nechvátali, hráli však až moc profesorsky – a soupeř je vytrestal. V 9. minutě Ježek poslal Lokotku do vedení, a když hned v následující minutě Jelínek přidal druhý gól, bylo již pro Slavoj pozdě. O finále se připravili slavojáci zcela zbytečně úplně sami. První výhra Lokomotivy na turnaji posunula do finále Čtyři Dvory.

Duely o pořadí

V zápase o páté místo chtěla Lokomotiva oplatit porážku Větřní a po první půli vše nasvědčovalo tomu, že se odveta podaří. Po gólech Ježka rychle Budějovičtí vedli o dvě branky, ale Větřínští se nevzdávali a Decarli snížil. Odpověď ale byla okamžitá a Kokeš dal na 3:1. Výhru poté čtvrtým gólem ztvrdil Černický, i když Decarli minutu před koncem upravil na výsledných 4:2.

O bronz si to rozdalo Dynamo se Slavojem. V základní skupině vyhrál Slavoj a do vedení šel i v tomto duelu, ale na gól Harvana vzápětí reagoval Hofmann. Výsledkem 1:1 skončil poločas. Po změně stran pokračovalo střelecké představení stejných hráčů: 14. minuta Hofmann – 2:1, 15. minuta Harvan – 2:2. Za dvě minuty šlo do vedení znovu Dynamo, když Hofmann zkompletoval hattrick – 3:2. Krumlovský Harvan se ale nenechal zahanbit a minutu před koncem i on završil tři trefy do sítě soupeře. Rozhodnout musely penalty. Po třech sériích ale hotovo nebylo, když všichni střelci uspěli (Jáša, Kasík, Hofmann – Gabor, Hošek, Kotlár). Hned následující série již rozhodla, když Jáša skóroval i podruhé, vzápětí ale Gabor neuspěl – a třetí skončilo Dynamo.

Finále proti sobě svedlo Paroh a Čtyři Dvory. Na mladíky pořádajícího týmu dolehla tíha okamžiku, nervozita byla zcela patrná a soupeř toho zkušeně využil. Prakticky po úvodní rozehrávce se z dálky do míče opřel Kuna a zaskočil brankáře Říhu – 0:1. Neuběhla pak ani celá první minuta – a bylo to 0:2, když se prosadil znovu Kuna. S přibývajícím časem se domácí dostávali do hry a minutu před pauzou se dočkali kontaktní branky, kterou dal Divoký. Jenomže úvod druhé půle patřil znovu soupeři a Kuna přesnou trefou z trestného kopu vrátil hostům dvoubrankový náskok. Výhru Čtyřech Dvorů pak dvě minuty před koncem pečetil opět Kuna. Na turnaji tedy triumfovali dorostenci SK Čtyři Dvory. Konečné druhé místo je pro Paroh složený z fotbalistů dorostu kaplického Spartaku také úspěchem.

Turnaj se povedl po všech stránkách. Zápasy byly vyrovnané a jen těžko se dopředu dalo odhadovat, jak skončí. Nejlepším střelcem turnaje se stal Zdeněk Kuna, který si korunu vystřílel ve finálovém duelu. Jeho celkový účet zněl sedm gólů.

Trenéři zúčastněných týmů pak vybírali nejlepšího brankáře a hráče. Nejvíce hlasů dostal kaplický gólman František Říha a nejlepším hráčem turnaje kormidelníci vyhodnotili Mikuláše Jášu z budějovického Dynama.
Pořadatelé na závěr poděkovali rozhodčím, všem zúčastněným týmům a jejich trenérům za pohodový průběh celého turnajového klání. Nemalé díky patří i všem sponzorům.

Zrcadlo výsledků

Základní skupina: Paroh – Větřní 2:0 (Hošek, Pál), Slavoj – Dynamo 3:1 (Gábor 2, Harvan – Dolejšek), Čt. Dvory – Lokomotiva 4:0 (Vejvar 3, Kuna), Paroh – Slavoj 0:0, Větřní – Lokomotiva 1:0 (Ginzel), Dynamo – Čt. Dvory 3:1 (Jáša 2, Hofmann – Kuna), Slavoj – Větřní 3:1 (D. Adamíček, Gabor, Harvan – Ginzel), Lokomotiva – Dynamo 1:1 (Jelínek – Hofmann), Čt. Dvory – Paroh 1:1 (Rachač – Hošek), Větřní – Dynamo 2:2 (Sivák, Krák – Collin, Jáša), Slavoj – Čt. Dvory 1:1 (Kotlár – Leiš), Paroh – Lokomotiva 2:1 (Divoký, Pál – Ježek), Čt. Dvory – Větřní 4:0 (Vejvar 2, Štrunc, Kuna), Dynamo – Paroh 1:1 (Jáša – Hošek), Lokomotiva – Slavoj 2:0 (Ježek, Jelínek).

Pořadí: 1. Paroh 9 bodů, 2. Čtyři Dvory 8, 3. Č. Krumlov 8, 4. Dynamo ČB 6, 5. Větřní 4, 6. Lokomotiva ČB 4 body.

Duely o umístění – o 5. místo: Lokomotiva – Větřní 4:2 (Ježek 2, Kokeš, Černický – Decarli 2), o 3. místo: Dynamo – Slavoj 3:3 pen. 4:3 (Hofmann 3, penalta Jáša – Harvan 3), finále: Paroh – Čt. Dvory 1:4 (Divoký – Kuna 4).

Konečné pořadí 1. ročníku Paroh Junior Cupu: 1. Čtyři Dvory, 2. Paroh Junior team Kaplice, 3. Dynamo Č. Budějovice, 4. Slavoj Č. Krumlov, 5. Lokomotiva Č. Budějovice, 6. Větřní.

Nejlepší střelci: 7 – Kuna (Čt. Dvory), 5 – Harvan (Slavoj), Hofmann, Jáša (oba Dynamo), Vejvar (Čt. Dvory), 4 – Ježek (Loko), 3 – Hošek (Paroh), Gabor (Slavoj).

Libor Granec