Počet účastníků se organizátoři vždy dozvědí až před začátkem klání. Rekordní účast byla zatím zaznamenána v letech 2010 a 2013, kdy startovalo 32 hráčů. Na sklonku roku s číslovkou 2014 byl tento rekordní počet vyrovnán. Až na místě je určen i systém, jakým se bude hrát. Hráči byli tentokrát rozlosováni do čtyř skupin po osmi. Do každé skupiny byl nasazen jeden hráč z nejlepší čtyřky minulého ročníku. Stolní tenisté se utkali ve skupině každý s každým na dva vítězné sety. Z každé skupiny pak postoupili nejlepší čtyři do osmifinále.

Turnaj je pořádán pro všechny amatéry bez ohledu na věk či pohlaví, a tak se zúčastnilo i několik školáků a dvě ženy.

Základní skupiny

Skupina A: Do áčka byl nasazen obhájce prvenství Patrik Micák, jenž roli favorita potvrdil, když všech sedm zápasů vyhrál. Tradičním účastníkem je domácí Pavel Lattner a i on potvrdil papírové předpoklady, když do vyřazovacího pavouka prošel s jedinou prohrou. O další postupová místa byl sveden lítý boj. Zlepšenou hru předvedl Petr Kudera mladší a i on si postup bezpečně pohlídal. Jako čtvrtý se pak do osmifinále protáhl rožmitálský Michal Gondek. Pořadí: 1. P. Micák, 2. P. Lattner, 3. P. Kudera ml., 4. M. Gondek, 5. M. Pulec, 6 . R. Svoboda, 7. J. Flaška, 8. J. Maršálek.

Skupina B: Do béčka byl nasazen naposledy druhý Petr Janura, jenž i přes prohru v závěrečném duelu skončil ve skupině první. O pořadí na druhém a třetím místě musel mezi Františkem Říhou a Josefem Gondekem při rovnosti bodů rozhodnout vzájemný duel, v němž byl úspěšnější prvně jmenovaný. Gondek postupoval z třetí příčky. I o čtvrtém osmifinalistovi musel rozhodnout výsledek vzájemného duelu. Jakubu Laněmu nepomohla ani výhra v posledním střetnutí nad Janurou, když se posléze dozvěděl, že na vzájemný duel s Liborem Grancem mezi šestnáctku nejlepších neproklouzl. Pořadí: 1. P. Janura, 2. F. Říha, 3. J. Gondek, 4. L. Granec, 5. J. Laně, 6. P. Bláha, 7. L. Matuš, 8. V. Beránek.

Skupina C: Výsledková listina z předchozího ročníku zajistila nasazení do céčkové skupiny Marii Kukolíkové, z prvního místa však šel někdo jiný. Rožmitálský František Lašák se postupem času stává postrachem favoritů a zlepšení ukazuje rok co rok. Tentokrát získal plný počet bodů. Druhým místem překvapil kaplický Pavel Pulec, kterému k tomu dopomohl výsledek vzájemného střetnutí s Kukolíkovou, která se musela nakonec spokojit s třetí příčkou. Do osmifinále se probojoval i Rudolf Weinhard a nechal tím pádem za sebou jiné ambiciózní hráče pomýšlející na postup mezi nejlepší šestnáctku. Pořadí: 1. F. Lašák, 2. P. Pulec, 3. M. Kukolíková, 4. R. Weinhard, 5. F. Říha ml., 6. T. Tříska, 7. H. Šmalinská, 8. P. Kudera.

Skupina D: Do déčka byl nasazen Lukáš Beránek a jako jediný roli favorita nenaplnil. Ba co víc, turnaj pro něj skončil již po základní části s bilancí tří výher a čtyř proher, což v konečném účtování znamenalo pokles o sedmnáct příček. Skupinu ovládl i s jednou prohrou matador zelených stolů František Zlatinský, který za sebou nechal v těsném závěsu debutanta Marka Franka. Kvalitu prokázal i Miroslav Tříska z Blanska, který bez větších problémů jistil postup mezi šestnáct nejlepších. To se povedlo i Miroslavu Beluskému s aktivní bilancí 4 výher a 3 proher. Pořadí: 1. F. Zlatinský, 2. M. Frank, 3. M. Tříska, 4. M. Beluský, 5. S. Košan, 6. L. Beránek, 7. J. Rak, 8. P. Kadlec.

Vyřazovací boje

Od osmifinále se hrálo již na tři vítězné sety a k vidění byly velice dramatické duely. Nejprve si poměrně jednoznačně poradil Micák s Weinhardem. Pětisetová bitva se naopak strhla mezi Třískou a Říhou, kdy šťastnější nakonec byl prvně jmenovaný. Další tři duely skončily podle papírových předpokladů. Frank si poradil s Josefem Gondekem a Lašák s Michalem Gondekem. Postup jistil i Zlatinský v zápase s Grancem.

Osmifinále: Micák – Weinhard 3:0 (6, 3, 3), M. Tříska – F. Říha 3:2 (8, -7, -9, 8, 4), Frank – J. Gondek 3:0 (9, 7, 6), M. Gondek – Lašák 0:3 (-5, -8, -3), Zlatinský – Granec 3:0 (3, 8, 2), Kudera ml. – P. Pulec 3:2 (9, -10, 9, -4, 8), Lattner – Kukolíková 3:1 (- 9, 7, 8, 7), Beluský – Janura 0:3 (-6, -4, -4).

Čtvrtfinálové boje, to už byly vskutku vyrovnané a napínavé duely se vším všudy.

1. čtvrtfinále: Micák – Tříska 3:0 (10, 8, 8). Zápas ovládl favorizovaný obhájce, je však třeba říci, že všechny tři sady byly vyrovnané a rozhodovaly maličkosti.

2. čtvrtfinále: Frank – Lašák 3:2 (-11, 3, 9, -9, 7). V krásném zápase první sadu získal čtrnáctiletý Lašák až v dramatické koncovce. O generaci starší Frank si to nenechal líbit a soupeře v následujícím setu doslova smetl. Další průběh byl vyrovnaný a rozhodoval každý míček. V páté sadě však byl o chloupek lepší Frank a prošel do semifinále.

3. čtvrtfinále: Zlatinský – Kudera ml. 3:1 (2, 9, -9, 9). Zde si zkušenost poradila s bojovným mládím. Kudera sice dokázal v třetím setu snížit, ale zkušenost byla na straně kaplického hráče.

4. čtvrtfinále: Lattner – Janura 3:1 (8, 7, -4, 2). V závěrečném čtvrtfinále se střetli tradiční soupeři. Lattner ovšem tentokrát nepustil Januru do agresivní útočné hry a slavil úspěch, čímž byl postup mezi nejlepší čtyři.

Semifinálové souboje se pak staly doslova zlatým hřebem celého turnaje.

1. semifinále: Micák – Frank 3:2 (-9, -6, 6, 8, 5). Oba hráči předváděli parádní stolní tenis s řadou nervy drásajících výměn. Frank se ujal vedení, které umocnil i druhou získanou sadou – a byl krůček od finále. Jenomže Micák se nevzdal, nehodil pálku do žita, další dva sety ovládl, vyrovnal – a na řadu přišel pátý rozhodující set. V něm už diktoval tempo obhájce, jenž dotáhl obrat až do samotného konce a opět po roce prošel do finále.

2. semifinále: Zlatinský – Lattner 3:2 (9, 5, -3, -5, 7). Zde vyrovnanou první sadu pro sebe v dramatické koncovce rozhodl Zlatinský, byl na koni a dokázal své vedení následně navýšit. Jenomže ani zde nebylo ještě nic rozhodnuté. V třetím setu dominoval Lattner, snížil a na vítězné vlně se udržel i ve čtvrté sadě. I druhé semifinále tak přineslo pětisetovou bitvu. Zlatinský ovšem našel zbytky sil a po dramatické partii to byl nakonec on, kdo se radoval z finálové účasti.

O 3. místo: Frank – Lattner 1:3 (-7, -9, 5, -9). Při duelu zklamaných v prvních dvou sadách ukázal přesnější ruku Lattner a měl nakročeno k bronzu. V třetí sadě však tahal za kratší konec a Frankovi se podařilo snížit. V dramatické koncovce čtvrtého setu přálo štěstí rožmitálskému hráči a třetí místo uzmul nakonec pro sebe Lattner.

Finále: Micák – Zlatinský 3:1 (7, -7, 4, 4). Ve finále začal lépe obhájce, který první set ovládl a ujal se vedení. S tím se však zkušený Zlatinský nehodlal smířit a podařilo se mu díky stejnému skóre srovnat stav. V dalším průběhu však přece jenom slavila úspěch útočná hra Patrika Micáka, který diktoval tempo, další dva sety získal poměrně jednoznačně a obhajobu dotáhl až do úplného konce. Po roce tak Patrik Micák opět mohl nad hlavu zvednout pohár pro nejlepšího hráče turnaje.

Libor Granec