Předchozí
1 z 16
Další

Karneval s DJ a Chůdadlem

Seskupení Chůdadlo představilo ve veřejné generálce představení Noční Cirkus.Na karnevalu vystoupí nový cirkus ChůdadloZdroj: Josef Böhm

Tradiční karneval si s dětmi užijete v jindřichohradeckém KD Střelnice v neděli 27. února. Vystoupí soubor Chůdadlo, o diskotéku se postará DJ Luboš Nosál. Děti čeká zábava od 13 do 16 h.

Otesánek v Horké vaně

Do nově zrekonstruované jesenické školky zavítalo divadlo KOLEM.Vezměte děti na divadelní představení. Ilustrační fotoZdroj: Lenka Rodová

Českobudějovický podnik Horká vana nabízí každý jarní víkend tzv. Pohádky ve vaně, divadelní představení pro děti. V sobotu 26. února v 10 h zahraje soubor Divoloď Jirky Reindla pohádku Otesánek. Vstupné 45 Kč.

O dobrodružství v Íránu

Zajděte na přednášku. Ilustrační fotoZajděte na přednášku. Ilustrační fotoZdroj: Vladimír Havlíček

Fotograf a svérázný vypravěč Petr Svoboda bude v pátek 25. února v českobudějovické Stěně Lankovka povídat o svém íránském dobrodružství. Cestovatel se vydal sám stopem íránským Kurdistánem. Bude vyprávět o mešitách a starobylých perských památkách, pozvání na čaj, místní pohostinnosti a bazarech. Dozvíte se o jeho výpravách do hor, přechodu pohoří Alborz, výstup na vulkán Salaban i bájnou nejvyšší asijskou sopku Damávand.

Zabijačka v Masné

Doubravecká zabijačkaZabijačka. Ilustrační foto. Zdroj: Zdeněk Vaiz
Nenechte si ujít českokrumlovské Zabijačkové hody v Masné. V sobotu 26. února od 11 h uvidíte zabijačkovou show v podání zkušených řezníků, zahrají mistři heligonkáři i oblíbená místní hudební skupina vystupující pod názvem Kapela, co nikdy nevystoupí. Těšte se na jitrnice, jelítka, koblížky, koláčky, pivo a další tradiční dobroty.

Cimrmani jedou na jih

Herci Divadla Járy Cimrmana během představení Dobytí severního pólu.Herci Divadla Járy Cimrmana během představení Dobytí severního pólu.Zdroj: archiv Milana Krčmáře
Do táborského Divadla Oskara Nedbala přiveze v sobotu 26. února Divadlo Járy Cimrmana hru Dobytí Severního pólu. Pobavit se se známými herci jako je Zdeněk Svěrák, Petr Brukner či Ondřej Vetchý můžete od 19 h. Vstupné 490 Kč. Na Cimrmany můžete vyrazit také v Husinci, a to v pátek 25. února. Hru Dobytí Severního pólu hrají od 19 h. Vstupné od 300 Kč.

Divadlo pro nejmenší

Divadlo pro nejmenší. Ilustrační fotoDivadlo pro nejmenší. Ilustrační fotoZdroj: Miroslav Vlach

Vezměte děti na rodinné marionetové divadlo pro nejmenší v neděli 27. února do píseckého Divadla Pod Čarou. Pražské Divadlo Na kolečku přiveze oblíbenou hru O třech kůzlátkách a děti se dozví, jaké má následky, když kůzlátka neposlouchají maminku. Představení začíná v 16 h. Vstupné 50 Kč.

Konference pro ženy

Ženy se setkají nad ženskými tématy v sobotu. Ilustrační fotoŽeny se setkají nad ženskými tématy v sobotu. Ilustrační fotoZdroj: archiv Deníku

Setkání žen nad ženskými tématy se bude konat v sobotu 26. února na adrese Biskupská 132/4, České Budějovice. Konference pro ženy začíná v 10 h. Dva přednáškové bloky s přestávkami budu proloženy pauzou na oběd a vystoupením kapely Alive. Přednášet budou ženy z celé republiky. Například Monika Höferová bude mluvit o tom, jak přežít single život, Anna Houzarová má připravené téma Z poslušnosti k Rebelce…Identita Boží dcery v chození i manželství, Zuzana Kostohryzová pojedná o vnitřním uzdravení, Lenka Pražáková vystoupí s příspěvkem Z deprese do Radosti či Simona Buchtová bude hovořit o kráse ženy. Zaplatíte vstupné 200 Kč, v němž je zahrnutá káva, čaj a antigenní testy pro ženy bez certifikátu.

Deštivé dny se známými herci

Richard KrajčoRichard KrajčoZdroj: Miloš Šálek
Richarda Krajča a Davida Švehlíka uvidíte v pátek 25. února v dramatu Deštivé dny. Hru, za níž stojí americký autor Keith Huff, přiveze do Mětského divadla v Českém Krumlově divadlo Ungelt. Těšte se na příběh přátelství Dennyho a Joeyho, kteří se znají od dětství na chicagském předměstí. Dnes jsou z nich parťáci u policie v Chicagu. Přijďte v 19.30 h. Vstupné 800 Kč.

Karneval pod širým nebem

V sobotu se v Horní Stropnici uskutečnil dětský karneval.Dětský karneval.Zdroj: Petr Aksamit

Staroprachatský a Ostrovský spolek pořádají v sobotu 26. února na hřišti u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích karneval pod širým nebem. Zahřát se můžete jít do stanu, na místě bude k dostání občerstvení, nebude chybět DJ. Akce začíná ve 14 h.

Koncerty ve Volyni

Zajděte na koncert. Ilustrační foto.Zajděte na koncert. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Michal Bílek
Z hudebního programu můžete vybírat o víkendu ve Volyni. V pátek 25. února od 20 h vás čeká v sále Na Nové tradiční posezení s kapelou Šumaváci. V sobotu 26. února tamtéž vystoupí elektropopová hudební skupina Midilidi a kapela Koně a Prase, která vznikla původně proto, aby hrála na vernisážích. Koncert začíná ve 20 h.

Zakončení výstavy s vyhodnocením soutěže

Výstava bude ukončena. Ilustrační foto.Výstava bude ukončena. Ilustrační foto.Zdroj: Pavel Sojka
Přijďte v sobotu 26. února na dernisáž výstavy Žena/Woman Strakonice, fotografií ze 17. Mezinárodního fotografického bienále, která byla k vidění v Rytířském sále Strakonického hradu. Budou předány ceny vítězům fotografické soutěže. Vystoupí také Lidová muzika Prácheňského souboru písní a tanců ze Strakonic.

Zatančete si ve Strunkovicích

Benefiční ples v KD Lorec v sobotu 20. listopadu 2021.Zatančete si ve Strunkovicích nad Blanicí. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Michal Bílek
Zatančit si můžete na 15. plese Městyse Strunkovice nad Blanicí, který připadá na sobotu 26. února. K tanci a k poslechu bude hrát kapela Kanci paní nadlesní. Čeká vás skvělá muzika, tombola, občerstvení i afterparty. Mottem letošního plesu budou Korále a korálky, které jsou na tanečnících vítány. Vstupné 150 Kč. Ples začíná v 19 h.

Šité i vyšívané obrázky a ilustrace

Výstava Evy Volfové Nepřetrhnout nitVýstava Evy Volfové Nepřetrhnout nitZdroj: Archiv výstavy

Dnes startuje v Městské galerii Týn nad Vltavou výstava Nepřetrhnout nit výtvarnice, grafičky, ilustrátorky, učitelky výtvarné výchovy, autorky i lektorky edukačních programů Evy Volfové. Umělkyně se věnuje práci s textilem a nití a síťotisku. Výstava nabízí průřez její volnou i užitou tvorbou z let 2014 až 2021. Prohlídnete si originály prací ke knize Fridolína, Antonína a malá Mína. K vidění budou i jiné šité a vyšívané obrázky pro teprve vznikající knižní dílo s pracovním názvem Nitka a ztracený knoflík. Vernisáž začíná v 18 h. Přijít se podívat můžete do 3. dubna. Otevřeno je od úterý do neděle od 13 do 17 h.

Vimperský kašpárek s marionetami

Dětem z břeclavské školy v ulici kapitána Náleply zahrálo Divadlo s úsměvem pohádku Kuba u zubaře.Zahrají pro nejmenší. Ilustrační foto. Zdroj: Tereza Dubská
V rámci divadelní přehlídky Vimperský kašpárek vystoupí v neděli 27. února Divadlo Lokvar s marionetovou komedií Matěj a čerti. Příběh na motivy lidové pohádky o chytrém a nebojácném Matěji uvidíte v 15.30 h. Děti mají zdarma, dospělí zaplatí vstupné 70 Kč.

Masopustní víkend na jihu Čech

Masopust v Doudlebech v minulých letechMasopust v Doudlebech v minulých letechZdroj: Deník/Radka Doležalová
Konec února je doba masopustů. Tradiční koledy, průvody a reje masek se dodržují také na jihu Čech. Maškary vyrazí hned na několika místech.

Nenechte si ujít tradiční doudlebský masopust, který se koná v neděli 27. února od 7.30 h. Maškary se sejdou v 11 h u kostela, v 16.15 h bude setkání se Slaměnou a Růžičkovou koledou, na věnečku od 20 h hraje kapela Šumavanka.

Už 49. ročník masopustu se koná také ve Skalici na Soběslavsku, a to v sobotu 26. února. Pochutnáte si na jelítkách a jitrničkách, tlačence, konině a skalické cmundě či dalších dobrotách. Průvod v maskách navštíví i okolní vsi. V 9.30 h ho uvidíte v Rybově Lhotě, v 10.30 h v Radimově, v 11.45 h v Hlavatcích, ve 13 h v Želči, ve 14.15 h v Třebišti, v 15.30 h ve Skalici. Průvod bude doprovázet spojení páni Muzikanti pod vedením Jindry Smolíka. Vzhledem k situaci kolem šíření nemoci covid-19 se večer nebude konat večerní ples.

Pestré masky vyrazí do centra Jindřichova Hradce v neděli 16. února. U baráčnické rychty se sejdou ve 13 h, projdou pak ulicemi Na Příkopech, Husova, Klášterská, Masarykovo náměstí, Panská až na náměstí Míru. V masce může vyrazit každý. Průvod doprovodí kapela Ukrutanka, Na Masarykově náměstí čeká účastníky scénka. Na náměstí Míru vyvrcholí doprovodný program s masopustním hodováním, tancovačkou. Do průvodu se zapojí Obec baráčníků Kunifer a Divadelní společnost Jablonský.

Zlatokorunský masopust připadá na sobotu 26. února. Masky se sejdou v 9.30 h před obecním úřadem a půjde do dolní částí města. Masopustní merendu si užijete v hostinci Na Letné.

V pátek 25. února si užijí masopust, který pořádá místní základní škola, ve Velešíně. V půl 10 h vyjdou žáci ze školy, kde čeká deváťáky kolečko, pokračovat budou před školku, před radnici a na faru. Součástí programu bude zpěv i tanec. 

Masopust se koná také v pátek 25. února a v sobotu 26. února v Jílovicích. Tradiční růžičková koleda a masky projdou vsí, v sobotu v 19 h bude v KD Jílovice hrát kapela Regent.

Do Volyně přijďte na masopustní veselí na náměstí Svobody v neděli 27. února. Ve 12 h bude zahájen program před Pošumavskou tržnicí, kde si můžete půjčit masku a zařadit se do průvodu, nebo ochutnáte ovar od zabijačkového řezníka. Akce bude zahájena ve 14 h a vyjde slavnostní průvod s živou muzikou. Na konci průvodu si dáte další zabijačková jídla jako jitrnice, jelita aj. Účastníci v maskách budou mít občerstvení zdarma.

Také v Lažišti bude veselo. V sobotu 26. února ve 12 h projdou masky po návsi, od 20 h bude v kulturním domě maškarní ples, kde zahraje kapela Pěčnovanka. Vstupné 150 Kč.

Masopustní průvod potkáte i v Blatné, a to v sobotu 26. února. Konat se bude převážně v ulici Na Příkopech a v dalších ulicích, kudy se vypraví průvod. Všichni se budou shromažďovat mezi 13 a 13.45 h u Kaplanky, kde se představí tradiční masky. Ve 14 h budou číst rozsudek nad Bakchusem a pak bude pokračovat průvod městem.

Netradiční masopustní akce se koná v sobotu 26. února v Čejeticích. Od 14.30 h pořádají Divadlo Čejetice a Pivovar Čejetice masopustní setkání. Přijďte za sousedy do pivovaru. Na místě se budou koštovat domácí koblihy, které můžete přinést i vy.

Staročeskou koledu v Ločenicích navštívíte v sobotu 26. února. Průvod vychází v 8 h. V sále Restaurace pod Ločenickým vrchem se večer koná věneček, hraje kapela Kašovanka.  

Masopustní shromáždění národů pořádají v sobotu 26. února v Temelíně. Účastníci se sejdou v 8 h v hospodě. V 9.15 h zahájí starosta veselici před obecním úřadem. Rej masek pokračuje od 20 h v místní hospodě. Pro příchozí v masce bude vstup zdarma, jinak je vstupné 100 Kč. Zahraje kapela 100-ka.

V pátek 25. února projde městem Lišov masopustní průvod. V 10 h se zastaví u městského úřadu, v 10.30 h u učiliště. 

Milevsko ožije v sobotu 26. února maškarním veselím, které připadá na výročí 160 let milevských maškar. Kvůli aktuální situaci nebudou uskutečněny všechny plány velkolepých oslav, avšak i přesto, že program Milevské maškary 2022 aneb Rozjedem to příště nebude tolik rozsáhlý, čeká vás podívaná. Vždyť milevské maškary byly zapsány mezi nejvýznamnější lidové tradice na seznamu nemateriálních statků radiční lidové kultury České republiky a pyšní se zápisem do České knihy rekordů jako největší masopustní průvod. V sobotu od 9 h na milevském náměstí najdete masopustní jarmark a zabijačkové hody. Z pódia vám zahrají kapely. V 9.30 h uslyšíte tradiční dechovku v podání Zelené šestky, v 10.30 h přijde na řadu kvartet s rang folkem, americkými lidovkami a blues Vipytá čtyřka. Bubeníci Líšamani ze spolku Líšeňáček vystoupí od 11.30 h a následovat bude ve 12.15 h dětské představení. Ve 13.30 h vás potěší veselí muzikanti Evergreen Band. V 15.15 h dojde na Usmrcení Bakchuse a závěrečnou ceremonii na pódiu. Nakonec, ve 15.30 h, zahraje milevská rocková legenda Fantom. V Muzeu milevských maškar najdete po celý den výstavu Masky v čase. Průvod masek vychází ve 14 h od kulturního domu, na náměstí E. Beneše dojde v 15 h. Kavárna Sweet cafe si připravila speciální zákusek Maškarpóne. Dnem bude provázet publicista a moderátor Václav Žmolík.