Jak doplnil v neděli dopoledne ředitel choustnické továrny Intersnack Miloš Cikrt, oheň zpozoroval pracovník, který přišel do skladu v pátek po 13. hodině nakládat výrobky. "Požár vypukl v odděleném skladu a hasiči ho úspěšně izolovali v této lokalitě. Výroba byla obnovena v plném rozsahu rychle hned v pátek odpoledne," sdělil s tím, že šlo řádově asi o 4 hodiny po ohlášení požáru.

Škoda dle Miloše Cikrta pravděpodobně nepřesáhne částku odhadnutou vyšetřovateli. "Jednalo se totiž o nejstarší budovu v areálu, škoda vznikla zejména na surovinách a výrobcích," uzavřel.

Podle prvotních informací mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů plameny zachvátily střechu. Jedná se o požár většího rozsahu, kde byla zasažena střecha na ploše zhruba 1600 metrů čtverečních, a to jak nad bramborárnou, tak i nad skladem hotových výrobků," uvedla.

Testy. Ilustrační snímek. Laboratoře AGELLAB.
Na hromadné testování čeká téměř tři tisíce seniorů, testy zatím nedorazily

"Z nezasažené části byly vyvezené chemikálie a kanystry s pohonnými hmotami. Uvnitř se nikdo nenacházel. Střecha se propadla, nyní je požár lokalizován. Dohašování požáru bude trvat řádově hodiny," doplnila Vendula Matějů s tím, že příčiny a výše škody jsou v šetření.

ŠKODA 10 MILIONŮ

Jak upřesnil ředitel táborských profesionálů Petr Hojsák, který se účastnil hasebních prací na místě, objekt z větší části shořel. "Škodu jsme předběžně určili na 10 milionů korun, příčina požáru je v šetření. Byl vyhlášen 2. stupeň poplachu, protože zasahovalo 7 jednotek požární ochrany, dvě profesionální a pět dobrovolných," informoval, že šlo o jednotky z Tábora, Soběslavi, Plané nad Lužnicí, Chýnova, Choustníku, Deštné a Tučap.

VÝŠKOVÁ TECHNIKA

Hasiči vedli zásah v ochranných oblecích a dýchací technice. „Na místo jsme povolali i výškovou techniku, konkrétně automobilovou vysokozdvižnou plošinu, z které se provádělo dohašování,“ vysvětlil Petr Hojsák.

Lehké zranění podle jeho slov utrpěla pouze jedna osoba. „Šlo o zaměstnance společnosti,“ zmínil s tím, že jinak se mimořádná událost obešla bez úrazů.

V táborském Brisku hořel objekt plný chemických látek.
Plameny i výbuchy. V táborském Brisku hořel objekt plný chemických látek

Dle jeho vyjádření likvidace požáru bude pokračovat do večerních hodin. „Je možné, že na místě necháme do rána ještě dohlížet dobrovolné hasiče,“ naznačil Petr Hojsák, že v sobotu ráno dojde k závěrečné kontrole požářiště.

V sobotu bylo ale podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů dalším průzkumem zjištěno ještě pět ohnisek, které hasiči dohasili. "Likvidace požáru byla nahlášena velitelem zásahu v půl páté odpoledne," reagovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

NĚKOLIKAMETROVÉ PLAMENY

Rozvoj požáru byl dle slov Petra Hojsáka poměrně rychlý. Místní tvrdí, že po vypuknutí viděli vysoké plameny. „Oheň šlehal několik metrů vysoko, bydlím nedaleko, a tak jsem se přišel podívat,“ uvedl jeden z přihlížejících.

Požár byl ohlášen kolem 13.30 hodin, hasiči na místo dorazili do 20 minut. V areálu, kde se vyrábí oblíbené brambůrky nehořelo podle svědků poprvé. „Pamatuji si, že několikrát už tu hasiči byli,“ zmínila místní žena.