Kdo je připraven, není překvapen. Zní to jako otřepaná fráze nebo klišé, ale poslední dny daly tomuto pořekadlu naprosto jinou náplň. Napadení Ukrajiny ruskou armádou přimělo i mnohé z nás zamyslet se nad tím, zda bychom byli schopní přežít a ochránit sebe i svou rodinu i za podmínek, které jsme si možná ještě před několika týdny nedovedli ani představit.

Protiatomový kryt ve Strahovském tunelu.
PŘEHLEDNĚ: Jak najít nejbližší kryt, který zvuk sirény značí nebezpečí

Víte, co si máte vzít s sebou do krytu, jak sbalit evakuační zavazadlo, na co nezapomenout a co mít připravené nejlépe předem? Dokázali byste přežít pár dní ve volné přírodě jen s tím, co si nesete v batohu na zádech? Poznáte, co budete určitě potřebovat a co vás bude jen zbytečně zatěžovat?

Zkuste si, co vydržíte

Domažlický rodák Amar Ibrahim pořádá už léta kurzy přežití a života v přírodě a vzdělávací akce pro odbornou i laickou veřejnost a zabývá se osvětou o tomto tématu. Cílem a filozofií jeho firmy je poskytnout klientům především informace a hlavně praktické zkušenosti.

Zapomeňte na to, že by vám instruktoři suše vyprávěli, co a jak dělat, na kurzech si vše prožijete na vlastní kůži. A zřejmě se budete divit, že mnoho pro vás dnes nepostradatelných věcí vůbec nepotřebujete a naopak, jiné rozhodují o tom, zda přežijete a vše zvládnete.

Vyřazená jaderná elektrárna v Černobylu, která je od 24. února pod kontrolou ruské armády. Uvnitř se nachází tři stovky zajatých Ukrajinců.
Hladoví, vyčerpaní a v pasti. Rusko už dva týdny vězní stovky lidí v Černobylu

„V souvislosti s válkou na Ukrajině se zvýšil zájem o evakuační zavazadla a příruční lékárničky. O kurzy je velký zájem dlouhodobě,“ říká Amar Ibrahim.Jeho firma Outdoor Survival pořádá jak kurzy přežití ve městě, tak v přírodě, a to nejenom pro dospělé, ale i pro děti nebo celé rodiny. „Účastníky naučíme orientaci podle mapy, jak rozdělat oheň, postavení přístřešku, filtraci vody, nouzové signály, zdravovědu… To jsou takové základy,“ popisuje Amar Ibrahim.

Různá obtížnost

Kurzy, které pořádá, mají různé úrovně obtížnosti, na ty základní mohou celé rodiny. Pro dospělé jsou odstupňované do různých úrovní obtížnosti. Na té první máte třeba k dispozici spacák, na dalších už ne.

„Sebereme lidem mobily, cigarety… Dostanou pouze pár věcí, které si smí nechat a jídlo na přežití. Na začátku vystoupí ze své komfortní zóny. Nemají pohodlí, musí spát na zemi namačkaní jeden vedle druhého. Mokro, vedro, voda je na příděl. Při tom všem ale zjistí, co je důležité. Nejdůležitějšími jsou jídlo a voda. Člověk tak zjistí, na čem je závislý a co si nedokáže odepřít,“ vysvětluje zkušený instruktor.

Z krytu se musíte nějak dostat

Události posledních dnů po invazi ruských vojsk na Ukrajinu mnoho lidí přimělo uvažovat i nad tím, jak se připravit, kdyby se museli ukrýt v podzemí. Amar Ibrahim v tomto případě říká, že nejdůležitější je, abyste se z krytu dostali a někdo se o vás dozvěděl.

„Pokud bychom se měli přesouvat někde do podzemního krytu, tak jsou důležité komunikační prostředky. A nespoléhat jenom na mobil. Dobrá je vysílačka, ale pomůže třeba i kus železa, na které je možné bouchat, aby vás záchranné jednotky našly. Ideálně vzít s sebou i vyprošťovací prostředky, pokud by byl vchod zavalený, takže lopatu, krumpáč, páčidlo, pilu…,“ připomíná.

Zavřený řetězec H&M v Moskvě.
Rusům mizí před očima jak obchody, tak i jejich úspory

Pravidla evakuace

V místech nouzového ubytování může evakuovaná osoba zůstat několik dní i týdnů. Je proto třeba mít s sebou sbalené potřebné osobní věci. Jako evakuační zavazadlo je vhodné použít batoh, cestovní tašku nebo kufr, označit ho svým jménem a adresou.

Evakuační zavazadlo by mělo zejména obsahovat:

  • základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, balený chléb a pitnou vodu na 1 – 3 dny
  • předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor
  • osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
  • mobilní telefon s nabíječkou nebo přenosné rádio s rezervními bateriemi
  • toaletní a hygienické potřeby
  • pravidelně užívané léky, svítilnu a náhradní baterie
  • náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel nebo přikrývku
  • kapesní nůž, zápalky, šití a další drobnosti

Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Zásady pro opuštění bytu v případě evakuace

Ještě než opustíte svou domácnost kvůli vynucené evakuaci, nesmíte zapomenout udělat pár důležitých úkonů, abyste předešli možným škodám.

  • uhaste otevřený oheň v topidlech
  • vypněte elektrické spotřebiče (mimo ledniček a mrazniček)
  • uzavřete přívod vody a plynu
  • ověřte, zda i sousedé vědí, že mají opustit byt či dům
  • nezapomeňte dětem vložit do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou
  • kočky a psy si vezměte s sebou v uzavřených schránkách
  • exotická zvířata, která přežijí delší dobu, nechejte doma, zásobte je před odchodem potravou
  • vezměte evakuační zavazadlo, uzamkněte byt, na dveře dejte oznámení, že jste byt opustili a dostavte se na určené místo.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR