Obchůdky, které ani během předvánočního nákupního šílenství nezažívají nějaké extrémní návaly lidí, jsou najednou nejvyhledávanější v celé zemi. Galanterie mají od rána fronty a prodavačky se mají co otáčet, aby stíhaly měřit, stříhat, počítat a kasírovat.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Roušku si lze vyrobit i doma. Tady jsou některé z návodů

„Lidí je strašně moc už od rána. Zájem je hlavně o gumy, tkanice, lidi berou cokoliv. Kupují i kapesníky, útěrky, šátky – zkrátka cokoliv bavlněného, z čeho se dají ušít roušky,“ konstatovala v úterý po poledni prodavačka Marcela z galanterie Sidonius na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě.

Před prodejnou čekala řada lidí, všichni měli na ústech roušku a drželi si mezi sebou odstupy. Do prodejny vešli vždy až tehdy, kdy někdo jiný nakoupil a odešel. „Těch nakupujících je dnes abnormálně moc, to jsme ještě nezažili a to tady pracuji hezkou řádku let. Je obrovský zájem a těší mě, že lidi chtějí šít roušky nejen pro sebe, ale i pro okolí,“ dodala prodavačka Marcela.

Pro rodinu i sousedy

Právě s úmyslem ušít roušky i pro další lidi vyrazila do zmíněné galanterie paní Hana, které nevadila fronta před obchodem a v klidu ji vystála. „Budu šít doma roušky pro rodinu, pro holky u nás v práci, pro lidi u nás ve vchodu. Ještě zjistím, kdo další ji roušku nemá a tomu ji taky ušiju,“ uvedla paní Hana s tím, že otevření galanterií byl dobrý krok.

Vendula Koblížková
Češi se přestali stydět a vyrážejí do ulic s rouškami. Mnohdy vlastní výroby

Fronty se podle zjištění Deníku v úterý tvořily před galanteriemi po celé republice. Již kolem deváté ráno byla doslova v obležení třeba i galanterie v centru Břeclavi. I tady zákaznice s rouškami na obličejích stály spořádaně v řadě a udržovaly si od sebe dostatečné odstupy.

Velkému zájmu zákazníku se snažila vyhovět i společnost Stoklasa, která má prodejny galanterie v Olomouci, Opavě, Brně, Ostravě, Praze či ve Zlíně, a k tomu nabízí zboží přes internetový obchod.

Co znamená karanténa?
PŘEHLEDNĚ: Češi sevření v karanténě. Podívejte se, co to pro vás znamená

„Galanterie po celé republice dnes zažívají velký boom. Je to hektické, všichni chtějí velké množství zboží na roušky. Snažíme se vyhovět zákazníkům maximálně, jedeme i přes e-shop, který je přehlcený objednávkami. Zároveň řešíme i s dodavateli, ať máme dostatek zboží na další dny,“ hodnotila nápor nakupujících Hana Slípková, manažerka marketingu společnosti Stoklasa.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník