Předchozí
1 z 15
Další

Voňavá exotika

Africké trhy v Tachově.Africké trhy.Zdroj: Deník/Jiří Kohout
V sobotu 18. prosince ochutnáte exotické ovoce přímo z Afriky. Na adrese Vančurova 2904 v Táboře se totiž bude konat speciální trh. Na něm bude od 10 do 15 h k dostání tropické ovoce vypěstované drobnými ugandskými farmáři. Zboží bude akorát zralé a bez chemie. Kromě čerstvého ovoce na trhu pořídíte také sušené, voňavé koření ze Zanzibaru, kvalitní čaj nebo džemy.


Vánoční koncert spojí muzikanty z Táborska

Táborský symfonický orchestr Bolech.Táborský symfonický orchestr Bolech.Zdroj: archiv orchestru


Táborský symfonický orchestr Bolech lidem zprostředkuje po třech letech Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou uslyšíte v táborské Divadle Oskara Nedbala. Kromě ní ještě uslyšíte Korunovační intrádu Jiřího Ignáce Linka a první větu Symfonie č. II Jana Zacha. Zazpívají sólisté, vystoupí sopranistka Broňa Smržová, uslyšíte alt Ludmily Peřinové, tenor Tomáše Hinterholzingera a bas Lukáše Hynka-Krämera. Blanka Novotná zahraje na varhany. Zapojí se také členové pěveckých sborů Domino Tábor, Hlahol Tábor, Harmonie Planá nad Lužnicí, Chrámový sbor z Tábora a Klokot, Nokturno Sezimovo Ústí a Ekola Sedlec Prčice. Vánoční koncert diriguje Vladimír Elner. Přijďte do Velkého sálu táborského divadla v neděli 19. prosince od 19 h.


Do betléma se vypraví i s živým velbloudem

Živý betlémŽivý betlémZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
Dobrovolní hasiči v Šindlových Dvorech přichystali na neděli 19. prosince tradiční Živý Betlém. Ten se koná v 17 h u hasičské zbrojnice. K jesličkám se třemi králi půjde i živý velbloud, s pastýři zase živý oslík.

Ondřej Gregor Brzobohatý přijede do Prachatic

Zpěvák a pianista Ondřej BrzobohatýZpěvák a pianista Ondřej BrzobohatýZdroj: Brothers Music Agency
V pátek 17. prosince uslyšíte v Prachaticích zpívat Ondřeje Gregora Brzobohatého. Na vánočním koncertě ho doprovodí saxofonista Matouš Kobylka. Koncert se koná v Městském divadle a začíná v 19 h. Vstupné 690 Kč.

Podívejte se na vánoční příběh Ježíška

Živý betlém v Radostíně. Ilustrační foto.Živý betlém. Ilustrační foto.Zdroj: Archiv ochotníků z Radostína
Na Žižkově náměstí v předvečer Zlaté neděle, tedy v sobotu 18. prosince, uvidíte mezi 15. a 18. h Živý betlém. Těšte se na scénu zobrazení narození a příběh Ježíše Krista. Každou hodinu zahrají trubači známé koledy a pastýř bude vyprávět vánoční příběh a poví vám, proč tuto tradici slavíme. V betlémě nebudou chybět ani živá zvířátka.

Josef Vágner a Javoráček

Vánoční koncert Josefa Vágnera a pěveckého sboru Amicitia v Městském divadle v Broumově.Vánoční koncert Josefa Vágnera a pěveckého sboru.Zdroj: Michal Sedláček
Přijďte v neděli 19. prosince na adventní koncert do kostela sv. Václava v Lomnici nad Lužnicí. Ten začíná v 17 h. Vystoupí zpěvák Josef Vágner a folklorní lomnický soubor Javoráček. Vstupné 150 Kč.

Betlémské světlo přijede vlakem

Skauti dovezli vlakem z Vídně Betlémské světlo. Každoroční tradiční cesta skautů pak pokračovala do svatopetrské katedrály, kde světlo předali biskupovi Cikrlemu. Betlémské světlo pak budou skauti rozvážet příští sobotu 18. prosince po celé zemi.Skauti dovezou vlakem Betlémské světlo. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jiří Sláma
Z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic poveze vlak se skauty v sobotu 18. prosince Betlémské světlo. V kolik a kam na zastávku si můžete pro plamínek dojít? V 11.43 h do Veselí nad Lužnicí, v 11.48 h do Vlkova nad Lužnicí, v 11.52 h do Frahelže, v 11.56 h do Lomnice nad Lužnicí, ve 12.01 h do Lužnice, ve 12.09 h do Třeboně, v 12.11 h na zastávku Třeboň lázně, ve 12.19 h na stanici Majdalena zastávka, ve 12.22 h do Majdaleny, ve 12.28 h do Suchdola nad Lužnicí, ve 12.30 h na stanici Suchdol nad Lužnicí zastávka, ve 12.32 h přijdou na řadu Hrdlořezy, ve 12.35 h bude vlak ve Dvorech nad Lužnicí, ve 12.41 h přijede do Nové Vsi nad Lužnicí a ve 12.47 h končí v Českých Velenicích.


Vánoční večírek s tématem Twin Peaks

Přátelský večírek Seniorklubu Baška, únor 2020.Přátelský večírek. Ilustrační fotoZdroj: Vratislav Kryl
Navštivte prachatickou Kralovu vilu a zažijte vánoční veselici. V sobotu 18. prosince od 18 h tam uslyšíte koncert post-punkového tria sinks. Na koncertě také vystoupí kapela Sýček s rozsahem repertoáru od garážové hudby přes post-punk po psychedelii. Trojici završí českobudějovické uskupení Fotbal. Večírek bude mít téma Twin Peaks, kdo přijde v kostýmu, dostane drink zdarma.


Do zbroje Toma Cruise

Filmová zbrojniceFilmová zbrojniceZdroj: Deník/ Redakce
V kaplické Galerii Krampus se můžete až do 6. ledna fotit ve filmové zbrojnici. Tam naleznete zbraně, které používali jako rekvizity ve filmech Letopisy Narnie – Princ Kaspian, Barthory, Hellboy či Tristan a Isolda. Zbroj si můžete také vyzkoušet a obléci si třeba brnění, které měl před vámi Tom Cruise. Přijít můžete soboty a neděle od 13 do 18 h.


Pěvecké sbory zpívají čtvrtou adventní neděli

Dětský pěvecký sbor Skřivánek se vrátil 22. prosince z Vídně, kde byl na Světovém vánočním festivalu.Dětský pěvecký sbor. Ilustrační foto. Zdroj: Věra Pokorná
Zajděte do KD Vodňany na adventní koncert. Poslední adventní neděli na něm od 18 h vystoupí pěvecké sbory pod vedením Romany Rédlové, a to dětský sbor Hvězdička, Rebelata, Bechyňata či ženský sbor Regina. Vstup je zdarma.


Masky v jiném světle

Muzeum Milevských maškar.Muzeum Milevských maškar.Zdroj: Deník / Lucie Kotrbová
V Muzeu milevských maškar uvidíte v sobotu 18. prosince masky v jiném světle. Od 12 h totiž bude expozice svátečně nasvícená. V dílničce si děti vytvoří masku svítíce ve tmě. Při návštěvě muzea se zahřejete teplým čajem. Středy, čtvrtky a pátky včetně dneška se konají komentované prohlídky, a to od 14 do 16 h.

Výročí smrti Václava Havla a adventní program 

Adventní řemeslné trhy jsou v Písku oblíbené, účastní se jich každoročně až padesátka prodejců.Adventní program zažijete u Rabenštejnské věže.Zdroj: Cohiba Musica
V Rabenšejnské věži v Českých Budějovicích uvidíte k 10. výročí úmrtí Václava Havla v sobotu 18. prosince od 20 h premiéru dokumentu Umění disidentu. Dozvíte se o hodnotách a postojích českého antikomunistického disidentu. Česko-americký dokument se věnuje tomu, zda by mohly obstát i v dnešní době. O českém disidentu vypráví neobvykle zvenčí. Uvidíte exkluzivní archivní materiál, rozhovory s osobnostmi. První část začíná dobou Pražského jara, druhá se věnuje motivu hodnot. Film představí naříklad britského publicistu a historika Timothy Gartona Ashe, britského novináře Edwarda Lucase, velvyslance Michaela Žantovského, umělce Davida Černého a další.

U Rabenštejnské věže se navíc v pátek a o víkendu koná vrchol adventního programu. V pátek 17. prosince hostí areál Rabenštejnská 2020 festival tvůrčí fotografie. Těšit se můžete na program To nejlepší z Fotojatek, který začíná v 19.30 h. Předtím, v 18 h uslyšíte koncert vánočních písní Hudbou z nudy. V sobotu od 10 do 18 h můžete vidět divadelní a hudební představení, ukázky prací kováře, šperkařky, řezbáře či švadleny. V 10h Divadlo Studna zahraje pohádku Zvěstování. Vstupné 150 Kč pro celou rodinu. Adventní a vánoční písně pro pohodu z pódia zazní v 19 h. Vystoupí Trio Trinity a zazní soprán, cembalo a flétny. V neděli budou řemeslníci pokračovat a uslyšíte vánoční koncert Aúúúna, který začíná v 16 h. Program pokračuje i v pondělí, kdy vás čeká v 17 h duchovní performance Babylonely na téma levných věcí. Po celý den od 10 do 18 h můžete přihlížet, jak sochaři vzniká pod rukama ledová socha.


Den jihočeských spisovatelů

Jihočeští spisovateléJihočeští spisovateléZdroj: Deník/Lenka Pokorná
Den jihočeských spisovatelů a vydavatelů a Den jižních Čech pohádkových připadá na víkend 18. a 19. prosince. Zažijete ho v českobudějovickém DK Metropol. Oba dva dny bude vždy ve stanovený čas představená osobnost, která bude na akci momentálně přítomna, pohovoří o své činnosti, návštěvníci se s ní mohou setkat, nebo si s ní promluvit, prohlédnout si její knihy či jiné produkty, které budou také na prodej. Například v sobotu v 11.30 h přijde na řadu českobudějovický fotograf Tomáš Navara a jeho kalendáře. Hynek Klimek a jeho pohádky o věžích a rozhlednách budou na programu ve 14.30 h. Vláďa Nadberežný z vydavatelství Inpress v 16 h představí dvě pohádkové knížky. O půl hodiny později představí Jan Bauer své historické romány. V tento den se bude konat ochutnávka křížal. V 17 h Jiří Šátava a Miloš Dědič s Přemyslem Otakarem II. vyhlásí vítěze 8. ročníku Křížalobraní. Druhý den například v 11.30 h představí Jaroslav Kerles vánoční pohlednice a pohledy se Švejkem.

Andělé se sejdou na Hluboké

Na Hluboké žijí samí andělé. Alespoň tak to vypadalo v sobotu v podvečer. V průvodu do kostela vyrazily tři stovky andílků s lucerničkami v doprovodu svých rodičů.Na Hluboké žijí samí andělé. Alespoň tak to vypadalo minulý rok v podvečer. V průvodu do kostela vyrazily tři stovky andílků s lucerničkami v doprovodu svých rodičů.Zdroj: Deník/ Radka Doležalová

Andělský průvod 5. ročníku adventního programu Andělská Hluboká se koná. Poslední adventní neděli začne program ve 13 h, těšte se na andělské zvonění či malování na obličej. V 16.50 h se sejdou andílci u Schwarzenberské mateřské školy, průvod k náměstí začne v 17 h. V 17.30 h na náměstí uvidíte kromě andílků také Andělské divadelní představení. Čtvrtá svíce na adventním věnci bude zapálena v kostele v 18 h. Rozdává se tam i Betlémské světlo.