Vcházíme do útulného domku na konci obce Vratimova. Hned ode dveří se line velmi příjemná vůně. Mýdlová. Sladká. Bylinková.

„Pojďte dál, doufám, že vám tady bude příjemně," přivítala nás s fotografem majitelka mydlárny Alena Milíčková v krásné červené zástěře, zatímco se za jejími zády pomalu odtajňovalo opravdové mýdlové království. Malá prodejna, odkud naše prohlídka začala, byla plná barevných kostek, oválků, balíčků a košíčků s mýdly.

Spoltex Kravaře je rodinná firma. Jedna z mála v Česku, která podprsenky vyrábí.
Podprsenky z Kravař: v Praze chtějí bambus a krajku, jižní Morava větší velikost

Na pultě leželo kuchyňské prkýnko, na něm velká žlutá glycerinová cihla mýdla nachystaná ke krájení… Jako by se tady zastavil čas. Ze všech koutů na nás dýchaly klid a harmonie.

Mydlářství. Poctivé řemeslo, které patří k těm nejstarším na světě.

Ale to už se dozvídáme, že nápad na mydlářské podnikání vznikl, když se Alena Milíčková vrátila po dlouhých deseti letech z Kanady.

„Měla jsem takový živý sen. Sny si zapisuji a ty mě pak inspirují v reálném životě. Psal se rok 2001. Byl to velmi silný zážitek, proto jsem dala své firmě název Mystická mydlárna. Vedl mě můj duch," přibližuje začátky podnikání paní Alena a dodává: „K mýdlům patří voda a já jsem narozena ve znamení Raka. Bydlím ve vesnici, která se jmenuje Rakovec, v domě U Raka. Navíc se jmenuji Milíčková, a když uděláte jen pár změn v mém příjmení, hned máte paní Mydlíčkovou. Mělo to tak být…," usmívá se sympatická mydlářka.

JAK TO BYLO, POHÁDKO?

Začátky podnikání byly vzrušující a plné adrenalinu. „Moje vize byla silná, projekt se dařil a daří se mu i dnes po sedmnácti letech. Je posilován mou vírou a duchem. Byly roky, kdy bylo skvěle, a pak zas hůř. Všechno má své cykly. Je třeba vydržet a překonat strach," svěřuje se majitelka mydlářství, která zaměstnává tři mydlářky, a když lety začínala, byla na Moravě jedinou mydlářkou. Dnes toto řemeslo provozuje v Česku na dvě stovky podnikatelů…

„Všechna vyrobená mýdla musí být testována Zdravotním ústavem v Praze a musí odpovídat normám EU. Kdybych na začátku svého podnikání věděla, jak to bude složité a drahé, čím vším si projdu, tak bych asi ztratila odvahu a chuť," svěřuje se paní Alena. A není se čemu divit.

Tomáš Pospíšil, mistr houslař ve svém ostravském ateliéru.
Houslařství - vzácné řemeslo, které v Ostravě stále žije

NÁVŠTĚVA VAŘÍRNY

To už stoupáme po dřevěném schodišti do prvního patra, kde se nachází vařírna. Tady se mýdlo vaří s louhem, s rostlinnými oleji, dodávají se různé esenciální oleje. Šestihodinový proces vaření končí vylitím hmoty do forem. Těch má mydlářka kolem dvou stovek.

Mýdlo se chová trošku jako pudink nebo sádra. Po ztvrdnutí ve formě se vyklopí. Poté měsíc zraje v sušárně. „Nepoužíváme žádné stroje. Tradičně vařená mýdla jsou ve srovnání s komerčními mýdly velice jemná, neobsahují parabeny a konzervanty," popisuje paní Alena, zatímco si prohlížíme její úžasný destilometr na výrobu destilované vody. Své první mýdlo, které uvařila, bylo přírodní olivové mýdlo. Jak říká, bylo to napínavé… „Olivový olej si lidé běžně kupují pro kuchyňské potřeby, já ho přidávám do mýdel," ukazuje konkrétní láhev oleje. Potvrzuji, stejnou značku používám do salátů…

K výrobě mýdel spotřebovává také olej kokosový či mandlový. „Jdu cestou výroby, která se mnou rezonuje. Nepoužívám žádné zvířecí tuky. Dělám poctivá mýdla, která se zmýdelňují louhem. Dlouho zrají, ráda je přirovnávám k sýrům," vysvětluje.

Jiří a Alena Pončovi z Ostravy si pořídili historický fotoaparát, který v krabici s příslušenstvím ukrýval tajemství sto let staré skleněné destičky s negativy. Stopa je zavedla do Itálie...
Kterak manželé Pončovi z Ostravy vrátili Itálii kus historie

Kdo je Alena Milíčková?Narodila se na severní Moravě, vyrůstala ve vesnici Rakovec v rodinném domě svých předků. Na starém statku žije nyní se svou rodinou. Vystudovala gymnázium a cestovní ruch, pracovala jako průvodkyně cestovní kanceláře, tlumočnice a překladatelka z angličtiny. Má ráda přírodu a zvířata. Preferuje svá olivová mýdla s konopným olejem, z glycerinových je to mýdlo s hroznovým vínem. Více na www.prirodnimydla.cz.

Suroviny na výrobu nakupuje ze zemí EU. Spousta surovin je dnes i u nás v Čechách, původně pocházejí z Indie, Srí Lanky, Egypta, Řecka, Francie. Vrtá mi hlavou, kde získává mydlářka například kozí mléko, které do jednoho z mýdel přidává. „Máme tady ve vesnici biofarmu, kozí mléko mi farmářka dováží jednou týdně," vysvětluje paní Alena. S jakými úskalími při výrobě musí mydlářka počítat? „Jedna věc je mýdla vyrobit a druhá věc je prodat. Ta druhá část je stejně těžká jako ta první…"

TAJEMSTVÍ RECEPTŮ

Přemýšlím, kde se vlastně shání recepty na vaření mýdla. Na internetu?

„Nejdříve jsem obcházela antikvariáty a hledala knihy z roku 1890." Pak dostala recept z bývalé Jugoslávie. Pocházel z 90. let minulého století, kdy si v době války ženy opět vařily své mýdlo doma v kuchyni.

Další inspirace pocházela z cest po Evropě a Kanadě. Všechny recepty dala dohromady a stále je vylepšuje. Mydláři to ale nemají vůbec lehké.

„Dnes již není možné dělat mýdla jen tak doma a pak jít s nimi na trh. Každé mýdlo musí mít také zdravotní atest a musí být registrováno v registru pro kosmetiku zřízeném EU. Celý ten proces je drahá záležitost," vysvětluje.

NÁVŠTĚVA BALÍRNY

Vcházíme do balírny, kde mydlářka Jana hotová mýdla na baličce vakuuje. „Z mýdel se časem odpařuje voda a olej, ztrácejí na váze, proto se po dekoraci balí do ochranné fólie," popisuje majitelka. Prohlížíme úhledné balíčky, papírové krabičky a košíčky, které pro mydlárnu vyrábějí postižení lidé. „My malí podnikatelé si všichni tak nějak vypomáháme. S postiženými spolupracuji od začátku podnikání…"

CO U PANÍ MYDLÁŘKY NAKOUPÍTE?

Mystická mydlárna produkuje mýdla tuhá. Z vůní převažují levandulová, papriková, s citronovou trávou, melounová, kávová, čokoládová, vůně hroznového vína, borůvky, měsíčku či mateřídoušky. Mydlárna vaří také vlastní poctivá tekutá mýdla. V manufaktuře vznikají i šumivé tablety do koupele, přírodní tělové oleje… Vše se točí kolem těla a koupelí.

V současnosti vedou na trhu právě tekutá mýdla. „To, co se prodává v běžné maloobchodní síti, nejsou mýdla, ale tenziny. Obarvený jar. Nyní se pomalu vrací do našich domovů tuhá mýdla a lidé začínají číst etikety. Začínají tušit, že i přes kůži se vstřebávají látky, které jim nemusejí prospívat. Je třeba číst," doporučuje paní Alena.

Ilustrační foto
Speciály a export aneb Co pomůže větší spotřebě piva?

CO CHYSTÁ ALENA MILÍČKOVÁ NOVÉHO?

Pořád musí něco vymýšlet. Chce se více zaměřit na výrobu mýdel a olejů pro muže. „Celý život jsem se soustřeďovala na ženy, slečny, ale stále častěji se setkávám s muži, kteří vyhledávají právě přírodní kosmetiku. A ti se ptají, proč více nepracuji s cedrem, santalovým dřevem, eukalyptem. A tak nyní vymýšlím řady pro muže. K tomu toaletní vody s esencí bílého nebo zeleného čaje pro slečny, stále nezapomínám na mýdla s pravou francouzskou levandulí či africkou lufou. Musím zkoušet a přicházet s něčím novým…," uzavírá naše povídání mydlářka Alena.

Pomalu se vracíme do malého obchůdku. Naše mýdlová prohlídka končí. Mé obavy na začátku, že mě po delším setrvání v tomto prostředí jistojistě rozbolí hlava, se nenaplnily… Naopak. S fotografem se shodujeme, že jsme si při voňavém výkladu o krásném řemesle mydlářském docela dost odpočinuli…

K TÉMATU

Jak se vaří mýdlo Vezmou se rostlinné tuky a oleje, ty se smíchají s louhem. Poté se dodají do mýdlové polévky výluhy z bylin, přírodní barviva a esenciální oleje. Glycerinová mýdla se vaří v kotli. Ostatní jsou vyráběna metodou studeného zmýdelnění. Ta tekutá se opět vaří v kotli. Mýdla pak zrají čtyři týdny třeba jako sýry. Poté se krájí na kostky, znovu se suší. Pak se až zabalí.

Ilustrační foto.
Dvě věže se po Pánovi prstenů spojily také v Ostravě
Okolní obyvatelé projevili s prodejem domů (v pozadí) nesouhlas.
Podnikatel pronajme tři bytové domy Romům. Sousedé se bojí problémů