„Z našeho oddílu byla jednoznačně nejúspěšnější Karolína Paloudová, která brala bronz ze závodu kajakářek a o hodinu později nastoupila do singlkanoe, kde byla celkově dokonce stříbrná. Mám radost, že se to Karolíně povedlo a výsledek odpovídá tomu, na co v současné době má natrénováno,“ kvituje trenér Lukáš Novosad a dodává: „V nejbližší době bude Karolína startovat na mistrovství světa v Canoe Ocean Racing, které se letos koná ve Francii. Závod bude dlouhý něco přes dvacet kilometrů, což by jí mělo vyhovovat. Budeme držet palce, aby navázala na bronz z loňského šampionátu v této disciplíně,“ vzkazuje kouč.

POHÁROVÁ TEČKA

Každoroční seriál Českého poháru ve sjezdu na divoké vodě, který začíná v dubnu a zahrnuje celkem deset jednotlivých závodů, vyvrcholil pod Lipnem.

Do výsledného pořadí se počítají tři nejlepší sprintové závody a stejný počet závodů na dlouhé trati. Poslední srpnovou neděli se konalo Mistrovství České republiky v dlouhém sjezdu, které zároveň zakončilo i letošní Český pohár sjezdařů.

Trať na tomto úseku Vltavy je sjízdná jen jednou ročně, proto se zde v tomto termínu sejde vždy několik stovek vodáků z řad slalomářů, sjezdařů, raftařů či „kyblíkářů“. Českokrumlovští závodníci se specializují na sjezd, jehož závodní trať začíná přímo pod přehradou a končí u loučovických papíren. Přibližně čtrnáctiminutová trať obsahuje mnoho technických a náročných pasáží, které dokonale prověří zdatnost všech závodníků.

V první disciplíně si nejlépe vedl krumlovský závodník Antonín Haleš. Po roce stráveném v Irsku se Haleš opět vrací na závodní pole v plné síle a z MČR si vezl domů bronzovou medaili, přičemž ztratil pouhou vteřinu na stříbrného Vladimíra Slaninu.

Haleš se po dojezdu své první jízdy opět vrátil na start a se svým oddílovým kolegou Martinem Novákem nastoupil v závodu deblkanoistů. Krumlovská deblová posádka odjela velmi čistou bezchybnou jízdu a v cíli brala na MČR třetí místo.

OČIMA KAROLÍNY

Mezi ženami skončila z krumlovských závodnic nejlépe, jak je výše uvedeno, Karolína Paloudová.

„Osobně řadím úsek pod lipenskou přehradou k mým nejoblíbenějším tratím. Závodit zde je naprostá pohádka a všechna ta euforie na startu i v cíli je naprosto nepopsatelná. Ráda totiž závodím na hodně náročných tratích. Každým rokem mám z řeky ohromný respekt, který asi nikdy nezmizí, ale přesně to mne posouvá dál,“ předesílá krumlovská závodnice a jedním dechem pokračuje: „Letošní výsledky jsem ani neočekávala, tudíž jsem ohromně ráda, že jsem mohla zakončit Český pohár pro rok 2019 s úsměvem,“ raduje se Karolína Paloudová.

Premiéru na Lipně naopak prožila spousta mladých závodníků SK Vltava, kteří velmi zdárně čelili všem nástrahám řeky. Z krumlovského oddílu se v dobrém světle prezentovali mladičká Štěpánka Kleinová, Kristina Novosadová, Samuel Vejnar či Eduard Furiš.

DALŠÍ VRCHOLY

Po velmi vydařeném víkendu na Lipně mají dospělí závodníci uzavřen Český pohár pro rok 2019.

Sezona ovšem zdaleka nekončí, jelikož už koncem září vyvrcholí mistrovství světa ve sprintu ve španělském La Seu d´Urgell, na kterém náš oddíl bude reprezentovat Anežka Paloudová.

Už za týden proběhne Mistrovství ČR žáků a o týden později i šampionát juniorů. V polovině října se pak uskuteční tradiční Krumlovský vodácký maraton, tudíž se vyznavači divoké vody mají v druhé polovině roku rozhodně ještě na co těšit!

Karolína Paloudová, Karel Vosika