Pít, pít! Na dohled od vídeňského palácového komplexu se tvoří fronta u pítka. Tvarem víc než barvou připomíná originální brněnský černý orloj. Je pondělí před polednem a vlna veder vrcholí teplotami nad třicet stupňů Celsia.

Do lahve si čepuje vodu Andreas. Mladý muž má v rakouské metropoli zastávku na dovolené s kamarádem. „Ve městě nejsem poprvé, takže vím, že se dá doplnit voda téměř na každém rohu. A že je to dnes potřeba,“ usmívá se.

Pondělní boj s požáry poblíž španělského města Zamora.
Pekelné počasí. Vlna veder míří z jihu na sever Evropy, horko zabilo stovky lidí

Podle místního turistického informačního centra se turisté ve Vídni zdarma mohou osvěžit u více než tisíce pítek včetně mobilních. „Teče tady ta nejlepší osvěžující pitná voda z horských pramenů,“ tvrdí.

Odpočinout si, dát si vyhlášenou zmrzlinu, drink či kávu lidé mohou třeba v Muzejní čtvrti. Je symbolem pohody pod širým nebem v moderním hávu. Jak ale zmiňuje číšník z místní restaurační zahrádky, návštěvníci přicházejí v podobně slunných dnech spíš až v pozdějších odpoledních hodinách.

Jedna velká klimatizace

Muzea jsou samozřejmě klimatizovaná. Vysoké letní teploty tak způsobují zvýšenou poptávku po takzvaném dálkovém chlazení. V minulém týdnu se podle největšího energetického dodavatele energií Wien Energie zvýšila o celou třetinu.

Dálkovým chlazením je ve Vídni v současnosti obsluhováno 180 budov včetně budovy vídeňské radnice. Síť rozšiřují. „Stále tu nemáme americké podmínky, kde by poptávka po energii v létě dohnala zimu. Špičkové zatížení se ale pomalu blíží, potřeba klimatizace se neustále zvyšuje kvůli stále většímu počtu horkých dní v důsledku klimatické krize. Díky dálkovému chlazení máme řešení šetrné k životnímu prostředí a klimatu – zejména pro hustě zastavěnou oblast,“ říká Michael Strebl, generální ředitel Wien Energie.

Následky požáru v Pallini, východní Attika, Řecko 20. července.
Extrémní vedra v Evropě neustávají. Čeká nás ještě horší období, tvrdí odborníci

Funguje to jako vytápění. Speciálními trubkami ale přitéká místo horké studená voda, která pak koluje zdmi a celou stavbu ochlazuje. Do roku 2030 chtějí představitelé města nabídnout možnost připojení na síť plošně v celém centru a také se stát hlavním evropským městem dálkového chlazení.

Vídeň nedávno představila i nový virtuální 3D model územního plánu, v němž nabídne interaktivní mapu ukazující stín ve městě. „Lidé tak budou vědět, kdy se v létě dočkají v bytě konečně stínu a naopak, kdy si budou moct užívat zimních slunečných paprsků na své oblíbené lavičce," popisuje Markéta Poláčková za Zahraniční kancelář města Vídně.

Městské plíce i malá Ibiza

Plíce města tvoří Vídeňský les. Vídeň je nicméně zelené město se vším všudy. V dopravě cyklisté, koloběžkaři, kam se podíváš. Možnost zaplatit si jízdu přes aplikaci na sdíleném stroji je prakticky všude. Možnost vyhnout se delším pěším přesunům právě v parných dnech. I motorizovaná policie přechází na elektřinu. Jak se reportér přesvědčil, auto s hlídkou se přikrade opravdu neslyšně…

Letní samozřejmostí na veřejných místech jsou mlžítka. Za takzvaný Cooling park je považován Esterházypark. Jemné mlžné sprchy lemují i pěší zónu od Svatoštěpánského dómu k Dunajskému kanálu. „Das ist super!“ zní od mírně propoceného muže, který se pod jedním osvěžuje.

Osvěžení? „Skočte do Dunaje," radí místní. Podél Dunajského kanálu, jen pár kroků od centra města, se v podvečer rozjíždějí kluby a bary s písečnými plážemi, hudbou, chladivými koktejly a dobrotami. V pondělí kolem poledne je pobyt v plážovém baru Strandbar Herrmanna lehátkách jen pro odvážné, ale několik starších lidí se ostrého slunce nebojí a opalují se. Nedaleko se lidé čvachtají ve venkovním bazénu. Chladivé osvěžení jim nabízí plovoucí restaurace a klub na lodi Badeschiff. Na horní palubě se opalují a vychutnávají drinky. Místo je také kotvištěm katamaránů Twin City Liners.

Hasič se snaží uhasit lesní požár u plážového letoviska Vatera na řeckém ostrově Lesbos ve východním Egejském moři
Řecko nadále bojuje s požáry. Na ostrově Lesbos museli evakuovat stovky turistů

Oáz v džungli velkoměsta je opravdu nepočítaně. Kdo se chce pokochat zámkem Belveder s fontánami v parku, úlevu před sluncem najde ve vedlejší botanické zahradě a arboretu Vídeňské univerzity. Ta nabízí nejen stín, ale i poučení a prohlídku mnoha druhů rostlin, včetně tropických.

Samostatnou kapitolou dál od centra je Dunajský ostrov. Sedmdesát hektarů luk, 180 hektarů lesa a na 1,8 milionu stromů a keřů. V letních dnech tam podle místního informačního centra zamíří každý den až 190 tisíc návštěvníků. Ostrov patří k největším příměstským rekreačním oblastem v Evropě. Copa Beach nabízí písečné pláže, lehátka, slunečníky, palmami a s možností koupání. V rytmu hudby se místo mění v malou Ibizu.

I zábavou protkaný Prátr je zelený. Na ploše šesti milionů čtverečních metrů k tomu přispívají rozlehlé louky, lesy a vodní plochy. Návštěvníci hledají stín na lavičkách pod stromy. Kdo má rád kapku adrenalinu, za teplého počasí může vynechat obří kolo a raději se osvěžit při jízdě na vodní dráze Aqua Gaudi.