Rodina úspěšných sportovců z našeho okresu, která se může pyšnit medailovým úspěchem z vrcholné mezinárodní scény, se začátkem prosince rozrostla o dva nové členy.

Z mistrovství Evropy ve futsalu juniorské kategorie do jedenadvaceti let, které se první týden posledního měsíce kalendářního roku konalo v přímořském španělském letovisku Platja de Aro na pobřeží Costa Brava, se s blyštivým zlatem na jih Čech vrátili dva mladí hráči větřínských Bombarďáků, a to jmenovitě dvacetiletý Petr Bordač z Větřní a devatenáctiletý benjamínek Jan Sláma ze Zlaté Koruny.

„Byl jsem už na druhém mistrovství Evropy. Po předloňském bronzu ze španělského Ripollu to tentokrát vyšlo na zlato," předesílá zkušenější a starší člen zlaté dvojice Petr Bordač. „Já jsem byl v reprezentaci poprvé a i pro mě je to samozřejmě největší úspěch v kariéře," doplňuje nováček mezi českou futsalovou elitou Jan Sláma a ještě dodává: „Oba jsme po nominaci absolvovali dva přípravné kempy a potom od pátku do neděle ještě závěrečné soustředění, které bylo v Jilemnici. V neděli prvního prosince dopoledne jsme pak letěli z Prahy přímo do Španělska."

Cesta na vrchol

Hned po příjezdu do dějiště šampionátu zažili mladí reprezentanti menší šok, když z české zimy vystoupili do příjemného španělského tepla. „V neděli tam bylo dokonce dvaadvacet stupňů a i další dny se teplota pohybovala kolem dvacítky," vrací se ve vzpomínkách na katalánské pobřeží Petr Bordač.

V pondělí ovšem na české mladíky už čekal ostrý start do turnaje v podobě souboje s vicemistry z posledního šampionátu z Belgie.

„Petr byl ve druhé základní čtyřce, já jsem jako jeden ze tří náhradníků do hry nezasáhl," říká Jan Sláma a pokračuje v komentování důležitého zápasu: „Byl to masakr. Kluci v úvodu vedli, ale pak soupeř postupně stav otočil až na 1:3. Povedlo se nám snížit, ale čtyři minuty před koncem to bylo zase o dva góly pro Belgii. Začali jsme hrát bez brankáře, do pole šel Honza Ovčačík, který nakopával míče před belgickou branku a klukům se povedlo ve finiši dát dva góly a vyrovnat." To už z lavičky sledoval i Petr Bordač: „Já jsem hrál na postu libera, který rozjíždí akce, takže jsem se do koncovky ani moc nedostával a gól nedal. Penaltový rozstřel pak obstarala čtyrka, která byla v závěru na hřišti. Bylo to asi patnáct sérií, ale nakonec jsme ten nervy drásající rozstřel prohráli."

I vydřený bod s Belgií se ovšem ukázal jako velmi důležitý, neboť Češi následně porazili 4:1 výběr Baskicka a doslova deklasovali dvoucifernou kanonádou v poměru 13:1 úřadující mistry z Ruska.

„Ti měli letos slabší tým a na turnaji nevyhráli jediný zápas. To nám a hlavně mě vůbec nevadilo, protože jsem si tentokrát zahrál i já," libuje si nad reprezentačním debutem člen širšího kádru divizního krumlovského Slavoje z „velkého" fotbalu Jan Sláma.

O tom, že naděje Čechů na zlato bude trvat až do posledního zápasu, se následně rozhodlo v utkání mezi spolufavority z Katalánska a Belgie.

„Měli jsme štěstí, protože zápas skončil remízou a na penalty pak vyhráli domácí. Pokud by vyhrála Belgie, tak už jsme šanci na zlato neměli. Katalánci nám pomohli a o titul se tak hrálo až do konce," upozorňuje Petr Bordač.

Vítěz posledního utkání mezi výběrem pořádajícího Katalánska a Českou republikou se měl stát mistrem Evropy – a slavili naši!

„Bylo to hodně vyhecované. Hrálo se před plnými tribunami a v bouřlivé atmosféře. Po bezbrankové půli jsme pak v desáté minutě druhého poločasu dali gól ze signálu při standardce. Ten se z mého pohledu sice moc nepovedl, ale míč jsme do sítě dotlačili. Nejtěsnější náskok jsme pak udrželi a na konci se mohli radovat. Byla to velká euforie," vybavuje si Petr Bordač a Jan Sláma přizvukuje: „Neskutečný zážitek. I po zápase to pak bylo hodně divoké, protože z tribun na nás létaly klíče, padla i nějaká slina, prostě horkokrevní fanoušci se ukázali… Na pódiu a s medailemi na krku to pak už bylo dobré. A přidali se k nám i stříbrní Belgičani. S těmi jsme se na sebe před turnajem dívali, jako bychom se měli skoro nenávidět, ale nakonec jsme slavili všichni společně. Dobře jsme se skamarádili."

Mladíci z Krumlovska si kromě zlatých medailí z Pyrenejského poloostrova přivezli i spoustu mimosportovních zážitků…

„Kamarádi z Čech nám psali, že doma je sníh. V Katalánsku bylo ale teplo, takže došlo i na koupání v moři. Prostě jsme si připomněli léto," říká Petr Bordač. „Viděli jsme i nádhernou Barcelonu, kde jsme při volném dnu navštívili fotbalový stadion Nou Camp, byli jsme i na olympijském stadionu a také v chrámu Sagrada Familia. Máme prostě na co vzpomínat," přidává Jan Sláma.

Pro staršího z naší dvojice znamená tento úspěch zlatou tečku za juniorskou částí kariéry…

„Příští rok bude zase v Katalánsku mistrovství světa, ale to se týká hráčů do dvaceti let. Mě už bude o rok víc a dostanu se tak mimo tuto kategorii," s nostalgií v hlase poznamenává větřínský Petr Bordač. „Pokud se naskytne šance, tak bych se do reprezentace určitě ještě rád podíval, protože to jsou opravdu nezapomenutelné zážitky," uzavírá naše zastavení při sobotním prvoligovém turnaji v krumlovské hale mladší ze zlatého dua, zlatokorunský Jan Sláma.

ME ve futsalu U21

Výsledky: Rusko – Katalánsko 0:10, Česká republika – Belgie 4:4 pen. 10:11, Belgie – Rusko 7:1, Baskicko – Česká republika 1:4, Rusko – Baskicko 2:5, Katalánsko – Belgie 4:4 pen. 3:2, Česká republika – Rusko 13:1, Baskicko – Katalánsko 3:6, Belgie – Baskicko 6:2, Katalánsko – Česká republika 0:1.

Pořadí: 1. ČESKÁ REPUBLIKA, 2. Belgie, 3. Katalánsko, 4. Baskicko, 5. Rusko.

Individuality – nejlepší brankář: Steve Dupont (Belgie), obránce: Sans Marc (Katalánsko), útočník: Čeněk Cenek (ČR), střelec: Steven Dillien (Belgie), hráč: Bohumír Doubravský (ČR).