Když se kytarista veleslavných Rolling Stones Keith Richards v rozhovoru před patnácti lety ne zrovna lichotivě vyjádřil o velikosti penisu Micka Jaggera, na několik týdnů novinové strany zaplavily zprávy, které zcela odrážely škodlivost mýtů obklopujících mužská přirození: nereálná očekávání, nevědecké názory i negativní psychické důsledky.

Pravěký Homo sapiens mohl navázat intimní kontakty s tajemnými denisovany
Vědci odhalili intimnosti pravěkých Homo sapiens. "Užívali si" s tajemným druhem

Psycholog Bruce King z americké Clemson University nedávno publikoval rozsáhlou studii, která se věnovala výzkumu velikosti penisu. Vlastně jen potvrdil to, co sexuologové tvrdí již dlouho: muži se trápí zbytečně a dámy zajímá velikost rozhodně méně, než si pánové myslí.

Jak měřit penisy, když všichni lžou?

King poukázal na zajímavý fakt. Podle jednoho průzkumu pouze 58 procent mužů bylo spokojeno s velikosti svých penisů. Ve druhém 66 procent uvedlo, že je jejich penis v pohodě, ale radši by ho měli většího. „Na těchto číslech vidíte každodenní realitu v psychoterapeutických a urologických ordinacích. Muži prostě chtějí víc,“ uvedl King pro server specializující se na psychologii a neurologii  PsyPost.

„Nespokojenost s velikostí ovlivňuje vaši mužnost, sebeúctu a sexuální aktivitu,“ pokračoval psycholog. A právě každodenní praxe z poraden dokazuje historicky nezdravou koncentraci na penis. Vždyť byl uctíván v některých starověkých kulturách. „Dnes je jeho význam, stále přehnaný, a to doslova,“ řekl vědec.

Lidské embryonální kmenové buňky nebo buňky přeprogramované z dospělých tkání lze "přimět" v Petriho misce k tomu, aby se začaly samy organizovat a vytvářet struktury, připomínající embryo v rané fázi, ilustrační foto
Lidské embryo vyvinuté v Petriho misce? Vědci vytvořili první funkční model

Stanovení průměrné délky penisu v populaci je skoro nemožný vědecký úkol. Ze zřejmých důvodů tyto studie zahrnují dobrovolníky, kteří se mohou v mnoha ohledech lišit od běžného průměru. Často jsou tyto průzkumy založeny jen na prohlášeních účastníků, což nám dává jistotu, že získané údaje budou nadhodnocené. Podle Kinga si pánové zvětšují velikost svých penisů zhruba o 2,5 centimetru. I když byli účastníci průzkumů měřeni svými homosexuálními partnery, nebyla měření přesná. V některých studiích pak muži uváděli jako optimální délku 18,5 centimetru. Jak tedy měřit penisy?

Kreativita sexuologů nezná hranic

V roce 2014 tým vědců pod vedením Debby Herbenickové požádal 1661 mužů, aby si změřili své ztopořené penisy podle rozměrů kondomů. Zjištěná průměrná délka činila 14,2 centimetru. Výrobce prezervativů Lifestyle použil důmyslnější postup. Dobrovolníci museli přijít do jednoho z cancúnských barů v Mexiku a protože byly zrovna prázdniny, dorazili především američtí studenti. Zde se průměr přiblížil k 15 centimetrům při erekci. Odměnou byl alkohol zdarma.

I toto měření ale podle odborníků nebylo reprezentativní. Člověk, který si za tequillu stáhne kalhoty v baru v Cancúnu, zcela jistě nebude průměrným členem populace. Totéž platí o údajích, které byly získány z došlých fotografií penisů proti standardní ikea skleničce, jak požadovali sexuologové v jiné studii tohoto typu.

Jaká je tedy průměrná velikost?

Bruce King shromáždil data z deseti podobných z nejrůznějších důvodů neuznaných průzkumů, při nichž ovšem účastníky měřili vědci. Průměrná délka mužského penisu v erekci by měla tedy být 13,6 centimetru. Je celkem pravděpodobné, že se jedná nejspíš o největší přiblížení se skutečné velikosti mužských genitálií. V dalších analýzách se King podíval na 21 studií, v nichž vědci měřili penisy v klidu. Zde vyšel průměr na 12,98 centimetrů od úplného začátku údu a při natažení až do bodu nepohodlí.

Posouvání rodičovství do vyššího věku s sebou nese i častější rození dvojčat.
Dvojčat se rodí více než kdykoli předtím v historii. Vědci už znají důvod

Velikostí penisu jsou posedlí primárně muži. Oni se na Googlu ptají nejčastěji na své pohlavní orgány. Podle datového statistika Setha Stephense-Davidowitze, autora knihy Všichni lžou, hledají muži informace o prodloužení penisu výrazně častěji, než o úpravách jiných částí těla. Překvapivě nejčastěji je klíčové slovo „penis“ vyhledáváno v Africe.

Pánův miláček

Ženy velikost skoro nezajímá a očekávají od sexu mnohem méně, než si muži myslí. Vyznačují se rovněž mnohem větším realismem. I jich se vědci ptali na velikost partnerových penisů. Ve studii vedené týmem Lucy Johnstonové z University of Canterbury odhadly jejich velikost při erekci v průměru na 13,4 centimetru, muži ve stejné studii své penisy viděli na 15,8 centimetru. Podle analýz Bruce Kinga přes 80 procent žen je s velikostí penisů svých partnerů spokojeno a jen každá pátá ji považuje za důležitou.

Je možné cestovat časem? Vědci zkouší nové a nové výzkumy.
Vědec přišel na to, jak cestovat časem. Výzkum jeho slova potvrdil

Jak tvrdí americký psycholog, stále populárnější zvětšování penisů „je ve většině případů zhola zbytečné a nikomu nepřináší užitek – samozřejmě kromě plastických klinik.“

„Když přemýšlíte o kvalitě svého penisu, stojí za to si uvědomit, že Homo sapiens je ve srovnání s jinými lidoopy obrem. Velikost ztopořeného penisu gorily je asi tři centimetry, orangutana čtyři a u našich nejbližších příbuzných šimpanzů má kolem osmi centimetrů,“ dodal. Tak snad tato poslední informace neprohloubila nikomu jeho již tak hluboké frustrace.