Prvním závodem bylo velmi důležité Mistrovství České republiky hlídek, kde vše závisí na dokonalé souhře trojlístku jedoucích lodích z jednoho oddílu. Závodníci krumlovského SK Vltava se dlouhodobě řadí k absolutní republikové špičce v této kategorii, což opět potvrdili.

Krumlovští kanoisté ve složení Novosad, Haleš a Skořepa skončili v nabité konkurenci disciplíny 3x C1 na druhém místě, a to pouhou vteřinu za vítěznou hlídkou z Olomouce.

Ještě lepšího výsledku dosáhla krumlovská děvčata na kajaku. Tým složený ze sester Paloudových a Kristiny Novosadové vybojoval titul mistryň České republiky. Anežka a Karolína Paloudovy kombinují kajak se singlkanoií, takže o hodinu později odstartovaly s Terezou Kratochvílovou i v kategorii 3x C1 ženy. Ani zde nenašly přemožitele a získaly druhou zlatou medaili.

Poslední – a v tomto případě nečekaný – titul mistrů republiky putuje do Českého Krumlova zásluhou deblového týmu. Šestka mužů ve složení Novosad / Peška, Novák / Haleš a Švadlena / Jirka dominovala v poslední týmové kategorii a potvrdila neuvěřitelnou kolektivní sílu českokrumlovského oddílu.

V dalším závodě se bojovalo i o velmi cenné body do nominace pro nadcházející mistrovství světa ve sprintu. Ženské kategorie mají oproti mužům rozdílné podmínky, takže nominace pro ně byla tímto závodem uzavřena. Svou všestrannost potvrdila Anežka Paloudová, jež se letos věnuje spíše rychlostní kanoistice. V Budějovicích ovšem ukázala, že na divoké vodě stále patří ke špičce. České reprezentační družstvo si vyjela na kajaku ze dvou prvních míst a v celkovém pořadí obsadila suverénně první místo. Na singlkanoi se Anežka nominovala do družstva z pěkného třetího místa.

Pro mužské kategorie budou nominační boje pokračovat o tomto víkendu, kdy se pojedou sprinty pod lipenskou přehradou.

Druhý závodní den v Českém Vrbném byl o poznání důležitější z individuálního pohledu. Jelo se Mistrovství České republiky ve sprintu jednotlivců, kde druhé místo vybojoval Antonín Haleš, který se po roce vrátil z Irska a opět ukázal skvělou formu.

V žákovské kategorii zazářila mladá Štěpánka Kleinová. Ta při dlouhém sjezdu vybojovala první místo, a to pouhou setinu sekundy před stříbrnou soupeřkou z Olomouce. Ve sprintu se pak pořadí prohodilo a Kleinová skončila na druhém místě.

Dospělé závodníky SK Vltava nyní čekají, jak již bylo řečeno, důležité závody pod lipenskou přehradou. Zde bude uzavřeno účtování Českého poháru pro rok 2019, sobotní sprint navíc rozhodne o konečném složení českého reprezentačního družstva pro MS.

Karolína Paloudová